Închide

Ignoranță sau prostie? Cazul dramatic al unei studente care zace într-un pat de spital din Dej

Social by Catalin Suciu - apr. 30, 2015 2 12609

La 22 de ani zace într-un salon la Terapie Intensivă, la Spitalul Municipal din Dej, după un accident grav suferit în SUA. Andreea Beatrice a fost într-o zi o studentă obișnuită.

Fără mamă, decedată în urmă cu trei ani și cu tatăl plecat în Italia, Andreea Beatrice a plecat în iunie 2014 în SUA, cu “work and travel”, iar în luna august a suferit un accident, a căzut cu bicicleta și s-a lovit la cap. A fost ținută într-un spital câteva ore, iar apoi a intrat în stare de inconștiență, suferind un atac cerebral. A fost mutată cu elicopterul la un altul, tot în Statele Unite și operată șase ori pe creier. Abia acum trei săptămâni a ajuns în România, dar direct la Dej, unde a fost internată de o mătușă la Spitalul Municipal. Până în acest moment, Beatrice n-a fost consultată de niciun medic clujean,iar cea care o are în grijă nu are de gând s-o aducă în Cluj. “Am avut posibilitatea la Neuro, dar n-am vrut, nu sunt condiții mai bune decât în Dej. Ea trebuie să facă kinetoterapie și exerciții de vorbire”, a motivat Elena Toth, mătușa Andreei. De menționat că mătușa fetei locuiește în Cluj-Napoca.

Beatrice6

Andreea a plecat cu alte două colege în Statele Unite ale Americii în luna iunie a anului trecut. Voiau să cucerească lumea, cum s-ar zice. Mai mult să viziteze și să se distreze, decât banii pe care urmau să-i câștige. Pe 21 august, Andreea s-a urcat pe-o bicicletă și-a pornit într-o plimbare oarecare,așa cum o făcea aproape zilnic. Mergea pe pista de bicicliști până când a dat peste ea un scuter. Fata nu purta cască, a căzut și-a dat cu capul de o bordură. Când au ajuns prietenele ei la BB Hospital din Lewes, statul Delaware, doctorul le-a spus că își revine. “În câteva zile e ca nouă, are nevoie doar de odihnă”. Denisa , prietena ei cea mai bună s-a liniștit, a răsuflat ușurată, numai că peste patru ore a văzut cum oamenii în halat încep să se agite. La fel și asistentele. “Trebuie s-o ducem de urgență la Christiana Hospital, în Wilmington, vine acum elicopterul”, a spus succint o asistentă. Spitalul era la o oră de mers cu mașina și când a ajuns acolo, Beatrice era deja în operație. Ne povestește Denisa. “Am plecat de la primul spital cu mașina împreună cu un prieten, ne-am grăbit. A venit un chirurg și ne-a spus că partea stângă a creierului e dezastru. Tot el a spus că dacă nu stătea la primul spital degeaba 4 ore, nu s-ar fi ajuns în situația asta. Andreea avea hemoragie internă pe partea stângă, apoi a apărut o fisură și pe dreapta. Au operat-o, iar apoi s-a trezit”, își amintește Denisa.

Beatrice nu putea articula cuvintele, dar înțelegea perfect tot ce se vorbea și răspundea pe hârtie, în scris. Tot atunci i-a dat un bilețel Denisei cu mesajul “Te iubesc!”. A fost unul dintre ultimele mesaje e pe care le-a transmis…

Unul dintre ultimele mesaje inscripționate de Andreea Beatrice

Unul dintre ultimele mesaje inscripționate de Andreea Beatrice

Apoi a făcut hidrocefalie, a intrat într-o stare de somnolență și s-a pierdut de tot. Medicii americani au încerat s-o pună pe picioare, s-au zbătut, dar degeaba. Andreea a fost operată de șase ori până să ajungă în România. A zburat până în Frankfurt, în Germania, iar de aici a fost dusă cu o ambulanță la Dej, la Neurologie, unde e internată și acum.

Andreea s-a trezit la un moment dat după o intervenție chirurgicală, a dat semne că își revine, dar starea ei s-a agravat. Înconjurată de prieteni, Andreea  Beatrice spera să ducă o viață normală

Andreea s-a trezit la un moment dat după o intervenție chirurgicală, a dat semne că își revine, dar starea ei s-a agravat. Înconjurată de prieteni, Andreea Beatrice spera să ducă o viață normală

Mătușa fetei spune că Andreea ar avea nevoie de kinetoterapie și exerciții de vorbire. Aceasta susține că de când a internat-o în Dej, fata a început să se simtă mai bine. “A avut câteva intervenții pe creier în SUA. A fost spitalizată până în 4 aprilie, iar apoi a fost adusă în țară. A fost mai bine, dar apoi a decăzut. Acum este alimentată printr-un tub digestiv, e imobilizată la pat. În Cluj nu prea erau opțiuni, era clinica de Neuro, dar n-am dorit, pentru că nu sunt condiții foarte bune. Ea are nevoie de kinetoterapie pentru că sunt atrofiați mușchii de la șederea în pat. Are nevoie de vorbire și de mișcare. Oricum de când a sosit acasă se simte mult mai bine. Divinitatea o poate salva, divinitatea și medicii”, a povestit Elena Toth.

Am încercat să vorbim cu șefa secției de neurologie din Dej, doctorița Ceaca-Mocan Carmen, să o întrebăm dacă un caz precum cel al Andreei Beatrice Roman poate fi tratat la Dej în cele mai bune condiții. “Cine sunteți? Eu nu pot să dau informații, nu sunt purtător de cuvânt, iar despre starea pacientei pot discuta doar cu membrii familiei. Dar vă spun că nu suntem noi de lepădat sau de aruncat la gunoi. Dar de ce nu vă puneți întrebarea de ce noi am fost singurul spital care a acceptat să-i preia cazul din America?”, a fost reacția medicului.
Ei bine, Spitalul Municipal din Dej nu e singura unitate medicală care a acceptat-o pe Andreea, după cum chiar mătușa Andreei a precizat că ar fi putut să o aducă la Clinica de Neurologie din Cluj, la Spitalul Județean.
Între timp, în SUA

Din momentul accidentului, o întreagă comunitate din America s-a coalizat pentru a o ajuta pe Andreea. Managerii localului unde aceasta lucra au angajat un avocat, care a dat în judecată BB Hospital, prima unitate medicală în care Andreea a fost primită, solicitând daune în valoare de 1.000.000 de dolari! E bine de menționat că în urma spitalizării din SUA, Beatrice e datoare celui de-al doilea spital, Christiana Hospital, cu câteva sute de mii de dolari. Procesul se estimează că va dura aproximativ doi ani de zile, iar dacă va instanța va acorda despăgubirea, banii vor fi direcționați către unitatea medicală din America în care Andreea a fost spitalizată începând de anul trecut și până la venirea în România, întrucât costurile de spitalizare în SUA sunt extrem de mari și imposibil de acoperit de asigurarea pe care a avut-o Andreea. De exemplu, un tomograf la un spital în SUA costă 8000 de dolari, iar o anestezie 2000 de dolari. Ziua de spitalizare este undeva la 2000 de dolari. Andreea a fost internată apoape 8 luni de zile în SUA!
Prietenii Andreei și mulți alții au organizat strângeri de fonduri, suma depășind în acest moment 35.000 de dolari. Banii se află într-un Fond de securitate – “trust found”- din State Unite și pot fi direcționați în orice moment pentru costuri ce țin de recuperarea fetei.
“De exemplu, dacă ea e internată într-o clincă specializată, contra cost, noi primim factura și facem transfer pentru suma necesară. Există bani, dar să se facă ceva, să se încerce, măcar. Am fost la ea în fiecare zi cât a fost în America, am vorbit cu toți doctorii, noi vrem să o ajutăm. Am discutat și cu mătușa ei, ea știe că sunt bani, dar banii sunt pentru Andreea, pentru nevoile sale”, a declarat pentru actualdecluj.ro Raluca Rad, unul dintre managerii Rehobot Beach Country Blub, localul unde a lucrat Andreea.

Mătușa Andreei, care insistă ca fata să rămână la Terapie Intensivă în Dej, cu toate că ea locuiește în Cluj-Napoca și implicit i-ar fi mult mai ușor , fie și măcar s-o viziteze , știe de suma strânsă, dar cu toate acestea nu a făcut niciun demers pentru a contribui la recuperarea fetei în cele mai bune condiții. Am încercat să vorbim din nou cu ea în ultimele zile, dar nu ne mai răspunde la telefon în ciuda apelurilor repetate.
Noi ne punem câteva întrebări. De ce Andreea a ajuns în 4 aprilie în România și e internată (cu toată considerația pentru cadrelele medicale din Dej) la Spitalul Municipal din Dej, fără ca vreun medic specialist din Cluj să-i citească măcar un tomograf? De ce nu se încearcă aducerea ei într-o clinică specializată unde să facă recuperare, având în vedere că există 35.000 de dolari strânși din donații pentru tratamentul fetei? De ce o tânără de 22 de ani e țintuită la pat și nu beneficiază de cea mai bună îngrijire medicală posibilă? De ce mătușa ei, care locuiește în Cluj-Napoca, nu o aduce în Cluj, ci preferă să o țină Spitalul Municipal din Dej?

2 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.