Închide

Gherla împlineşte 724 de ani de la prima atestare documentară

Din județ by Mihai Prodan - feb. 09, 2015 0 465

Municipiul Gherla împlineşte 724 de ani, de la prima atestare documentara. În anul 1291, pe 6 februarie, este menţionat pentru prima dată numele de Gherlahida. La acea vreme, regele Ungariei Andrei al II-lea aminteşte de Gherlahida într-un act prin care confirmă lucrătorilor din Ocna-Dej mai multe privilegii, informează dejeanul.ro

Tot aici este specificat și faptul că așezarea avea un punct vamal pentru drumurile de uscat. De-a lungul timpului localitatea va apărea menționată sub mai multe nume. În 1291 orașul se numea Gherlahida pentru ca după mai multe schimbări din 1922 orașul să se numească Gherla.

Gherla este singurul oraș din România care a fost construit în secolul al XVIII-lea după un plan prestabilit și a cărui construcție s-a păstrat până în prezent. Faptul că stilul baroc domină se datorează pătrunderii stilului baroc în Transilvania o dată cu fondarea Gherlei de către coloniștii armeni, veniți din Moldova la inițiativa și cu permisiunea Curții Imperiale de la Viena.

În cazul Gherlei, orașul a devenit nou în întregime, fiind dezvoltat pe terenul ce aparținea cândva cetății Gherlei locul pe care astăzi este situat penitenciarul Gherla și lângă care se afla vechiul sat românesc. Orașul baroc s-a edificat pe un teren agricol, fără a fi condiționat de nici o altă construcție premergătoare.

Mai multe detalii despre prima atestare documentară a Municipiului Gherla a oferit pentru dejeanul.ro directorul Muzeului Gherla, Mihai Meşter:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
Tags