Închide

FOTO/VIDEO Carmen a lui Bizet s-a devoalat clujenilor. Prin grija și dăruirea Operei Române din Cluj-Napoca. Ce urmează în 2016

ActualitateTop NewsUncategorized by Actual de Cluj - iun. 28, 2015 1 801

Carmen a iubit. A fost iubită și s-a îndrăgostit. Carmen a cântat. Carmen a murit de mâna unui don, brigardier. În mijlocul Pieței Unirii, în centrul orașului, sub ochii celor două-trei mii de clujeni curioși să audă povestea sa tragică. Opera Română din Cluj-Napoca a coborât în stradă în limba îndrăgostiților, cu subtitrare pentru cei neofiți, cu decoruri și distribuție impresionantă și le-a redat-o spectatorilor pe Carmen a lui Bizet, în regia lui Emil Strugaru și interpretarea mezzosopranei Iulia Merca.

Un spectacol greu de pus în scenă în aer liber, cu emoții pentru partea de sonorizare, dar care a adunat câteva mii de oameni în Piața Unirii.

Cam așa a început


Martorii s-au strâns în Sevilia din Piața Unirii să afle povestea țigancei care iubește efemer și sfârșește tragic.
Și Carmen și-a cântat iubirea și drama cu ei și pentru ei. Ar fi vrut să se așeșe și pe soclul statuii, însă oamenii de ordine s-au declarat pro, dar n-au putut să le dea ok-ul, având în vedere că șefii mari au fost și ei prezenți în piață.

Au venit în Piața și viitorii spectatori de operă care, cu siguranța, peste zece ani vor fi în primele rânduri la Opera din Cluj.

Și Carmen nu s-a sfiit. A iubit efemer. A cântat jucăuș și a „murit” în centrul orașului pentru ca opera să intre în casele celor care se tem de acest gen liric și nu s-au incumetat să treacă până acum pragul Operei clujene.

Opera din Cluj are un nou director care a făcut deja planul de ieșire în stradă pentru 2016

Florin Estefan, prospătul director prin concurs al Operei din Cluj a declarat pentru Actualdecluj.ro că strategia sa este ca opera să atingă și alte categorii de public care consideră genul prea elitist ca să îndrăznească să treacă pragul clădirii din Piața Ștefan Cel Mare. „Am făcut un studiu împreună cu cei de la marketing de la operă și am aplicat niște chestionare publicului care a participat la spectacolele de anul acesta. Am avut foarte mulți spectatori care, după ce anul trecut am ieșit cu Aida în Piața Unirii, în 2015 au fost prezenți pentru prima dată la un spectacol de operă cu bilet luat. Pot spune și că numărul de spectatori la spectacolele noastre a crescut semnificativ. Avem reprezentații cu sala plină, 1000 de oameni și avem și spectacole cu 500 de oameni prezenți. Dacă ar fi să fac o medie lunară, aș spune că avem undeva între 5000 și 6000 de spectatori prezenți la cele 10 spectacole pe lună pe care le susținem”, a explicat baritonul Florin Estefan, cel care conduce de câteva zile istituția clujeană, după ce a câștigat concursul organizat în acest sens.

Acesta a mărturisit că a avut emoții cu spectacolul Carmen deoarece vremea n-a ținut cu opera și din acest considerent s-a repetat puțin. Dar, după ce a vâzut o Piață plină de oameni, instalați atât pe cele 2500 de scaune ajunse în piața prin grija celor de la TIF și a unui partener organizator de evenimente, dar și care au stat în picioare sau pe mobilierul urban, s-a liniștit. „Am avut în primăria din Cluj-Napoca un partener, dar și cei de la TIFF și clubul Diesel. Este al doilea an când ieșim în stradă cu un spectacol și ne dorim să continuăm seria de evenimente prin care să îi culturalizăm pe clujeni și să îi apropiem de operă, chiar dacă acest gen de spectacole sunt gratuite. Au fost 120-130 de artiști pe scenă. 50 de voluntari în spectacol. 30 de oameni din cadrul primăriei care s-au ocupat de logistică. Și să zic așa, 3000-5000 de spectatori.  Suntem fericiți să s-a deschis această ușă a colaborării și a evenimentelor în aer liber pentru educarea publicului. N-am repetat destul, n-au reușit să facem vineri generala. Am mai repetat sâmbătă momentele cheie. Și am avut emoții. Dar acum, suntem mulțumiți”, a mai spus directorul operei din Cluj-Napoca.

Acesta a anunțat că pentru a treia ediția a operei în stradă, adică cea din 2016, artiștii vor veni în fața clujenilor cu opera Nabucco a lui Giuseppe Verdi pe care deja de acum se gândesc cum să o traducă pentru clujeni.
Cine a pregătit Sevilia și cine au fost personajele

iun27_carmen

Un comentariu

  1. Citat din articol : ” În mijlocul Pieței Unirii, în centrul orașului, sub ochii celor două-trei mii de clujeni curioși să audă povestea sa tragică. ”
    Mai jos se precizeaza ca : ” instalați atât pe cele 2500 de scaune ajunse în piața prin grija celor de la TIF „.
    In plus mai publicati si citeva fotografii in care se vad ( probabil ) citeva „zeci ” de oameni !!!
    Ca pedeapsa ar trebui sa reluati „scoala ” de gazetari sau sa numarti din poze citi oameni au fost in Piata la spectacolul de Opera.
    Sa mai adaug : RUSINE ? Voua , nu celor care am fost acolo !

Scrie un comentariu