Închide

Harta viitoarelor şantiere: mai multe autorizaţii de construire pentru clădiri de locuinţe, în primele luni ale anului

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 03, 2018 0 634

 

În primele şapte luni ale anului s-au eliberat la nivel naţional aproape 25.000 de noi autorizaţii de construire. De această dată, Nord-Vestul, zonă al cărei motor imobiliar e Clujul, a marcat o creştere moderată între regiunile ţării.

În perioada 1 ianuarie – 31 iulie, în ţară s-au eliberat 24950 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 7,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Institului Naţional de Statistică. Creşteri s-au înregistrat în aproape toate regiunile de dezvoltare: Vest (+412 autorizaţii), Sud-Muntenia (+411), Sud-Vest Oltenia (+385), Bucureşti-Ilfov (+252), Nord-Vest (+149), Centru (+114) şi Sud-Est (+73). Mişcarea a fost mai slabă doar în regiunea de dezvoltare Nord-Est (-36 autorizaţii). În luna iulie 2018 se remarcă o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (+148 autorizaţii), faţă de aceeaşi lună a anului precedent. S-au înregistrat plusuri în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+150 autorizaţii), Sud-Muntenia (+59), Nord-Vest (+54) şi Nord-Est (+33). Scăderi au fost în următoarele regiuni de dezvoltare: Vest (-104 autorizaţii), Sud-Vest Oltenia (-17), Centru (-14) şi Sud-Est (-13).

În judeţul Cluj, în cursul lunii iunie, au fost eliberate 176 autorizaţii pentru clădiri rezidenţiale, conform Direcţiei Regionale de Statistică.

Cu toate că s-au mai temperat creşterile de preţuri, în cel mai scump oraş din ţară pe piaţa imobiliară nu mai găseşti apartamente cu preţuri medii de sub 1.000 euro/mp în niciunul dintre cartiere. Poţi spera la preţuri sub media oraşului în Someşeni sau Iris. De cealaltă parte, cele mai scumpe locuinţe se găsesc în centru, în zona Plopilor şi în Gheorgheni.

Trimestrul trecut, capitala Transilvaniei a consemnat una dintre cele mai mici marje de creștere dintre marile orașe, respectiv 1,9%, pretențiile vânzătorilor locali de apartamente ajungând la o valoare de 1.510 euro pe metru pătrat util, arată datele consemnate de portalul Imobiliare.ro. Luna trecută, cele mai scumpe apartamente erau cele din zona centrală și ultracentrală (1.720 de euro pe metru pătrat util), însă acestea au ajuns la egalitate cu locuințele din Plopilor, care au înregistrat un avans important în ultimul trimestru. Pe următoarele locuri se află zonele Gheorgheni-Andrei Mureșanu (cu o medie de 1.600 de euro pe metru pătrat util), Mărăști-Între Lacuri-Aurel SVlaicu (1.560 de euro pe metru pătrat util), dar și Zorilor (1.540 de euro pe metru pătrat).

Datele portalului Imobiliare.ro arată că alternativele pentru cei care vor o locuinţă în Cluj se găsesc, de fapt, în „zona metropolitană”. Astfel, cele mai accesibile zone pentru clujeni, având prețuri mai mici de 1.000 de euro pe metru pătrat util, rămân Florești (cu o medie de 850 de euro pe metru pătrat pentru un apartament), dar și Baciu (980 de euro pe metru pătrat). Valori sub media la nivel de oraș mai pot fi găsite și în Someșeni (1.190 de euro pe metru pătrat), Iris (1.330 de euro pe metru pătrat), dar și Gruia – Dâmbul Rotund – Gară – Bulgaria (1.360 de euro pe metru pătrat).

Conform ghidului imobiliar al oraşului, realizat cu date oficiale de tranzacţionare, centrul şi cartierele cu universităţi şi campusuri Gheorgheni şi Zorilor sunt cele mai scumpe cartiere ale Clujului: anul trecut, apartamentele în aceste zone s-au vândut, în medie, cu 1.367 euro/mp, respectiv 1.316 euro/mp.

„Tot apare această întrebare: vine criza? De fapt, nu ştie nimeni să spună asta cu exactitate. Ceea ce ştim, însă, este că rădăcina unei crize ar fi momentul în care oamenii nu ar mai avea bani să cumpere, aşa că oferta se va adapta la cerere. Băncile nu mai sunt însă în situaţia din 2007-2008, iar ponderea creditelor în totalul tranzacţiilor nu e îngrijorătoare. Sunt şcoli, locuri de muncă, nivel de trai bun, oameni care vor să investească aici, aşa că, deocamdată, nu par să se întrevadă asemenea semne”, spunea Adrian Vascu, senior partner în cadrul Veridio, compania care a realizat ghidul imobiliar, la lansarea acestuia de luna trecută.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare