Închide

În locul târgului de mașini second hand se pregătește un „retail mall” cu suprafață mai mare ca a centrului comercial din Florești

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - feb. 24, 2023 0 1015

Pe terenul de peste 7,4 hectare din Luna de Sus  unde în prezent se organizează o piață de mașini se pregătește un proiect de mall (construire spațiu de depozitare, producție, servicii comerciale produse alimentare și nealimentare, administrație, amenajari), mai mare decât actualul mall situat în Florești. Proiectul, aflat în faza pregătirii PUZ-ului  a fost supus atenției comisiei de urbanism a județului pentru emiterea unui acord cu privire la proiect, având în vedere și amenajările de circulație (sens giratoriu pe DN 1 pentru realizarea accesului) propuse. Cu o serie de recomandări și cu obligativitatea ca PUZ-ul final să fie supus din nou atenției comisiei, arhitectul șef al județului și specialiștii din comisie s-au propunțat în favoarea proiectului. Chiar dacă este propusă o clădire cu o suprafață desfășurată mai mare decît a mall-ul existent în Florești, proiectanții au arătat că va fi vorba despre un mini mall, cu magazine mai puține.
În locul târgului de mașini de pe terenul AWA International din Luna de Sus (comuna Florești) va apărea o construcție (subsol, parter și etaj) de cca 81.000 mp suprafață desfășurată cu funcțiuni de spațiu de depozitare, birouri, comerț și mică producție. Proiectul aduce amenajarea unui sens giratoriu și rezervarea spațiului necesar pentru lărgirea DN1 la 4 benzi.
Planul Urbanistic Zonal pentru viitoarea investiție este pregătit de Arch Design și coodonat de arhitectul Victor Mihăilescu care a prezentat comisiei de urbanism a Consiliului Judțean proiectul la ședința din 23 februarie. Potrivit arhitectului, pe terenul de 7,4 hectare se va ridica un ansamblu major de funcțiuni deservit de 1.320 de locuri de parcare, atât la sol cât și la subsol. Victor Mihăileascu a mai arătat că odată cu investiția, comerțul auto va dispărea complet și probabil va fi relocat. „Nu va fi chiar un mall pentru că nu e vorba de 40 de magazine. Vor fi doar câteva mai mari. Va fi un fel de mini mall. Un retail mall”, a arătat arhitectul, întrebat fiind de ce investiția nu este prezentată ca un mall, așa cum rezultă de pe planșele de mobilare.
Față în față cu proiectul specialiștii din comisie au făcut o serie de recomandări și au cerut să vadă PUZ-ul la faza următoare.

 „La partea de acces și partea de parcare cu vegetație trebuie regândit. De asemenea, ar trebuie să gândiți spații de servicii și birouri, ca o alternativă pentru ca cei din Florești să circule spre vest, nu spre municipiu. Luați exemplu parkingurilor din municipiu și prevedeți un loc de joacă pe terasă, mai ales că este nevoie și de astfel de funcțiuni”, a arătat  ar trebui, oamenii care stau astăzi în Florești să aibă un loc de muncă și în partea aceea, nu doar în, sau spre Cluj-Napoca. Ar mai putea fi create și ceva locuri de joacă”, a sintetizat arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță.

Specialiștii din comisie au mai cerut și modificarea soluției de arhitectură și o estetică îmbunătățită pentru viitoare clădire despre care Claudiu Salanță a arătat că este mult mai mare decât mall-ul Vivo din Florești.

Comisia și-a dat acordul cerut pentru PUZ-ul Awa Internațional din Luna de Sus, urmând ca forma finală să ajungă tot în comisie, tocmai pentru ca specialiștii să se asigure că recomandările lor au fost puse în practică de proiectanți.

Media9.ro a speculat deja că viitorul retailer care va veni în mall-ul nou din Florești este Jumbo.

sursă foto: simulări investiție/Arch Design

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare