Închide

Ilegaliștii drumurilor, amenințați de Boc cu buldozerele. “Intrăm și le dărâmăm gardurile!”

Administrație by Luminiţa Silea - apr. 24, 2014 0 623

Primarul a ridicat vocea la angajaţii de la Direcţia de Urbanism şi le-a cerut  „să schimbe foaia” cu cei care vor să construiască pe artere care nu au lăţimea legală.

Sedinta urbanism

Emil Boc a cerut soluţii juridice care să permită să cadă capete din primăriei sau dintre cei care construiesc în Cluj-Napoca. Funcţionarii primarului au ridicat din umeri. „Dacă vreţi, aşa vom face de acum încolo, eu nu am nimic împotrivă”, a replicat şeful Direcţiei de Urbanism, Corina Ciuban.

Proprietarii de terenuri din noile extensii ale Clujului continuă să construiască şi să solicite avize pentru ridicarea de noi proiecte rezidenţiale, în zone unde infrastructura este deficitară, reţelele subdimensionate pentru locuire intensivă, iar drumurile încă rurale.  După câţiva ani de probleme, Boc vrea să tranşeze situația: proprietarii de terenuri să fie obligaţi să cedeze, cu acte, suprafeţe pentru drumuri de dimensiuni  civilizate, iar dacă păcălesc legislaţia doar pentru a-şi obţine autorizaţiile de construire, primăria se pregăteşte să intre cu buldozerele în amenajările ilegale.

Străzile de trei-patru metri lăţime sunt o realitate a urbanismului clujean. Cetăţenii care se mută în aceste zone cer primăriei să le preia în domeniul public iar instituţia susţine că n-are dimeniunile din proiectele autorizate, nici cele strandard prevăzute în lege, aşa că nu poate să le introducă în circuitul serviciilor publice (întreţinere, salubrizare pe bani din bugetul local). Situaţia durează de ani buni în oraş. Voci din Consiliul Local (consilieri ai PSD) au reproşat primarului că vina aparţine instituţiei care a recepţionat construcţii pe astfel de artere. Alte voci (consilieri PNL) au acuzat conducerea primăriei că nu aplică un tratament egal tuturor investitorilor din oraş care construiesc în astfel de zone unde strada este privată şi n-are aceleași dimeniuni, pentru că nu toţi proprietarii au cedat teren în acest sens.

Pe finalul ultimei ședințe a comisiei de urbanism, primarul şi-a adus aminte de problemă şi şi-a apostrofat angajaţii că nu au venit cu o soluţie juridică pentru rezolvarea situaţiei străzilor private din municipiu. Aceasta după ce în comisie s-a discutat propunerea de amenajare a două case în regim cuplat pe o parcelă de pe strada Voievod Menumorut din zona Borhanci, o arteră pentru care beneficiarul, Alexandru Balint, s-a angajat să cedeze primăriei o parcelă de teren pentru aducerea drumului la un profil de şapte metri. Documentaţia a atestat că nu toţi proprietarii din zonă au cedat teren pentru lărgirea drumului.

Boc a cerut specialiştilor din comisie să îi explice cine a greşit pentru că artera care se desprinde din strada Colonia Borhanci are dimeniuni de uliţă. Specialiştii din comisie au ridicat din umeri, ceea ce l-a enervat pe edil.

„Nu există să nu ştim a cui e strada! Trebuie să ştim exact dacă a greşit primăria sau proprietarii de acolo. Dacă a greşit un funcţionar din primărie, atunci acesta să plătească odată, ca să dăm un exemplu.  Trebuie să vedem cine a construit cu obligaţia de a dezmebra teren pentru drum, cine a respectat condiţiile şi cine nu”, a tunat Boc. Edilul a cerut specialiştilor de la Direcţia de Urbanism să vină cu o soluţie juridică pentru a rezolva problema străzilor private din oraş. „Îmi trebuie o soluţie juridică,  un act de donaţie a străzii în domeniul public. Apoi nu vor  mai fi probleme. Cine nu respectă condiţiile şi nu lasă teren pentru drum, riscă consecințele. Intrăm  cu buldozerul şi demolăm gardurile. Dacă nu păţim ca şi cu Edgar Quinet, că oamenii vin la noi să le luăm strada şi noi nu dăm de investitor,  care s-a evaporat şi nu a mai cedat strada. În extinderile oraşului, aşa să procedaţi, cu act autentic de donaţie pentru drum. Să fie regulă pentru toată lumea. Nu să ne facem că nu vedem lucrurile. Vă spun asta ca jurist ca să avem o armă. Dacă nu, suntem doar buni constatatori”, a cerut primarul Boc.

Şeful Direcţiei de Urbanism, Corina Ciuban, a menţionat că administraţia locală poate amenda proprietarii care nu respectă autorizaţia, însă răspunsul nu l-a mulţumit pe primar. „Cu amenda mă judec zece ani şi tot n-am făcut nimic”, a spus edilul. „De la Planurile Urbanistice Zonale care se fac de aici încolo, putem aplica regula, n-am nimic împotrivă. O să le cerem să doneze terenul pentru drum”, a cedat Ciuban.

În cazul propunerii de contruire de pe strada Voevod Menumorut, primarul a cerut un răgaz de câteva zile pentru ca specialiştii de la urbanism să verifice situaţia din teren – cine a respectat legea şi cine nu. „Dumneavoastră sunteţi de bună credinţă că vreţi să cedaţi teren. Eu vorbesc de alţi derbedei care fac tâmpenii, cei de rea-credinţă. Vrem să ne lămurim exact asupra situaţiei, apoi putem aviza şi propunerea aceasta”, a menţionat Boc.

Arhitectul Eugen Pănescu, membru în comisia de urbanism , este convins că problema uliţelor din oraş nu se va rezolva prea curând. „Eu sunt convins că în zece ani se vor pune la punct toate lucrurile”, a spus Pănescu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.