Închide

Impactul industriei de IT din Cluj la PIB-ul României, estimat la peste 10 miliarde de euro (Cluj IT Cluster). Peisaj din industria care susține economia județului

EconomieITTop News by Actual de Cluj - ian. 08, 2023 0 1379

Industria din Cluj a fost martora unei creșteri de peste 4 ori în 14 ani, în ceea ce privește resursa umană, iar în ceea ce privește impactul industriei de IT din Cluj la PIB-ul României, la nivelul anului 2020, este estimat la 10 miliarde de euro, arată Andrei Kelemen, CEO-ul Cluj IT Cluster, citat de Economedia.

Pe lângă beneficiile majore pe care IT-ul le aduce Clujului, reprezentantul asociației a vorbit și despre provocări. „Cluj-Napoca este un oraș tot mai aglomerat și mai scump în raport cu altele din țară, iar afluxul de noi locuitori care răspund cererii de forță de muncă în zona companiilor de IT trebuie să-și găsească răspuns în privința politicilor pe care municipalitatea le are în privința pregătirii unei infrastructuri care să contribuie la toată această dinamică”.

Dincolo de impactul major pe care sectorul îl are în economia țării, există un oraș în care IT-ul contribuie decisiv: Cluj-Napoca, a doua cea mai mare piață din țară. Aici, activitățile de soft aduc cele mai mari profituri, au o contribuție majoră în cifra de afaceri generată de companiile din județ (doar comerțul cu carburanți are cifre mai mari și asta doar pentru că gigantul Mol are sediu în Cluj), iar IT-ul e domeniul cu cei mai mulți angajați la Cluj.

Andrei Kelemen, CEO al clusterului Cluj IT, care reunește companii, universități și instituții cu activitate în sector, trasează, într-un interviu publicat de Economedia, peisajul din domeniu și răspunde la o serie de întrebări despre evoluția sectorului în anii recenți, la Cluj și în România, despre impactul său în economia locală și proiecte în pregătire. Reprezentanții clusterului au sintetizat și o serie de cifre care reflectă evoluția sectorului în Cluj și la nivel național.

„Conform “Studiului privind Impactul industriei de software și servicii IT în economia României”, publicat de colegii noștri de la ANIS în 2021, Clujul se află în rândul principalelor hub-uri TIC din țară în ceea ce privește numărul de angajați activi în industrie, alături de București, Timișoara și Iași. Dacă privim lucrurile din perspectiva istoricului industriei în județ, IT-ul în Cluj s-a dezvoltat într-un ritm vertiginos. Conform datelor Institutului Național de Statistică, în perioada 2008-2021 vedem o creștere a numărului de salariați efectivi în Tehnologia Informațiilor și Comunicații de la 127.332 (2008) la 235.112 (2021). Vorbim despre o evoluție de 84.64%”, a spus Kelemen.

„În același timp, conform datelor INS, în perioada 2008 – 2021, efectivul salariaților pe activitatea ”Informații și Comunicații” din județul Cluj, relaționat la economia națională, a crescut de la puțin peste 5.400 de persoane la 28.500. Pe scurt, industria din Cluj a fost martora unei creșteri de peste 4 ori în 14 ani, cel puțin din punct de vedere al resursei umane”, conform datelor Cluj IT Cluster.

„Vorbind despre numărul de întreprinderi active în industrie, conform Institutului Național de Statistică, numărul acestora la nivel național a avut o creștere de 48% într-o fereastră de 7 ani, de la 126.673 de întreprinderi în 2014, la 187.541 în 2020.

În ceea ce privește impactul industriei de IT din Cluj la PIB-ul României, la nivelul anului 2020, este estimat la 10 miliarde de euro. La nivel național, studiul arată o contribuție în PIB-ul anual al țării adusă în mod direct de companiile care activează în industrie de circa 8.8 miliarde de euro”, a mai spus Kelemen.

Principalele beneficii ale dezvoltării pieței de IT la Cluj.

„Avantajele dezvoltării industriei de IT sunt unele evidente, așa cum este oferta tot mai mare de locuri de muncă și o dinamică a pieței muncii care aduce plusuri numeroase, inclusiv la nivelul încasărilor din taxe și impozite ale municipalității. Dar sunt și unele mai puțin vizibile, cum ar fi impactul în politicile publice. Mai exact, industria IT este ca un fel de val care cere societății să se adapteze, să inoveze și odată cu asta încurajează sau chiar forțează decidenții politici să ia măsuri care să susțină tot acest avânt. Vedeți, spre exemplu, că vorbim tot mai mult și mai apăsat de digitalizarea țării, de folosirea unor soluții inovatoare în toate domeniile administrării statului. Este consecința unor eforturi pe care și noi, aici la Cluj IT Cluster, le facem de zece ani pentru a conștientiza societatea”, a spus Kelemen.

„Eu, unul, nu văd dezavantaje. Sigur, Cluj-Napoca este un oraș tot mai aglomerat și mai scump în raport cu altele din țară, iar afluxul de noi locuitori care răspund cererii de forță de muncă în zona companiilor de IT trebuie să-și găsească răspuns în privința politicilor pe care municipalitatea le are în privința pregătirii unei infrastructuri care să contribuie la toată această dinamică. Acest aflux este o provocare, dar în același timp e și o mare oportunitate pe care orașul nostru nu își permite să o rateze. Criza cea mai mare pe care o parte a globului o parcurge este de fapt criza de resursă umană calificată. Iar aici, Clujul, prin microclimatul socio-economic specific, este în avantaj atât timp cât rămâne un centru universitar relevant, oferă locuri de muncă atractive și posibilități diversificate de a-ți petrece timpul liber”, a menționat Kelemen.

Mai este Clujul o piață de outsourcing?

„Da, Cluj este în continuare și o piață de outsourcing, dacă ne referim la asta ca la o activitate prestată în zona serviciilor complexe și nu doar pe zona de call-center. De altfel, România este privită în continuare de marile companii din domeniu ca o piață de outsourcing complexă, capabilă să furnizeze servicii de calitate, la prețuri competitive. Să nu uităm, spre exemplu, că centrele de analiză de risc ale marilor bănci din Uniunea Europeană sunt în țara noastră, tot ce ține de operațiunile de back-office ale bursei din Londra sunt în țara noastră. Sunt doar câteva exemple care arată, însă, că piața de outsourcing s-a dezvoltat și a evoluat spre ceva mai complex”.

Despre proiecte în derulare și oportunități de finanțare, mai multe AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu