Închide

Fosila unei noi specii de mamifer, descoperită de cercetători UBB lângă Alba-Iulia VIDEO

ActualitateRecomandarea redacției by Actual de Cluj - mai 21, 2014 0 1084

Un grup de cercetători de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, a descoperit o nouă specie de mamifer, care a trăit în preajma dinozaurilor.


Descoperirea a fost făcută publică printr-un articol apărut în prestigioasa revistă Comptes Rendus Palevol care prezintă progresele realizate în cunoașterea faunelor fosile de microvertebrate continentale, care au trăit la sfârșitul Cretacicului pe așa numita „Insulă Hațeg”.

SAMSUNG

Această fostă insulă este de notorietate pentru procesele de nanism care au afectat faunele de dinozauri din cauza izolării.
Articolul semnat de doi universitari clujeni -Vlad Codrea şi Alexandru Solomon (foto) – alături de alți doi colegi – Marton Venczel (Oradea) şi Thierry Smith (Bruxelles) – prezintă o nouă specie de mamifer multituberculat, Barbatodon oardaensis, aparținător Familiei Kogaionidae. Acest mamifer primitiv a viețuit practic în preajma dinozaurilor, iar grupul din care provenea a cunoscut după Cretacic o diversificare și o răspândire spre Europa occidentală.

Specia nou descoperită viețuia de acum 70 milioane de ani, la sfârșitul cretacicului, când în Transilvania viețuiau, alături de dinozauri, și alte vertebrate, cum sunt mamiferele.

„Cele descoperite de noi nu erau impresionante sub aspectul mărimii, ci se poziționau ca mărime între un șoarece și un șobolan”, spune Codrea pentru actualdecluj.ro. „Sunt interesante pentru că sunt un grup stins de mamifere și se caracterizează printr-o morfologie dentară, dinți foarte specifici, cu anumite trăsături care ne-au permis să separăm o specie diferită de cele cunoscute până atunci, pe care am botezat-o Barbatodon Oartaensis, iar numele vine de la Oarda de Jos, locul unde au fost găsite”.

 

Vlad Codrea vorbește în materialul video, pentru actualdecluj.ro, despre ce înseamnă noua descoperire:

Noua specie descoperită lânga Alba Iulia, la Oarda de Jos, pe Valea Sebeșului, demonstrează o mai mare diversitate a multituberculatelor cretacice din Transilvania decât se cunoștea până în prezent, fapt deosebit de important pentru înțelegerea evoluției grupului în ansamblu.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu