Închide

FOTO/VIDEO Cum s-a lansat expoziția Scara Lumii a artistului Liviu Mocan: sculpturile care cântă în ploaie

ActualitateRecomandarea redacției by Kristina Reştea - apr. 06, 2015 0 2914

Câteva șiruri de note muzicale (în partituri) au fost scoase, în ploaie, pe jumătatea pietonală a Bulevardului Eroilor, printre bucăți din fier, crescute, în rugină, în formă de scări.

 

sculpturi pe Eroilor

 

Pe lângă sculpturile mai înalte decât noi trece o umbrelă albă, acoperită și ea de un portativ desenat cu negru, care luptă destul de vesel cu ploaia (probabil fiindcă nici nu poate altfel).

umbrela

 

Dar… ce se întâmplă de fapt în ziua noroasă de luni în centrul orașului?

E un flashmob cu percuționiști, care fac să cânte sculpturile metalice create de Liviu Mocan, autorul grupului statuar „Stâlpi împușcați”, amplasați de cealaltă parte a pieței. Evenimentul de pe pietonală marchează de fapt lansarea unei noi expoziții: „Scara lumii”, care cuprinde 26 de sculpturi metalice, traforate cu laser, de mari dimensiuni, lansată în perioada în care creștinii sărbătoresc Învierea, adică în perioada în care „e în aer un zvon de dincolo de lume”, zice sculptorul. Procesul e unul care curge în ani (şi cu întrebări). Mai întâi sculptorul a desenat, apoi desenele au trecut în lumea virtuală, în computer, pentru ca după transfer formele creionate să fie tăiate cu lumină (cu laser) în plăci de fier. 

 

 

Lucrările din cadrul celui mai recent ciclu din creația sculptorului clujean Liviu Mocan, „Scara lumii’’, sunt expuse în luna aprilie la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Vernisajul are loc mâine, expoziția urmând a fi deschisă publicului până pe 26 aprilie. Ciclul de lucrări dedicat Învierii lui Iisus Hristos cuprinde 26 de sculpturi metalice, traforate cu laser, de mari dimensiuni. Iar publicul poate interacționa cu ele – poți să desenezi, cu pensule, în culori, pe “Copacul Iubirii”, poți să îți asculți muzica proprie, dacă loveşti cu bețe în scări din metal, poți să (te) legi de un contur uman, cu sfori lăsate lângă sculptură.

 

copacul desenat

 

DSC_2727

 

“Eu am o înțelegere redusă a Universului, așa că aleg câte o temă, care e deasupra căpșorului meu și încerc să înțeleg acel adevăr. Așa ajung să lucrez în cicluri. Fac câte o lucrare, încerc să văd dacă înțeleg ceva, nu înțeleg, mai fac o lucrare, explică sculptorul procesul prin care se ajunge la seriile de lucrări. Sculpturile cântăresc sute de kilograme și, fiindcă înălțimea lor nu permitea lucrul în atelier, acestea au fost create afară, în parcare. „Această expoziție e rezultatul muncii a foarte mulți oameni și a început cu un grup de prieteni din Beclean. Ioan Bălan, care are o fabrică de tăiat cu laser, e unul dintre cei care au contribuit cel mai mult. 20.000 de euro ar fi costat ca investiție ceea ce se poate vedea acum, iar omul acesta le-a dăruit, le-a făcut cadou”, a ținut să amintească sculptorul, printre lucrări. Contururile răstignire, crucile, pilonii de templu, copacii, ochii cerului, scara lumii, „scara de incendiu a planetei pentru ziua apocalipsei”…

Și de ce „cântă” sculpturile? „Eram în procesul lucrului și aveam prieteni care mă vizitau. A venit la un moment dat un prieten muzician care a început să bată în lucrări. Și îmi zice: ai inventat un instrument muzical!”, povestește Mocan. Și deoarece, atinse, sculpturile lui Liviu Mocan emit sunete armonioase, Cristian BenceMuk, lector la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a compus o lucrare special pentru aceste “instrumente-sculpturi”. Intitulată “Scara / flashmob pentru 5 percuționiști și sculpturi metalice de Liviu Mocan”, compoziţia a fost prezentată în primă audiție luni, după-amiază, în interpretarea percuționiștilor Călin Lup, David Mocan (fiul sculptorului), Paul Balotă, Patricia Stroia și Kinda Csilla, sub bagheta dirijorală a lui Cristian Bence-Muk.

 

 

Se aud clopote, toacă, suprapuneri de cinci ritmuri și un ritm comun, în final – explică compozitorul pașii muzicali pe care a vrut să îi trimită pe Eroilor. Compoziția va putea fi audiată și la vernisaj și va fi difuzată pe întreaga durată a expoziţiei în cadrul unei instalații audio.

 

DSC_2713

Aşa că, pe muzică, desenezi, legi, faci tu însuţi muzică, te uitţi, (te) întrebi, citeşti din catalog. Ce o fi însemnând asta?

DSC_2698

„Scările propun permanenta înălțare, depășirea de sine, dar nu oricum, ci pe calea virtuții, conform tradiției creștine, prin trecere din treaptă în treaptă, spre mai sus, spre tot mai sus’’, arată Lucian Nastasă-Kovacs, directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în introducerea catalogului expoziției.

 

Sculpturile din parc

Clujenii vor putea alege dintre două grupuri statuare pe cel pe care-l doresc amplasat în Parcul Central în perioada Zilelor Clujului (22 mai – 22 iunie 2015). Această acțiune va avea și o componentă de vot în online și este realizată în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca. În 15 aprilie va avea loc o lansare de carte referitoare la creaţia artistului Liviu Mocan.

 

Cartea

 

Cine e sculptorul scărilor

Liviu Mocan, unul dintre cei mai importanți sculptori ai momentului, este autorul grupului statuar „Stâlpi împușcați’’ din Piața Unirii, Cluj-Napoca și al ciclului „Semințe’’, amplasat pe parcursul anului 2007 în Sibiu – Capitală Culturală Europeană. Printre proiectele sale internaționale se numără grupul statuar “Decalog”, expus la Geneva, Los Angeles și Grand Rapids, SUA, lucrarea “The Poet and His Heart” la Biblioteca din Alexandria, Egipt și ciclul “Following the Sun”, care cuprinde, până în acest moment, o lucrare de for public definitivată în Auckland, Noua Zeelandă și una în lucru în Chennai, India. Născut în 1955 în satul Cara, județul Cluj, Liviu Mocan a absolvit Academia de Arte Vizuale din Cluj-Napoca și a fost artist rezident al Anderson University din Indiana și al Mississippi College, SUA. Lucrările sale au fost expuse și se găsesc în colecții particulare din Statele Unite ale Americii, Europa, Asia, Africa, Australia, Noua Zeelandă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.