Închide

În Clujul tolerant un nevăzător nu a fost lăsat să intre alături de câinele-ghid într-un magazin al unei rețele naționale. Angajații au chemat Poliția

ActualitateTop News by Mihai Prodan - feb. 22, 2021 5 4214

În 2021 se trimit roboți pe Marte dar în Clujul tolerant unui bărbat nevăzător i s-a cerut să plece din magazin căci nu are acces cu câinele său însoțitor iar angajații au chemat Poliția. Vorbim nu despre un magazin de cartier, ci de o unitate a uneia dintre cele mai mari rețele de magazine din țară. În astfel de situații e vorba de discriminare, arată Consiliul pentru Combaterea Discriminării, care a amendat companii cu mii de lei în cazuri similare.

Clujeanul Vasile Cristea locuiește în Spania de mai mulți ani și se întoarce regulat în țară. E nevăzător și e însoțit de un câine-ghid. În Spania nu are probleme, dar când vine în România în multe cazuri nu i se permite accesul în magazine din cauza câinelui. Cel mai recent incident a fost vineri într-un magazin al rețelei Profi, din cartierul Grigorescu.

Acesta relatează pentru actualdecluj.ro: ”am intrat la Profi în Grigorescu, la Fortuna, vineri la amiază, și la 5 minute după ce am intrat cu câinele ghid, însoțit de soție, unul dintre agenții de pază a venit la mine să ies afară cu câinele, amabil, ”vă rog frumos să ieșiți afară”, chiar așa mi-a spus, ”nu aveți voie cu câinele în magazin”.

I-am răspuns ”am voie, legea 448 articolul 64 aliniatul 5 îmi dă voie să intru cu câinele” și i-am spus ”Cine mă dă afară?”. ”Șefii”. Zic ”să vină unul dintre șefi să stea de vorbă cu mine”. A plecat și s-a întors mai alterat decât prima dată, ”vă rog frumos să ieșiți afară”, insista pe un ton mai agresiv. I-am spus ”Nu ies, pentru că legea îmi dă voie să intru, și dacă nu vă convine chemați Poliția”. Între timp una dintre vânzătoarele care erau prin magazin s-a îndreptat și ea împotriva mea. Pe lângă faptul că doamna mi-a spus că nu e voie s-au mai aliat vreo doi cu ea, și în acel moment au venit de partea mea alți oameni și au spus că am dreptul să intru cu câinele în magazin.

După zece minute a apărut Poliția. Polițiștii când și-au dat seama că sunt nevăzător, cu un câine-ghid, cu siguranță nu au primit informația corectă, probabil li s-a spus că e un domn cu câine care nu vrea să iasă din magazin, polițiștii mi-au dat seama că s-au blocat. ”Să presupun că acesta e un câine-ghid”. ”Da, e un câine ghid, sunt nevăzător”. Le-am spus ”vă rog să înregistrați evenimentul, pentru că vreau să depun plângere la Consiliul pentru Discriminare”. Mi-au cerut buletinul, s-au uitat la el, unul a plecat, celălalt mi-a spus că mă duce la secție. L-am întrebat ”știți care e legea care-mi dă voie să intru cu câinele în magazin?”. Nu a răspuns nimic și am insistat, amabil, ”vă rog să-mi spuneți”. I-am spus și lui legea, a venit și celălalt polițișt, mi-a spus că pot depune plângere. Nu a venit nimeni să-și ceară scuze. Mi-am făcut cumpărăturile și am plecat”.

În fotografie, Vasile Cristea în avion, unde nu are probleme în ce privește accesul câinelui-ghid: ”în avion vine cu mine întotdeauna, și stă la picioarele mele”.

Cristea spune că a avut incidente similare și în alte magazine, ”în Florești în Lidl am avut un conflict similar, în septembrie șeful pe un ton arogant și agresiv mi-a spus că nu am voie să intru. Atunci am chemat eu poliția, a venit. Din păcate nu toți cunosc legea.  În alte părți s-au informat, și-au cerut scuze, amabili, că nu au știut”.

Istvan Haller este purtătorul de cuvânt al Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și spune că s-a mai confruntat cu astfel de situații, în care, după investigații, s-a constatat că persoana nevăzătoare a fost discriminată. ”Ce pot spune este că a fost o situație în care o persoană care avea un câine însoțitor nu a fost acceptată într-un microbuz pe o rută între două localități, am constatat discriminarea și am aplicat amendă contravențională. În alt caz nevăzătorul nu a putut intra în bancă, am aplicat amendă contravențională. O persoană nevăzătoare are nevoie de un câine-ghid, care nu e un animal de companie. În locuri publice trebuie să aibă acces ca orice altă persoană, plus acest câine, iar magazinul este un loc public pentru că e destinat publicului, ca să intrăm și să facem cumpărături. Amenda merge de la 1.000 de lei la 30.000 de lei. În cele două cazuri de care am amintit amenzile au fost între 3 și 5.000 de lei. E prima amendă, dacă continuă discriminarea aplicăm amenzi mai mari, dar victima discriminării poate merge și în instanță să solicite daune morale. Din punctul meu de vedere când ești tratat în acest mod situația reprezintă și o daună morală și omul respectiv se poate adresa instanței, dacă amenda nu e suficientă pentru ca persoana care face această discriminare să se gândească de trei ori înainte s-o mai facă”.

actualdecluj.ro a cerut un punct de vedere rețelei de magazine, sâmbătă, dar până la ora publicării articolului Profi nu și-a exprimat punctul de vedere. De asemenea am cerut Poliției să precizeze cum anume a fost soluționat acest incident. Vom reveni cu aceste informații.

UPDATE Managerul de relații publice al Profi, Gabriel Pâslaru: ”în ce ne privește, felicităm asociația Angel Dog pentru felul în care ajută persoanele nevăzătoare să-și ducă viața cu un plus de independență, oferindu-le prieteni canini de nădejde, antrenați special în acest scop (câinele-ghid al clujeanului a fost antrenat de asociația respectivă, una dintre cele doar două din țară care antrenează câini-ghid-n.red.). Totodată, regretăm situația neplăcută de la sfârșitul săptămânii trecute, urmând să solicităm agențiilor de pază contractate de Profi pentru securitatea magazinelor să își instruiască angajații în așa fel încât să prevină repetarea unor astfel de situații în viitor”.

UPDATE IPJ Cluj: ”Polițiștii au fost sesizați în jurul orei 12.00, cu privire la faptul că o persoană ar fi intrat în interiorul unei socități comerciale cu patrupedul care îl însoțea. Ajunși la fața locului, polițiștii au verificat aspectele sesizate, constatând că persoana în cauză intrase însoțit de câinele-ghid, care îl ajută pe acesta să se deplaseze. Din informațiile primite, ulterior situația a fost remediată prin accesul persoanei și al câinelui în interiorul magazinului”.

Cristea spune că sesizează azi Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. ”Azi am sunat la CNCD și mi-au spus să fac o petiție. O să trimit. Sincer m-am săturat de oameni ignoranți”.

5 comentarii

  1. Din păcate discriminarea și indiferenta este o problemă cu care omenirea se confruntă de mii de ani și va fi stârpită doar atunci când Dumnezeu va prelua conducerea planetei.Până atunci mulți oameni vor suferi .

  2. Bună ziua.
    Este de neconceput atitudinea atât a angajatilor din respectivul magazin ( de la vânzători securitate ) .
    Lucrez întrun Centru Comercial din centrul Madridul. Zilnic întră în Maal persoane cu infirmități, care trebuie respectate și ajutate.
    Dacă în România nu sunt dispuși să învețe și să facă schimbări în atitudine și mentalitate vom continua să fim de râsul Europei (scuzați expresia).
    Felicitări reporterului care a avut curajul să publice articolul.

  3. Buna, cu siguranta nu e vorba nici de toleranta, nici de rea vointa. Lipsa de informare specifica, precum si numarul redus de caini din tara noastra, ii fac pe posesorii lor greu de acceptat. Pentru 70% din populatie, cainele e animalul care sta in lant, latra cand e cazul, nu se gandeste prea multa lume ca sunt capabili de misiuni complexe, afara de cei dedicati sigur. Caine de paza, de urmarire etc. Pentru agentul de paza de la profi, probabil un ome la peste 60 de ani, este o chestie s.f, sa conduca un caine un om. Vreau sa va zic ca, la mine in familie, strabunicul meu a murit fara sa inteleaga cum se uita orbii la ceas, iar bunicul, Dumnezeu sa il ierte, fara sa priceapa ca in laptop nu intra casete. Cu atat mai putin, ca l-ar putea utiliza un nevazator. Pentru magazin, cainele e interzis, fiindca da cu botul, si cine stie ce face. Probleme de genul asta le avam pana acum 15 ani si la portul bastoanelor, coruri intregi de: „saracii”, vai de capu lor. Eh, cu foarte multa munca si campani tintite, astea s-au rezolvat. Probabil ca, vor urma si campanii deconstientizare a relatiei nevazator/caine.

    • Salut Alin. Sunt de acord cu tine că oamenii nu sunt informați suficient. Dar de la dezinformare până la nesimțire este o diferență mare. Pentru că în acest caz ca și multe altele nici măcar nu am fost întrebat cine sunt sau de ce mă aflu în magazin cu câinele meu sau cine este câinele și am fost scos afară.
      Au mai fost și alte cazuri în care oamenii nu înțelegeau nici măcar termenul câine ghid dar cel puțin au avut bunul simț să mă întrebe și după ce s-au informat probabil și din alte surse s-au cerut scuze și mi-a dat voie să intru. Într-un alt caz a fost pus un angajat să stea în spatele meu să vadă dacă nu cumva câinele meu va mânca mâncarea lor a magazinului. A fost penibil chiar și pentru angajat și-a cerut scuze angajatul și mi-a spus că i pare rău dar șeful l-a trimis să stea după noi. Așa că din păcate trebuie ca lumea să fie informată și cei care nu știu să încerce să se informeze înainte de a face acuzații și afirmații fără bază . mulțumesc tuturor pentru sprijin

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare