FOTO/VIDEO Cum sună sărbătorile religioase la Cluj – în centru și în suburbie
Actualitate by Kristina Reştea - sept. 08, 2016 2 269
„1,2”, probă de microfon. Așa începe, din când în când, ziua în suburbiile Clujului, în cartier cu vedere la mănăstire. Printre blocuri și case, pe strada cu un singur trotuar, mănăstirea e prezență specială: clopot, turn, cruce, ziduri gri și ferestre prin care vezi de afară o sală cu cărți. Plus o grădină verde în care, uneori, tinerii părinți cu copii își plimbă cărucioarele, în lipsa vreunui parc. Joi dimineață, înainte de ora slujbei, strada mănăstirii catolice Maicii Domnului e ticsită de mașini. Pe dreapta, pe stânga, în dreptul mănăstirii, al blocurilor și al caselor care au populat în anii recenții extensia imobiliară de sud a Clujului. Din difuzoare răsună slujba.
E sărbătoare și lumea s-a adunat la slujbă.
„Sfânta Maria Mică”, adică Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită pe 8 septembrie și de Biserica Ortodoxă, și de cea Catolică.
În centru e, și aici, sărbătoare: preoți și credincioși fac alai în procesiune pe Bulevardul Eroilor, care leagă Piața Catedralei Sf Mihail de Piața Catedralei Ortodoxe, care poartă hramul „
Un pic tendențioasă expresia asta „Așa începe, din când în când, ziua în suburbiile Clujului, în cartier cu vedere la mănăstire.”
Nu de alta, dar mănăstirea aia s-a făcut la relativ puțin timp după revoluție, în timp ce cam toate blocurile și casele din zonă au apărut mult mai de curând. Așa că cine și-a construit sau s-a mutat acolo știa de prezența mănăstirii, așa că nu pot invoca problema clopotelor.
Nu era tendentioasa afirmatia; dimpotriva, as zice ca prezenta manastirii (cu tot cu clopote) chiar da locului un anumit farmec, mai ales daca te gandesti ca alte zone ofera doar peisaje cu blocuri (noi sau vechi) inghesuite