Închide

I-au reamintit care este rolul urbanismului, după ce a propus un proiect imobiliar cu 20 de case într-o comună de lângă Cluj

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - dec. 24, 2022 0 1669

Un Plan Urbanistic Zonal pentru introducerea în intravilan a unui teren de peste 1,7 hectare (în zona livezii de la ieșire din localitatea Baciu) și parcelarea acestuia pentru construirea a peste 20 de case a fost prilej pentru arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță și pentru specialiștii din comisia de urbanism a județului să îi reamintească proiectantului, arhitectul Octavian Baciu, care este scopul proiectelor de urbanism. Proiectul a revenit în comisie pentru a doua oară, după ce, inițial, proiectantul prevăzuse lărgirea drumului pe terenurile celor care au deja edificate locuințe, vizavi, pe strada Poiana Cerbului. De această dată, arhitectul s-a limitat doar la parcela beneficiarului, însă nu a prevăzut nici spații verzi nici dotări pentru viitorii locuitori. Specialiștii din comisia de urbanism a județului i-au reamintit că rolul său este să creeze o comunitate în zonă, cerându-i să prevadă servicii la parter pentru viitorii locuitori dar și un spațiu verde generos.

 

Amplasamentul de peste 1,7 hectare pe care se dorește construirea de locuințe este în proprietatea  lui Turos Ferenc & asociații și sunt situate în partea est – nord – estică a străzii Poiana Cerbului. Mai precis, a arătat proiectantul, Octavian Baciu de la  ARCHITAV, în zona livezii și a drumului care duce spre hotelul Sun Garden. Potrivit proiectului, se dorește introducerea lui în intravilan și construirea a circa 22 de locuințe. Proiectul a revenit la ultima ședință a Consiliului Județean din luna decembrie, după ce la o ședință precedentă, proiectul a generat foarte multe discuții în comisia de urbanism, proiectantul prevăzând lărgirea drumului pentru amenajarea de trotuare și la vecinii de vizavi, neavând acordurile acestora.

La ședința din 15 noiembrie, proiectantul s-a limitat doar la proprietățile beneficiarilor săi, unde a arătat că a prevătut un trotuar de 1,5 metri. Potrivit PUZ-ului, urmează să fie parcelat terenul (situat de-a lungul străzii Poiana Cerbului) în 20 de parcele. „Dintre care 18 vor avea suprafețe cuprinse între 670 și 844 mp și 2 dintre ele de 1.200 mp, respectiv 1.334 mp. Numărul de construcții de locuințe propuse vor fi în concordanță cu reglementarea privind suprafața parcelei:  o unitate locativă pentru parcelele cu suprafața >/= 600 mp și 2 unități locative (izolate sau cuplate) pentru parcelele cu suprafața >/= 1.200 mp, rezultând astfel un total de maximum 22 unități locative (case de locuit). Construcțiile de pe parcelele cu 1.200/1.334 mp vor putea fi clădiri cuplate sau izolate. Toate constructiile de locuințe vor avea un regim maxim de înălțime de: S+D+P+M. Se admite construcția unor garaje subterane sau parțial subterane pe aliniament, acolo unde configurația terenului ar genera o rampă de acces auto în incinta foarte pronunțată/abruptă. Se admite constructia unor anexe gospodărești, edicule, filigorii, cât și alte amenajari peisagistice si de mobilier exterior aferente func/iunii de locuire”, se arată în memoriul PUZ-ului.

 

Specialiștii din comisie eu remarcat că, pe teren există deja câteva construcții, iar proiectantul i-a lămurit că sunt case construite nelegal, beneficiarii fiind deja amendați de Consiliul Județean, dar și că urmează ca acestea să între în legalitate. Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță i-a amintit proiectantului că, legal, prin PUZ-ul acest lucru nu se poate întâmpla, motiv pentru care i-a recomandat să le „scoată” din documentație. Arhitectul Tulodgy Laszlo a mai arătat că viitoarea dezvoltare ar trebui să aibă un spațiu verde dar și dotări comerciale/servicii pentru viitorii locuitori. Proiectantul, Octavian Baciu a opinat că aceștia au curțile proprii dar și că au de unde să își facă aprovizionarea în comuna Baciu.

În schimb, arhitectul șef i-a reamintit care este, de fapt, rolul urbanismului. Întrebat fiind, arhitectul Octavian Baciu a spus că acest rol vizează crearea de oportunități pentru viitorii locuitori, însă Claudiu Salanță a replicat că principalul rol este de a crea comunități.

Ca să nu respingă și de data aceasta proiectul, comisia de urbanism l-a avizat, însă condiționat, proiectantul primind sarcina să prevadă pe fiecare parcelă doar câte o singură locuință, să gândească un spațiu verde și dotări la parterul unor construcții care să asigure zona comercială și de servicii pentru viitoarea dezvoltare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.