Închide

FOTO. Idee din Amsterdam şi 20.000 de euro locali: instalaţie nouă în Parcul Central al Capitalei Europene a Tineretului

ActualitateTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - feb. 27, 2015 5 7160

 

Ştiţi celebrul „IAmsterdam” din capitala olandeză alături de care ne pozăm cu toţii dacă avem norocul să ajungem în oraşul cu biciclete şi canale? De vineri avem şi în Cluj „capitala Tineretului” o instalaţie în Parcul Central. Zice, de la distanţă, „Cluj 2015”, e cu lumini (în culori diferite) şi cu mesaje şi cuvinte (în cinci limbi), a costat 20.000 de euro şi marchează anul în care Clujul a primit titlul de European Youth Capital.

 

cluj 2015 mov

 

Piezişă, Cetăţuie, Piaţa Unirii, Hotel Continental, Tordai Sóbánya (Salina Turda), Etudiant, Youth, Klausenburg, o inimă (inspirată de „I Love Cluj”-ul de Facebook), „2021” – an ţintă pentru un dorit titlu de Capitală Culturală Europeană. Stau scrise în casete luminoase în instalaţia nou apărută în Parcul Central.

 

aproape

 

“Fuchsia!”, zic, când se schimbă culorile din instalaţia de parc. “Magenta”, mă corectează cineva. Şi culorile – cuvinte se schimbă iar. Încerc să mai remediez situaţia după gafa cromatică a nerecunoaşterii celebrei magenta şi mai risc un nume din paletă: ăsta e zinc yellow! “zinc yellow?!”, se aude răspunsul printre copacii cu morişti colorate din Parcul Central. „Imediat se face roşu-galben şi albastru. Şi apoi verde-alb-roşu”, se glumeşte, tot cromatic, în oraşul eternelor certuri privind instalarea de plăcuţe bilingve/trilingve.

 

cluj cu umbre

 

Realizată de Asociaţia Studenţilor Arhitecţi din Cluj, alături de cei de la I Love Cluj şi cu participarea unor designeri, instalaţia montată din această seară în Parcul Central scrie mare: Cluj 2015. Îl vezi de departe pe “Cluj 2015”. Dacă te apropii, citeşti în casete luminoase mesaje-cuvinte. Cei de la Share, organizaţia care gestionează proiectul, au făcut socoteala: sunt 13 în engleză, 14 în română, 12 în maghiară, 11 în franceză și tot 11 în germană. Plus o inimă (pentru I Love Cluj) şi un 2021 (pentru anul-ţintă de încă un titlu de Capitală).

 

cluj mov cu doi

 

Ideea a fost să se creeze o instalaţie care să devină punct de atracţie pentru turişti şi localnici în 2015 şi mai departe, zice, pe fundal luminos, Răzvan Luca, coordonator al departamentului de reactivare urbană în cadrul Capitalei Tineretului. Ideea nu e originală, o recunosc chiar cei din echipă: inspiraţia a venit din Amsterdam, dar s-a „adaptat” la oraşul-gazdă Cluj.

 

Sursa foto: http://www.asapnetwork.nl

Sursa foto: http://www.asapnetwork.nl

 

„Asemeni modelelor din Amsterdam şi New York, am gândit un totem şi, pe lângă modelele care ne-au inspirat, ne-am hotărât să introducem casete sub formă de ecrane ce conţin mesaje: obiective turistice ale oraşului, caracteristici ale oraşului şi a oamenilor de aici, în cele cinci limbi oficiale ale Capitalei Tineretului”, a precizat Luca. Totemul a fost realizat cu ajutorul celei mai mari comunităţi online din Cluj, I love Cluj, şi cu implicare a 10 designeri, care au lucrat ca voluntari.

 

bebe

„Mesajele au fost selectate în urma unor brainstorming-uri interne şi cu ajutorul celor de la I love Cluj, care au făcut şi o campanie ca să descopere cuvintele care rezonează cu publicul clujean. Am introdus cât mai multe dintre ele, mai precis 63. Totemul rămâne în Cluj tot anul 2015. În Parcul Central nu ştim exact cât timp stă. Poate îl mutăm, în funcţie de oportunităţi, de idei care vin. Noi suntem deschişi”, spune Luca. Finanţarea pentru proiect a fost asigurată de primărie şi de Consiliul Local, costul totemului ridicându-se la 88.000 de lei.

 

 

5 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare