Închide

FOTO. Grădina de trandafiri ascunsă a Clujului. Cum arată stațiunea de cercetări horticole, deschisă o zi pentru clujeni

Actualitate by Kristina Reştea - iun. 18, 2022 0 1304

Vezi o bucată mare de verde dincolo de garduri din noul Borhanci, o extensie mai recentă a orașului, în care se amestecă blocuri și case, dar care e (aproape) complet lipsită de spații verzi. Vezi o altă parte a ei și din cartierul așezat Gheorgheni. Stațiunea de cercetări horticole se întinde pe zeci de hectare de terenuri, are sere, poteci, relicve de instalații, porțiuni în paragină sau bucăți îngrijite de grădini; aici se produc încă legume și fructe, iar sâmbătă locul le e deschis și clujenilor oricum privați de locuri de plimbare, fiindcă aici se desfășoară de acum tradiționalul eveniment de vizitat trandafirii.

Rozele au grădina lor dedicată:

Stațiunea din cartierul Gheorgheni are o colecție de peste 300 de soiuri de trandafiri, inclusiv 46 de soiuri create de-a lungul timpului de către specialiștii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, în subordinea căreia se află stațiunea.

 

Vizitatorii au avut ocazia să admire aceste soiuri sâmbătă între orele 10 și 18, unde au putut primi sfaturi privind îngrijirea acestora de la specialiștii stațiunii. Trandafirii sunt în plină perioadă de înflorire, arată universitatea.

Mari și bogați sau mărunței, roșii, roz, albi, galbeni, portocalii și chiar în mai multe culori, cu nume cuminți sau exotice – sute de trandafiri populează grădina USAMV de la capăt de Gheorgheni.

 

Poți să și cumperi (cu 3 lei firul), alături de un vin universitar ori o pungă de cireșe.

Printre numele „semnate” pe cartonașe îl regăsești și pe Șteafn Wagner, fost cercetător și creator a zeci de specii de trandafiri. Un interviu pentru Actualdecluj.ro aici:

Povestea cu flori a zilelor noastre, cu Stefan Wagner: inventatorul de trandafiri şi Amicii Rozelor care „dispar(e)”

Stațiunea funcționează încă din 1953, când a fost înființată sub numele Stațiunea Experimentală Pomicolă Cluj, subordonată direct Ministerului Agriculturii. Primul director – cunoscutul Rudolf Palacsay. În câțiva ani, de la 6,5 hectare stațiunea ajunge să administreze peste o mie de hectare. În 2009 fondul stațiunii se redusese din nou, la 168,48 hectare. Din 2016 aceasta funcționează în subordinea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Din 2002 devine Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Cluj, şi se reorganizează ca instituţie publică cu personalitate juridică şi finanţare extrabugetară. Din istoricul instituției: „datorită schimbărilor de fond ale sistemului de funcţionare a economiei româneşti după anul 1990 activitatea unităţii trece într-o altă etapă. Mişcarea de personal este mare datorită schimbării de generaţii de cercetători şi a reorientării profesionale spre activitatea universitară, muncitorii formaţi pleacă la locuri.

O plimbare în vremurile noastre:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.