Închide

Fostul primar din Cluj Apostu, dosar nou de corupție, recunoaște faptele, e condamnat la 2 ani de închisoare

ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 15, 2016 0 522

Lung e brațul legii: fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu are de azi dosar penal pentru trafic de influență și instigare la spălare de bani în formă continuată, pentru presupuse fapte vechi de mai bine de nouă ani, când Apostu era doar director tehnic la Primărie.

Dosarul pentru care Apostu e cercetat pentru cele două capete de acuzare ajunge pe rolul instanței cu acord de recunoaștere a vinovăției din partea lui Apostu. Iată ce spun procurorii: „în cursul lunii septembrie 2007, inculpatul Apostu Sorin în calitate de director în cadrul Direcției Tehnice a Primăriei Municipiului Cluj Napoca, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză), suma de 850 euro + TVA/lună, pe perioadă de un an de zile, pentru ca, prin influența de care spunea că se bucură asupra funcționarilor din cadrul autorităților de pe raza județului Cluj, care au atribuții pe siguranța alimentelor, să asigure buna funcționare, fără incidente, a unui nou hipermarket ce urma să fie deschis în localitate. Ulterior, în baza pretinderii anterioare și pentru a disimula scopul în care fost solicitată suma de bani, inculpatul Apostu Sorin i-a cerut martorului să încheie un contract cu o societate agreată de inculpat”.

Obiectul contractului – „servicii realizate de prestator în scopul implementării sistemului de management al calității și de asistență pentru actualizarea acestuia conform legislației, instructaje privind normele de igienă”. Astfel, din septembrie 2007 până în martie 2009 firma agreată de Apostu a emis 16 facturi fiscale de peste 51.400 lei, adică aproximativ 13.600 euro, bani achitați integral.

Apostu a recunoscut comiterea faptelor și a acceptat încadrarea juridică – adică doi ani de închisoare și interzicerea mai multor drepturi pe durata încarcerării și încă doi ani apoi. Drepturile interzise sunt cele de a fi ales în funcții publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil ce îi aparține lui Apostu.

Dosarul, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției, au fost trimise la Tribunalul Cluj.

Amintim, Apostu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru infracțiuni de corupție, pentru care a fost condamnat la patru ani și șase luni de închisoare, pedeapsă ispășită. Apostu a fost condamnat la închisoare în 2013 după un dosar amplu pregătit de procurorii DNA și care a fost atacat în toate manierele posibile de Apostu prin avocații săi, timp de doi ani. În iulie 2014, după peripluri la Înalta Curte de Casație și Justiție, Apostu și-a și aflat sentința definitivă: ÎCCJ a mărit pedeapsa dată de Curtea de Apel Târgu Mureș – trei ani și șase luni cu executare – la patru ani și șase luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Profitând de facilitățile oferite de lege pentru condamnații care scriu cărți după gratii, Apostu a scris patru lucrări științifice, astfel că i s-au redus 241 zile de pedeapsă, luând în calcul și orele de muncă prestate.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu