Închide

Foto/Video September-plimbarea spre bâlciul de week-end

ActualitateTop News by Kristina Reştea - sept. 21, 2014 0 1506

 

Pe fosta stradă Pavlov (Cardinal Iuliu Hossu) se înşiră, demne în toamnă, vilele vechiului oraş, a mai apărut prin câte o curte o terasă cu vedere spre parc şi se intersectează plimbări tihnite de duminică şi paşi grăbiţi în interes de nuntă.

 

pavlov

 

Fiindcă, da, Parcul Central e în week-end decor de nunţi – se stă, în grupuri, cu prieteni şi familii, la coadă la foişor pentru semnat acte şi, peste tot, se fac fotografii de album – cu lacul, cu renovatul „Casino”, cu el, cu ea, cu ei, cu porumbeii (porumbeii – păsări). Până să traversaţi parcul puteţi număra vreo 6 mirese. Prin parc se mai aleargă ori se stă pe iarbă, se fac plimbări şi se schimbă poveşti. Sau, cum ziceam, se face/se merge la/ se pozează nunţi. Activităţi de week-end.

 

foto de nunta

 

porumbei

 

Dacă treceţi de tihnita stradă cu vile şi de agitaţia de parc de week-end, plimbarea de oraş vă duce la zona hotel Sport – stadion. Alb-sidefatul cuib de fotbal precedează pe traseu încâlcita în licitaţii (cu acelaşi final) Sală Polivalentă, placată în pătrate tridimensionale şi acum aproape de inaugurare.

 

Cluj Arena

polivalenta

 

Pe aici e linişte, dai de câţiva trecători şi de nişte biciclişti, înainte să te întorci înspre omul cu ponei, care, conducând trăsura, vorbeşte la mobil.

 

calut

 

Traseul de plimbare continuă, paralel cu malul (aproape uitat) al Someşului. De lansat o întrebare: ce fel de oraş are un râu care îl traversează şi nu îl foloseşte? Ah, da: un oraş cum e Clujul. Şi dintr-o dată orice gând legat de managementul unui oraş se suspendă. De fapt, cam orice gând se supendă: în faţă, pe platoul Sălii Sporturilor, stă instalată o mare de triunghiuri-acoperişuri-de-corturi-slash-standuri, peste care pluteşte un norişor de fum.

ansambu cu galben

 

Jbaeeeaaaang! („ae” se citeşte „e”, ca-n latină). Te plesneşte. „Hey! What’s gooiing on?”, se aude la difuzoare.

Chiar aşa: hey, what’s going on? Pe platoul Sălii Sporturilor, între Someş, parcuri (Central şi Babeş), cu vedere spre stadion s-a instalat Septemberfest Cluj. Sunt aici standuri cu de toate (într-o ordine al cărei sens, presupunând că există unul, e destul de greu de decriptat) şi s-au anunţat concerte, expoziţii de artă, la pachet cu un târg de produse tradiţionale şi show-uri gastronomice. Manifestarea se desfăşoară în perioada 19-28 septembrie pe platoul Sălii Sporturilor Horia Demian şi e organizată de ProImage, ProFm şi primăria municipiului.

 

 

„Ai venit să vezi bâlciul? Am venit şi noi să vedem cum e acest Septemberfest, dar uite! Parcă suntem în Ciucea, nu în Cluj. Ne bucurăm că au venit unii să ne facă doi mici”, sintetizează fix de o declaraţie un vizitator.

 

prietenii stiu de ce

 

standuri

caciuli

 

Un cort cu bănci şi mese, alte bănci, alte mese, şiruri de standuri, cu mâncare în curs de preparare, alte standuri, cu dulciuri, mezeluri, vinuri (rose – 8 lei/litru), teancuri (da, teancuri) de covrigi, dulceţuri de 15 lei borcanul, roşii de 4,5 lei/kg, porumb fiert, mere caramelizate, bijuterii (3 la 10 lei!!), căciuli de blană, jucării de lemn, ii, “hand-made”-uri… Un stand care promovează instalaţii solare, de aer condiţionat ori şeminee…

 

dulce

cumparator la stand

ii

 

E şi un parc de distracţii. În mai multe puncte de pe „platou”. Maşinuţele care se tot ciocnesc şi standul de tras cu puşca par să fie cele mai populare. În rest, cam linişte.

 

crazy dance

caluti pe sine

shooting

 

„Am fost să se dea fiică-mea pe instalaţiile ăstea şi am stat să şi mâncăm ceva. Era şi un concert,  sâmbătă seara, habar nu am cine cânta, dar suna bine. În rest, nu e mare lucru de Septemberfestu’ ăsta”, spune o mămică – vizitator de târg.

 

 

Se aude iarăşi din difuzoare. „O să rupem, o să rupem nor-me-le”.

 

rezistenta la bara

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare