Curtea Constituţională a României a atacat cu recurs, vineri, decizia Curţii de apel Ploieşti privind suspendarea Hotărârii 32 din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidenţiale de anul trecut, arată news.ro. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi două persoane fizice au contestat de asemenea decizia Curţii de Apel Ploieşti. Alte 10 acţiuni vizând Hotărârea CCR sunt înregistrate la Curtea de Apel Ploieşti, una fiind respinsă. Patru au fixate termene de judecată în zilele de 29 şi 30 aprilie.

Pe lângă femeia care a depus solicitarea în instanţă împotriva hotărârii CCR, care se numeşte Gheorghiţa Popescu, alte zece persoane au cerut la Curtea de Apel Ploieşti anularea Hotărârii 32 din 6 decembrie 2024 a Curţii Constituţionale a României. Unul dintre dosare a fost soluţionat de un alt complet din cadrul Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Ploieşti, în 23 aprilie. Acel complet a admis excepţia necompetenţei generale, invocată din oficiu, cu consecinţa respingerii cererii de chemare în judecată, ca nefiind de competenţa instanţelor judecătoreşti. Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la pronuntare. Dintre celelalte nouă dosare, patru au fixate termene de judecată în zilele de 29 şi 30 aprilie, iar cinci se află în faza procedurii prealabile, neavând încă stabilite termene de judecată.
 CCR  a apărut oficial pe site-ul Curţii de Apel Ploieşti în calitate de contestatar al deciziei vizând  Hotărârea  32 din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidenţiale.

Curtea de Apel Ploieşti a admis, joi, cererea unei persoane privind anularea Hotărârârii Curţii Constituţionale din 6 decembrie 2024, prin care era anulat întregul proces electoral de la începutul lunii decembrie a anului trecut. Decizia instanţei nu este definitivă, având drept de recurs în 5 zile, însă suspendă executarea hotărârii magistraţilor constituţionali până la soluţionarea definitivă a cauzei. Fostul judecător al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat pentru News.ro,că „în acest moment nu se mai fac alegeri”, în condiţiile în care „hotărârea aceasta există”. Zegrean afirmă că dacă judecătorul de la Ploieşti motivează rapid sentinţa şi cineva o atacă rapid, atunci se pot organiza alegerile prezidenţiale din luna mai. Hotărârea Curţii de Apel Ploieşti nu este definitivă în ce priveşte anularea Hotărârii 32/2024 a CCR, dar în schimb dispoziţia privind suspendarea efectelor acesteia este executorie, afirmă avocatul Adrian Toni Neacşu. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a declarat recurs împotriva deciziei Curţii de Apel Ploieşti. Secţia pentru judecători a CSM a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a face verificări cu privire la săvârşirea unei eventuale abateri disciplinare de către judecătorul de la Curtea de Apel Ploieşti care a soluţionat dosarul.

Decizia a fost pronunţată de judecătorul Alexandru Vasile. Vasile a fost judecător la Tribunalul Prahova, înainte de a ajunge la Curtea de Apel, iar între 2013 şi 2017 a fost detaşat la Ministerul Justiţiei.

O investigație realizată de jurnaliștii Snoop arată mecanismul din spatele acțiunii de contestare a deciziei CCR de anulare a alegerilor, după ce peste 130 de contestații au fost înregistrate la Curțile de Apel din întreaga țară, scrie Mediafax. Acest val de acțiuni juridice a fost generat de un site intitulat „Turul 2 Înapoi” și de postarea de pe TikTok a unei foste judecătoare din Botoșani care îndruma oamenii cum să plătească taxa judiciară de timbru. Spre exemplu, în Cluj, au fost depuse 15 acțiuni la Curtea de Apel.

Susținătorii lui Călin Georgescu au fost instruiți, prin intermediul unui formular, cum să depună, pas cu pas, plângeri pentru anularea deciziei CCR cu numărul 32 din 6 decembrie 2024. Cea care îi îndruma pe oameni cum să completeze documentele necesare pentru o astfel de acțiune este Lăcrămioara Axinte, fosta vicepreședintă a Tribunalului Botoșani, după cum notează jurnaliștii Snoop în investigație.

Totul a pornit de la un videoclip publicat de către Lăcrămioara Axinte pe contul său de TikTok, unde îi îndruma pe oameni cum pot plăti rapid, online, taxa de timbru. De asemenea, și ea este una dintre cele peste 130 de persoane care au făcut demersuri pentru contestarea deciziei CCR. Ea este cunoscută drept o fană a lui Călin Georgescu.

Cele mai multe cereri – 90 – au fost înregistrate în data de 10 aprilie, pentru a fi respectat termenul de depunere.

Aceste informații vin în contextul în care joi, 24 aprilie, Curtea de Apel Ploiești a decis suspendarea executării hotărârii prin care Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale din 2024, până la soluționarea definitivă a cauzei. Specialiștii spun că decizia este una bizară deoarece hotărârea CCR și-a făcut deja efectul. Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a face verificări cu privire la săvârşirea unei eventuale abateri disciplinare de către judecătorul care a soluţionat cauza de la Curtea de Apel Ploieşti.

viewscnt