Închide

FOTO/VIDEO Cum e să fii spectator de teatru, la tine pe stradă: s-a pus „scenă” pe Bulevardul Eroilor

ActualitateReportajTeatruTop News by Kristina Reştea - mai 13, 2016 0 857

Bulevardul Eroilor, joi seara, final de ore de muncă, în zi cu atmosferă îmbietoare de stat la terase. La „clopot” (lângă monumentul Memorandistilor) e forfotă și se aude muzică de boxe. „Ce bine sună muzica aici pe stradă!”, constată un trecător. Cei de la magazinele din vecinătate încep să închidă ușile: „Hai, că nu ne mai înțelegem”. Afară s-au pus cordoanele roșii de catifea, câțiva tineri în salopete aranjează pahare de plastic, în jur s-au adunat părinți cu juniorii curioși. Se pregătește scena!

DSC_1642

DSC_1648

 

Teatrul Național din Cluj a lansat invitație: de la ora 20.00, în 12 mai are loc premiera spectacolului d’ECOurage.  E prima producție a instituției de cultură concepută special pentru a fi jucată în stradă: “d’ECOurage” este o montare realizată după un concept de Andrea Gavriliu, care semnează scenariul, regia şi coregrafia spectacolului, pe muzica lui Mihai Dobre, cu scenografia realizată de Valentin Codoiu.

 

DSC_1645

 

În jurul scenei improvizate lumea s-a adunat cu mult înainte de începerea spectacolului: s-au așezat pe jos, și-au adus copiii și cățeii, răsfoiesc broșura cu programul de Zilele Clujului, proaspăt primită. Între timp, echipa face ultimele pregătiri. Nu există cortină, așa că acum suntem cu toții în „culise”.

 

DSC_1651

 

Actorii sunt printre noi, față în față și la același nivel cu publicul. Uneori, publicul e chiar mai sus. La propriu: s-a format un amfiteatru de spectator pe treptele statuii. De aici ai vizibilitate mai bună.

DSC_1645

Un țârâit scurt, a sosit ora 20.00, începe spectacolul. Actorii beau pe pietonală, fumează, mănâncă, dansează. În public zărești studenți de Teatru, obișnuiți ai sălilor de spectacole, prieteni ai celor veniți să joace, dar și public nimerit întâmplător în mijlocul spectacolului neobișnuit pentru oraș.

DSC_1667

 

Scena din stradă e înconjurată de spectatori entuziasmați, din trei laturi. A patra e a mașinilor. Traficul se desfășoară netulburat pe jumătatea nepietonală a Bulevardului Eroilor.

 

DSC_1664

DSC_1679

 

Actorii dansează în continuare. În public se fumează câte o țigară, comentezi cu vecinul de spectacol și poți chiar să răspunzi la telefon. Nu prea seamănă a sală de spectacol, nu?

 

DSC_1681

DSC_1659

 

După jumătate de oră, spectacolul se încheie, actorii primesc florile pregătite și aplauzele spontane. Asta a fost! O seară de teatru, afară din teatru.

Conceptul: care e ideea?

De ce a fost scos spectacolul în stradă? Pentru a fi mai aproape de spectatori, dar și datorită subiectului pe care montarea îl abordează, spun inițiatorii proiectului. „d’ECOurage aduce în stradă 15 studenți-performeri care vor spune prin dans și umor povești nu tocmai amuzante despre diversele tipuri de poluare care ne ocupă zilnic timpul și spațiul: suntem ceea ce bem și mâncăm, suntem ceea ce vorbim, suntem ceea ce respirăm. Pe ritmurile energice ale lui Dobrică de la Șuie Paparude și cu un limbaj coregrafic-ludic-matematic, performerii au misiunea de a-i capta pe trecători și de a-i ține preț de 30 de minute pe pietonala Eroilor pentru un spectacol stradal tineresc dar cu un mesaj înțelept“, a explicat Andrea Gavriliu despre misiunea asumată de spectacol.

DSC_1674

Andrea Gavriliu este absolventă a secţiei de Actorie a Facultății de Teatru şi Televiziune de la Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj și are un master de coregrafie de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“. Pentru spectacolul d’ECOurage, Andrea, fostă studentă a profesorului Miklós Bács, s-a întâlnit şi a lucrat cu noua generaţie de studenţi ai profesorului clujean: Andreea Bănică, Norbert Boda, Nicole Burlacu, Alexandru Chindriş, Robert Danci, Blanca Doba, Radu Dogaru, Denisse Moise, Alexandru Popa, Dan Pughineanu, Irina Sibef, Cosmin Stănilă, Maria Teișanu, Victor Tunsu, Eric Țuțuianu. MIklos Bacs e același care a primit în acest an premiul special de mentor al tinerelor generații de actori la Uniter.

Va urma…

Dacă ați ratat spectacolul sau ați vrea să vedeți un altul, tot afară, trebuie să știți că Zilele Clujului  se deschid cu piesă de teatru în piața Unirii. Deschiderea oficială a Zilelor Clujului are loc în 19 mai, când în piața Unirii din Cluj-Napoca se pune în scenă o piesă de teatru cu largă audiență la public în Cluj, “Sânziana și Pepelea”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.