Închide

Hoți condamnați la ani de zile de închisoare cu executare la Cluj după ce au furat zeci de jenți de mașini, cutii de viteze și scule pe care le-au vândut la fier vechi cu prejudiciu de aproape zece mii de euro

ActualitateTop News by Actual de Cluj - ian. 23, 2024 0 168

Hoți condamnați la ani de zile de închisoare cu executare la Cluj după ce au furat zeci de jenți de mașini, cutii de viteze și scule pe care le-au vândut la fier vechi cu prejudiciu de aproape zece mii de euro.

Faptele s-au petrecut în aprilie iar ieri instanța Judecătoriei Huedin i-a condamnat pe cei trei trei la ani de închisoare cu executare, în special pentru că aceștia sunt recidiviști. Conform anchetatorilor, în 5 aprilie dimineața la ora 8 persoana vătămată s-a deplasat la hala unde repară mașini și a constatat că lacătul cu care era asigurată poarta de acces era tăiat și lăsat pe pământ. A constatat că ușa de acces în hală era ruptă, iar din interiorul halei au fost sustrase mai multe bunuri, respectiv un seif în care se aflau mai multe bunuri între care un laptio, iar din exteriorul halei, din curte, i-au fost sustrase aproximativ 50 de roți formate din jante din aliaj cu anvelope montate, trei cutii de viteză, mai multe catalizatoare auto, precum și mai multe scule pe care le folosea pentru repararea vehiculelor.

S-a dovedit că bunurile au fost furate în noaptea anterioară, în jurul miezului nopții, cu o autoutilitară al cărei parcurs a fost stabilit ca pornind din Apahida în jurul orei 22.15. După ce au pătruns în curtea împrejmuită a halei persoanei vătămate, la ora 00.40, unul dintre inculpați folosindu-se de o bară metalică sau o bâtă a lovit camera de supraveghere ce se afla montată în curtea halei, până a rupt-o, aducând-o în stare de neîntrebuințare. După ce s-au asigurat că zona nu mai este supravegheată video, cei trei inculpați au pătruns prin efracție în interiorul halei de unde au sustras bunurile enumerate mai sus, iar din curtea halei celelalte bunuri.

După ce au sustras bunurile, cei trei inculpați s-au deplasat în jurul orei 4 dimineața pe raza comunei Apahida, la un centru de colectare a fierului vechi din Răscruci, unde au oferit spre administratorului societății aproximativ 29 de jante cu anvelope, sustrase din curtea halei, cu cauciucurile montate – plus șapte sau opt catalizatoare, dar martorul a refuzat să le achiziționeze, deoarece inculpații au cerut pe acestea prețul de 200 euro pe bucată, iar catalizatoarele erau universale.

După două zile organele de cercetare penală s-au deplasat la cele două societăți comerciale unde au fost valorificate o parte din bunurile furate, identificând o parte din acestea, care au fost ulterior prezentate persoanei vătămate care le-a recunoscut ca fiind bunurile sale.

Aceasta din urmă s-a constituit parte civilă în proces, cu un prejudiciu de 40.000 de lei reprezentând contravaloarea bunurilor sustrase de inculpaţi. În proces acesta și-a retras pretențiile arătând că inculpații au plătit o parte din prejudiciu, dar instanța a stabilit că e datorată în continuare suma de aproximativ 26.000 de lei cu titlu de daune materiale.

Unul dintre inculpați, încarcerat deja în penintenciar în altă cauză, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru furt calificat și nouă luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea sancţiunilor penale. Instanța a constatat că inculpatul a săvârşit infracţiunile pentru care a fost condamnat în prezenta cauză în stare de recidivă postexecutorie în raport cu infracţiunile pentru care a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 3 ani și 2 luni închisoare în 2019 și în concurs de infracțiuni, astfel că a aplicat pedeapsa cea mai grea de doi ani închisoare la care se adaugă un spor de 3 luni, reprezentând o treime din cealaltă pedeapsă stabilită, inculpatul urmând să execute în final pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 3 luni închisoare, în regim de detenţie.

Un alt inculpat a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru furt calificat – cu suspendare pentru patru ani. În fine, al treilea, și acesta aflat în detenție în altă cauză, a fost condamnat la doi ani de închisoare, tot pentru furt calificat. Pentru că e recidivist a fost condamnat la închisoare cu executare. I-au fost puse în cârcă și pedepsele rămase neexecutate din sentințe anterioare, în total trei ani şi 8 luni închisoare, în regim de detenţie.

Decizia a fost luată ieri de Judecătoria Huedin.

Ce transmitea Inspectoratul Județean de Poliție la data reținerii celor trei, în aprilie:

„La data de 9 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Florești, cu sprijinul polițiștilor Secției 2 Poliție Rurală Apahida, au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară în județul Cluj, la locuințele a trei bărbați, cu vârste cuprinse între 26 și 34 de ani.

Cei în cauză sunt bănuiți că în noaptea de 4/5 aprilie a.c. ar fi pătruns, prin efracție și având fețele acoperite, în incinta unei societăți comerciale din localitatea Gilău, după ce în prealabil ar fi distrus sistemul de supraveghere a unității, sustrăgând mai multe bunuri, respectiv un seif care conținea documente și dispozitive electronice (IT), unelte, 10 catalizatoare auto, aproximativ 100 kg de deșeuri din cupru și aproximativ 50 de jante auto din aliaj cu anvelope, cauzând un prejudiciu estimat la 40.000 de lei.
În cursul serii de 7 aprilie a.c. doi dintre cei bănuiți au fost reținuți de polițiști pentru 24 de ore.

Totodată, în baza informaților obținute și a activității de cercetare, în cursul zilei de 8 aprilie a.c. polițiștii l-au identificat și pe cel de-al treilea bărbat, în vârstă de 34 de ani, care ar fi încălcat interzicerea dreptului de a nu comunica și de a se apropia de unul dintre ceilalți doi bărbați cercetați, aspecte stabilite de o instanță de judecată, printr-o decizie penală. Astfel, polițiștii au extins cercetările față de acesta pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectarea sancțiunilor penale.

În cadrul perchezițiilor au fost descoperite și ridicate mai multe bunuri și documente de interes în cauză. Prejudiciul a fost recuperat parțial. În activități au fost angrenați polițiști din cadrul Serviciului Criminalistic și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Cluj. În data de 8 aprilie a.c., în baza probatoriului administrat, față de cele 3 persoane cercetate în cadrul dosarului, Judecătoria Huedin a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu