Închide

Hub național pentru neutralitate climatică/Ambiția este ca 1 miliard de euro să vină în România pentru proiectele verzi din Cluj-Napoca, Suceava și București-sector 2, dar și pentru cele din alte 10 orașe românești

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - dec. 18, 2023 0 130

Un Hub-ului Național, M100, dedicat neutalității climatice a fost lansat din. Cluj-Napoca, oraș care a fost selectat la nivelul misiunii UE „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, alături de alate două orașe din România, București – sector 2 și Suceava. Ambiția trasată de coordonatorul HUB-ului, secretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ovidiu Cîmpean este atragerea a peste 1 miliard de euro finanțare pentru proiectele celor trei orașe amintite și planurile acestora dar și pentru proeictele ale încă zece alte orașe din Romnia care să fie încurajate să pornească pe drumul spre neutralitate climatică.
„Hub-ul național M100 are rolul de a sprijini implementarea obiectivului Misiunii „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” prin facilitarea accesului la surse de finanțare din fonduri europene destinate acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice și de accelerare a eforturilor de limitare a încălzirii globale.
M100 are două obiective:
1. Sprijinirea celor trei orașe din România selectate în cadrul Misiunii UE (Cluj-Napoca, Suceava și București – sector 2), în implementarea proiectelor ce vizează tranziția verde, precum și în identificarea surselor de finanțare pentru acestea;
2. Lansarea unei Misiuni în oglindă, care va folosi instrumentele de la nivel european pentru a sprijini alte 10 orașe din România în drumul către neutralitate climatică. În acest sens, M100 va lansa un apel de candidaturi în vederea selectării celor 10 orașe care vor face parte din Misiunea în oglindă și care vor atinge neutralitatea climatică până în anul 2035.
Hub-ului Național M100 va deveni o platformă de experiment, facilitare și informare, cu alte cuvinte un hub de expertiză în beneficiul orașelor care se angajează în efortul de atingere a țintelor climatice până în 2030 sau 2050, urmând principiul „niciun oraș nu este lăsat în urmă”.
La lansare au participat reprezentanți ai Comisiei Europene, Ambasadei României în Regatul Norvegiei, ai Cancelariei Primului Ministru, ai Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, ai Ministerului Energiei, ai Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și ai UEFISCDI alături de reprezentanți ai mediului academic și societății civile”, au arătat oficialii Primăriei Cluj.

Primarul Emil Boc a menționat în cadrul evenimentului de lansare că mizează pe o finanțare corespunzătoare pe mai multe paliere, astfel ca proiectele pentru neutralitate climatică să fie implementate.

Coordonatorul Hub-ului M100 și secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ovidiu Cîmpean, a arătat că ambiția este ca Misiunea să fie finanțată cu un miliard de euro până în 2030.

Patrick Child, director general adjunct al DG Mediu din cadrul Comisiei Europene, a declarat în cadrul unei intervenții online că aceste Hub din România va avea un rol important pentru transmiterea mesajului privind neutralitatea climatică.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare