Închide

Imobiliare pentru investitorii-„parteneri” sau zonă verde, cum zice PUG-ul? Proiectul Nervia de la Expo Transilvania revine, cu o plângere prealabilă și o intervenție de viceprimar

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 23, 2015 1 1723

Au concesionat chiar de la municipalitate un teren de 5 ha în zona Expo Transilvania pentru un proiect imobiliar, dar jumătate din suprafață era încadrată în Planul Urbanistic General ca zonă verde, fiind, așadar neconstruibilă. Investitorii de la Nervia mizau pe noul PUG (aprobat la final de 2014) să schimbe situația în favoarea imobiliarelor, dar proiectanții responsabili de noile reguli de construire în oraș au ales să mențină „verdele”. Acum, Nervia a ajuns în Consiliul Local cu o plângere prealabilă și cere modificarea PUG-ului. În favoarea investitorilor a intervenit în ședința CL în care s-a discutat plângerea viceprimarul UDMR, Anna Horvath. Vezi AICI informarea transmisă către CL, plângerea prealabilă și documentațiile de urbanism.

Nervia a depus o plângere prealabilă împotriva instituirii prin noul PUG a funcțiunii de spațiu verde pentru jumătate din terenul de 5 ha concesionat de societate printr-un contract încheiat cu municipalitatea în 2009. Firma cere transfomarea spațiului verde în teren construibil, „conform obiectivelor de investiții agreate prin contractul de concesiune”. Membrii CTATU și ulterior Consiliul Local care au aprobat Planul Urbanistic Zonal (întocmit pentru proiect, n.red.) au agreat că pentru realizarea investițiilor figurate în proiectul prezentat este necesară schimbarea destinației spațiului verde parte din terenul concesionat în teren construibil, urmând ca acest demers să se realizeze prin noul PUG, susțin reprezentanții Nervia.

Citește și

Nervia a intrat în anul noului PUG cu o mare bucată de teren „verde” la Expo Transilvania: „Vrem să construim”

Informarea privind plângerea prealabilă a fost prezentată în ședința de marți a CL. Comisia de urbanism a propus menținera hotărârii inițiale. În proiectul de hotărâre se prezentau și argumentele direcției de specialitate din cadrul primăriei: reglementările urbanistice stabilite prin Planul Urbanistic Zonal și prin noul PUG nu sunt în contradicție cu obiectul contractului de concesiune și nu împiedică realizarea construcțiilor propuse. „Propunem Consliului Local respingerea plângerii prealabile ca nefondată și menținerea încadrării funcționale stabilite prin PUG”, susțin reprezentanții Direcției de Urbanism.

Consilierii locali nu au apucat însă să „respingă ca nefondatăcererea celor de la Nervia, în ședință intervenind viceprimarul Anna Horvath, care a solicitat lămuriri pe subiect. În adresa avocaților se arată că în PUZ-ul din 2010 s-a menționat explicit scoaterea zonei verzi. Că se va propune în noul PUG scoaterea terenului din încadrarea V. Ce valoare juridică are această mențiune? Cu ce ne obligă?”, a vrut să sublineze Horvath. Corina Ciuban, șeful Direcției de Urbanism, a încercat să susțină punctul de vedere exprimat și în documentul transmis consilierilor. „Pe planșa de reglementări scrie că e o propunere de schimbare a încadrării în PUG. E o propunere făcută de investitor, care a fost analizată de proiectantul PUG, pentru că a inclus toate PUZ-urile, și proiectantul a considerat că zona respectivă rămâne zonă verde”, a încercat să explice Ciuban. „Decizia de azi trebuie legată de discuția de la urbanism privind modificarea încadrării. A fost un angajament al consiliului pe acest subiect? În condițiile în care elaboratorul de PUZ a propus modificarea, iar CL a adoptat proiectul, cu tot cu planșele aferente”, a continuat viceprimarul. „În Hotărârea CL nu apare condiționarea de schimbare a încadrării. Se știa clar că e zonă verde acolo”, a spus Ciuban.

Pe mine nu mă interesează ce a condiționat cineva. În PUZ nu apare propunerea de schimbarea. Planșa de care se vorbește e cu propunerea investitorului. Dacă nu e în corpul PUZ-ului…”, a intervenit și consilierul PSD Claudia Anastase. Fără să se reușească ajungerea la un acord,  proiectul a fost amânat, la propunerea viceprimarului. Așa că Nervia mai are încă șanse să își realizeze proiectul și să „scape” de Verdele care stă în calea planurilor imobiliare.

Nervia vrea proiect imobiliar, PUG-ul a păstrat zona Verde

Şeful de proiect pentru noul PUG, Adrian Borda, a susținut încă de la vremea lansării discuțiilor că decizia de menţinere a spaţiilor verzi prevăzute în vechiul regulament ţine de interesul public. „Investitorii ne-au cerut astfel de modificări, pentru a putea construi mai mult, însă noi am optat pentru menţinerea spaţiilor verzi. Trebuie avut în vedere şi interesul public. Ce era zonă verde rămâne zonă verde. Puteam chiar să mai «luăm» din terenul construibil, dar nu am făcut-o, aşa că nu ar trebui să fie nemulţumiţi. Nu mi se pare normal ca într-o zonă densă de locuinţe să adaugi alte locuinţe. În nici o zonă de genul acesta nu am extins posibilităţile de construire în detrimentul zonelor verzi”, a menţionat Borda.

Reprezentanții Nervia lucrează de câțiva ani la un proiect pe întregul teren disponibil și au propus un complex cu funcțiuni mixte. Nervia a primit în noiembrie 2010 avizul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) din cadrul primăriei pentru PUZ care vizează un proiect multifuncţional în zonă. Investitorul avea la dispoziţie 6,5 ha pentru acest complex, din care 5 ha concesionate de la municipalitate, iar restul, proprietate privată. Reprezentanţii Arhimar, biroul care s-a ocupat de proiect, au avut nevoie de cinci prezenţe în faţa CTATU înainte de a obţine avizul pentru PUZ. Proiectul Nervia prevedea un hotel de 200 de camere, servicii pe 39.000 mp, rezidenţial, comerţ, galerii expoziţionale și, într-o variantă – un magazin de tip discount. Proiectul propus ar trebui acum redimensionat. 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.