Închide

“Împănatul Boului” la Mănăstirea: animalul, mai agitat ca oricând

Actualitate by Actual de Cluj - iun. 14, 2022 0 171

Sărbătoarea tradiţională “Împănatul Boului”, o tradiție specifică perioadei solstițiului de vară, s-a desfăşurat, astăzi, în localitatea Manăstirea din comuna Mica. Mai multi ca oricand, oamenii din toata zona au mers in localitatea aflata la doar 4 km de Dej pentru a vedea evenimentele organizate cu aceasta ocazie. Conform tradiţiei respectată an de an, fetele nemăritate au fost puse la încercarea de a stăpâni un bou împodobit cu flori, lăsat liber pe străzi, relatează dejeanul.ro.

Anul acesta, un bărbat a iesit cam “șifonat” din traditionala sărbătoare. Animalul a fost unul mai agitat, lucru simțit și de săteanul care a încercat să îl oprească, înainte ca acesta să ajungă la fete. Bărbatul a fost trântit la pământ, dar a scăpat teafăr, astfel că sărbătoarea a putut continua.

An de an, un bou este împodobit de băieții din sat, iar mai apoi lăsat pe strada principală, unde câteva fetele nemăritate au sarcina de a-l prinde de coarne. Se spune că cea care reușește să îl oprească, se va căsători anul următor.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu