Firmă controversată din Botoșani intră pe piața banilor publici de la primăria lui Boc
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 11, 2016 0 2295
Contractul de 8,6 milioane de lei pus la bătaie la finalul anului trecut de primăria clujeană pentru a construi 50 de apartamente sociale în cartierul Zorilor a fost atribuit societății Victor Construct din Botoșani. Firma a tot participat la licitații organizate de primăria lui Emil Boc pe proiecte europene, însă fără rezultat, până a reușit să câștige un prim contract cu administrația locală, în detrimentul Napoca Construcții, firmă preluată de omul de afaceri Ioan Bene condamnat în dosare de corupție, societate care ofertase cel mai mic preț.
Locuințele de pe Sighișoarei sunt anunțate încă din 2008, au fost contestate de riveranii cu garaje pe teren și au fost prinse în programul de locuințe ANL. Amplasamentul a fost idetificat ca liber de către primărie încă din 2008 când instituția a demarat procedurile de includere a sa în programului național ANL de construire de locuințe pentru tineri. Din păcare, deși a primit undă verde, ANL n-a mai avut fonduri pentru a construi locuințe. Așa că, din 2015, primăria a transformat proiectul în unul de locuințe sociale destinate închirierii, cu finanțare de la bugetul local. Proiectul apare și pe lista de investiții din proiectul de buget al orașului pe 2016.
Lucrările de construire a blocurilor de locuințe de pe strada Sighișoarei nr. 21 au fost scoase la licitație, cu dată limită pentru depunerea ofertelor, 3 decembrie 2015. Contractul implică amenajarea a peste 50 de apartamente, într-un imobil cu șase etaje pe un teren al administrației locale din cartierul Zorilor și a fost estimat la peste 8,6 milioane lei, criteriul de adjudecare fiind prețul cel mai scăzut.
La licitația din decembrie 2015 au depus oferte opt societăți sau asocieri de firme – jucători de pe piața construcțiilor din Cluj dar și firme apropiate vechiului PDL, sau firme care au deja alte contracte cu primăria clujeană. Este vorba despre Napoca Construcții (cu terț susținător Grupo Impresarial Magenta), Ceconi, Victor Construct (subcontractanți Movilift Grup Services, Subtranscon, Elproex, Consproect M, Cosminvest Consulting, Trans Service Trading), TCI Contractor General (subcontractanți Ianus, Construct Călin), Nord Conforest (terț susținător ACI Cluj), ACI Bistrița SA (subcontractanți Grup 4 Instalații, Trustul de Instalații, Montaj și Construcții), asociarea Facia Faber-Termoplast Producător de Tâmplării (subcontractanți Modern Bau și Electroplus). Oferta asocierii Campeandor&Runob a fost respinsă pentru că a fost însoţită de garanţia de participare, în cuantumul, forma şi având perioada de valabilitate solicitate în documentaţia de atribuire.
Cele mai mici oferte financiare au fost, în ordine, cele ale societății Napoca Construcții (peste 6,5 milioane lei) și Victor Construct Botoșani (peste 6,7 milioane lei).
Contractul a fost atribuit de primărie abia în luna mai 2016 către firma Victor Construct din Botoșani, în urma evaluării tututor ofertelor. Contractul a fost chiar semnat cu aceasta în 19 mai anul acesta.
Societatea Victor Construct este deținută de Victor Mihalachi, om de afaceri din Botoșani, apropiat de PDL, însă un obișnuit sponsor de partid și pentru PSD, după cum a relatat presa centrală și locală. Mihalachi a avut contracte cu primăria din Botoșani, în mandatul lui Cătălin Flutur, chiar unul pentru reabilitarea sediului primăriei, despre care presa locală din Botoșani a relatat că, la un an de la încheierea lucrărilor, de pe clădirea primăriei a început să pice tencuiala, în interior dar și în exterior.
În 2011, cu câtreva luni înainte de o vizită a pe atunci ministrului turismului Elena Udrea la Botoșani, Mihalache s-a înscris chiar și în PDL. Există și o fotografie celebră cu Mihalachi, Udrea și Emil Boc (pe atunci prim ministru) de la vizita la proiectele pe care firma lui Mihalachi le presta pentru Consiliul Județean Botoșani, în cadrul unor contracte cu finanțare europeană.
Firma Victor Construct a încast bani grei de la Agenția Națională pentru Locuințe, Compania de Investiții (subordonate Ministerul Dezvoltării condus pe atunci de Udrea) sau alte primării din Moldova, printre care și cu cea din Suceava.
Mihalachi a intrat și în atenția procurorilro DNA în dosasarul fostului președinte al Consiliul Județean Botoșani, Florin Țurcanu, în care e acuzat că e implicat în trucarea unor licitații din județ în urma cărora a obținut foloase de bani ilicite.
„După preluarea mandatului de preşedinte al C.J. Botoşani, în luna iunie 2012, Ţurcanu Florin a discutat cu Mihalachi Victor, administrator al SC VICTOR CONSTRUCT SRL Botoşani, cu privire la modalitățile de „colaborare” astfel încât plăţile lucrărilor pentru care instituţia pe care o reprezenta să se efectueze conform contractelor, stabilindu-se ca funcţionarul public să primească suma de 100.000 lei. Această înţelegere se referea la derularea a două contracte cu finanţare din bugetul UE, în valoare de peste 55.000.000 lei, respectiv „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural şi modernizarea infrastructurilor conexe din zona Casei Ventura” în valoare de 12.624.033 lei, precum şi „Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati”din mun. Botoşani în valoare de 44.936.701 lei
SC Victor Construct SRL Botoşani a câştigat, începând cu anul 2010, mai multe licitaţii, în valoare de aproximativ 26 milioane euro, organizate la nivelul judeţului Botoşani pentru proiecte derulate prin intermediul Programului Operaţional Regional. Pe parcursul implementării a patru proiecte, Mihalachi Victor, administrator şi asociat la SC Victor Construct SRL, SC Victor LDC Imobiliare SRL şi SC Cosmilux Company SRL, în scopul obţinerii unor foloase personale a obţinut sprijinul reprezentanţilor administraţiilor publice locale beneficiare ale finanţărilor comunitare reprezentate de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Ţâbuleac Mihai şi al actualului preşedinte Ţurcanu Florin.
Din luna iulie 2012 Mihalachi Victor a întreprins demersuri prin care a obţinut susţinere din partea lui Țurcanu Florin pentru a obţine de avantaje financiare ilicite.
Activităţile ilegale desfăşurate de administratorul SC Victor Construct SRL constau în influenţarea deciziilor comisiilor de organizare a licitaţiilor, inclusiv prin înlocuirea ilegală a ofertelor depuse în cadrul licitaţiilor la care participă, executarea de lucrări care nu respectă din punct de vedere cantitativ şi valoric proiectul iniţial şi decontarea ilegală a valorii materialelor din oferta depusă, încheierea de acte adiţionale, în afara prevederilor legale, în scopul creşterii nejustificate a valorii finale a contractelor de lucrări, cointeresarea materială a reprezentanţilor beneficiarilor proiectelor investiţionale la care SC Victor Construct SRL are calitatea de antreprenor, în vederea recepţionării în condiţii ilegale a lucrărilor executate”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.
În 2015, firma Victor Construct care avea și contracte petntru modernizarea străzilor din municipiul Suceava era acuzată că execută lucrări de mântuială.