Închide

Grădinăreasa din curtea cu flori de hârtie: povestea trandafirilor giganți care au răsărit în Cluj

ActualitateTop News by Actual de Cluj - mart. 18, 2015 0 5937

Poate le-ai văzut la o nuntă, poate le-ai dăruit într-un pachet de cadou corporate sau ai primit tu una de 8 Martie (sau fără motiv), poate le-ai zărit în vreun restaurant sau în poze alb/negru ori colorate cu fluturi sau poate luminând cu alb imagini dezolante cu locuri părăsite din oraş. Dacă te-ai întrebat de unde vin florile uriaşe din hârtie, care apar, solitar sau într-un buchet gigant, Actualdecluj.ro vă povesteşte un pic despre sursa: sunt făcute în faţa unei ferestre, de Adelina Sulea, care le împarte sub brandul Kami no hana.

111

sursa foto: Cosmin Ignat -Day 15

Cel mai recent proiect în care sunt implicate florile de hârtie e unul din cadrul seriei Day 15, sub umbrela Capitalei Europene a Tineretului 2015: trandafirii giganţi, albi, au fost instalaţi pentru şedinţe foto în spaţii din oraş, acum părăsite, dar care ar merita intervenţii şi integrarea în comunitate (un mal de Someş, o vecinătate de şantier părăsit, o piaţă gri). Iar ideea a venit după ce nişte ziduri din oraş s-au colorat cu desene formate din flori de origami, de o altă “Day 15”, luna trecută. Atunci, Adelina i-a contactat pe organizatorii seriei cu 15 şi le-a făcut propunerea, povesteşte ea. Apoi planul s-a conturat din câteva discuţii pe Facebook. “Mesajul e simplu: şi spaţiile gri şi neglijate din oraş au potenţial de a deveni plăcute, cu puţină imaginaţie şi muncă din partea comunităţii. Ne plângem că nu avem spaţii verzi şi locuri de plimbat, ca în alte ţări, dar nu facem mai nimic să valorificam ceea ce avem. Vroiam să dau ceva şi eu înapoi comunităţii şi oraşului care m-a adoptat”, spune Adelina.

Cine caută florile: arhitecţi, publicitari, organizatori de nunţi

Spaţiile-destinaţii pentru trandafirii uriaşi sunt de mai multe feluri: florile Kaminohana ajung în toată ţara, spune creatoarea lor. “Oriunde e nevoie de un pic de frumos şi la oricine are un strop de curaj de a încerca ceva nou. Cele mai multe ajung să fie dăruite mamelor, fiicelor, soţiilor şi partenerilor de afaceri. Am lucrat cu designeri şi arhitecţi, cu firme de publicitate şi branding, organizatori de evenimente şi nunţi, fotografi şi designeri vestimentari”, enumeră Adelina.

2

(flori create din tapet Christian Lacroix pentru Primera- Interiors of Pasion http://primera-interiors.ro)

Fără proiecte ample în această perioadă, pentru brandul florilor uriaşe se lucrează deocamdată la “casa online”. “Momentan nu sunt implicată în proiecte mari, dar încerc să pun bazele unor ateliere şi workshop-uri creative. Deoarece am timpul extrem de limitat, îmi aleg bine proiectele în care mă implic. Tocmai am terminat şedinţa foto pentru site-ul kaminohana.com. E un lucru mare, pe care îl aşteptam de ceva vreme”, spune Adelina despre proiectul pregătit alături de fotograful Vlad Gherman şi stilistul Laura Firefly.

3

(making of de la sedinta foto KamiNoHana)

A fi sau a nu fi „business”

“Kaminohana a evoluat destul de mult de la stadiul de joacă până la a face proiecte interesante cu designeri şi arhitecţi. Nu o pot numi o afacere, deoarece nu o fac pentru bani. O fac cu mare drag şi cu adevărat din pasiune. De multe ori, chiar dacă nu am o comandă sau nu lucrez la un proiect anume, mă pun să fac câteva flori de dragul de a le face. Şi se găsesc clienţii pentru ele până la urmă sau le fac cadou oamenilor dragi. Crafteri de obiecte şi flori de hârtie au existat şi înainte de Kaminohana, însă ceea ce cauta acum clienţii mei este mai mult decât o simplă floare de hârtie. Mă aleg pe mine pentru că înţeleg ce vor şi pentru că pot să transform visele lor în realitate. De multe ori mă reinventez pentru un client şi asta imi place. Mă menţine în formă”, spune Adelina.

4

(poza de la prima sedinta KamiNoHana, foto Adriana Becichi http://www.adrianabecichi.com)

 

“Inspiraţia vine de peste tot, din tot ce văd, aud, miros sau gust”, spune Adelina. Şi locul de muncă? “Un colţişor în faţa geamului, acasă. Probabil la un moment dat va trebui să mă gândesc la un mic atelier”, completează “grădinăreasa”.

6

5

(masa de lucru a Adelinei Sulea)

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu