Închide

Ghidaje cu înscriere în expoziția de tezaure de aur și argint de la Muzeul de Artă

ActualitateCultură by Actual de Cluj - feb. 20, 2015 0 381

Clujenii care vor să vadă expoziția cu cele mai importante tezaure de aur și argint ale României, ce se află amenajată în aceste săptămâni la Muzeul de Artă, pot beneficia de tururi ghidate în schimbul unei sume modice, anunță azi instituția de cultură.

Ghidajele încep din 23 februarie în fiecare zi de miercri, joi și vineri între orele 11 și 12 respectiv 15 și 16 iar taxa pentru un ghidaj, care se adaugă la biletul de intrare, costă 5 lei. În schimb participarea la tururi se face exclusiv pe bază de înscriere, cu programări cu cel puţin două zile în avans, prin e-mail la adresa oficială a muzeului, macn@cluj.astral.ro sau la numărul de telefon al instituției.

Expoziția itinerantă poate fi vizitată până în 22 martie și e organizată sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii, și pornește de la o selecţie de 1004 piese arheologice din metale preţioase de o deosebită valoare istorică, estetică şi simbolică, care sunt adevărate „perle ale Coroanei” patrimoniului cultural naţional al României, între care „cloșca cu puii de aur”. Expoziția acoperă o perioadă de peste 6.000 de ani, situată între Eneolitic şi Antichitatea Târzie, din mileniul al V-lea a.Chr. până în secolul al VII-lea p.Chr.

„Dincolo de etalarea unei diversităţi cuprinzătoare, podoabele, accesoriile vestimentare, armamentul de paradă, vesela de ceremonie sau monedele aflate în expunere se remarcă, în mod excepţional, prin raritatea înregistrată pe teritoriului ţării noastre sau al regiunii sud-est europene, multe dintre ele fiind unicate la nivel mondial”, prezintă organizatorii. „O parte însemnată a acestor capodopere majore ale orfevrăriei pre- şi protoistorice sau de epocă clasică, toate descoperite de-a lungul ultimelor două secole pe teritoriul României, compune astăzi renumitul ansamblu al artefactelor expoziţiei permanente „Tezaur Istoric” din cadrul MNIR din Bucureşti: brăţările regale polispiralice de aur de la Sarmizegetusa Regia, Tezaurul de la Pietroasa (com. Pietroasele, jud. Buzău), binecunoscut publicului sub numele de „Cloşca cu puii de aur”, ansamblurile princiare getice de la Agighiol (jud. Tulcea) şi Peretu (jud. Teleorman) sau piese ale unor vestite complexe ale evului mediu timpuriu găsite în imediata apropiere a Clujului, inventarele princiare de la Apahida sau tezaurul de la Cluj-Someşeni” Între acestea, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) figurează în expunere cu 61 de obiecte arheologice care recompun un palier cronologic cuprins între perioada mijlocie a epocii bronzului şi antichitatea târzie sau evul mediu timpuriu. Tezaurele dacice din argint de la Sărmăşag (jud. Sălaj) şi Cojocna (jud. Cluj) sau inventarul funerar al unei „prinţese” gepide descoperit în anul 2007, cu ocazia construirii ansamblului comercial Polus-Center din comuna Floreşti se numără printre cele mai semnificative exponate provenite din colecţiile acestui muzeu.

Biletele costă 20 de lei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu