Închide

Finanțele din Cluj pun gând rău samsarilor care-și închiriază casele „la negru” pe bani grei festivalierilor de la Untold. Ce trebuie să știi ca să înregistrezi contractul de chirie

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 11, 2017 0 524

Nu-i chiar cum vrei: dacă îți închiriezi apartamentul pe bani grei festivalierilor care vin la Untold – sau la Electric Castle – află că legea te obligă să închei un contract de închiriere pe care să-l declari la Finanțe, și să plătești impozit pe suma încasată.

Direcția Finanțelor Publice din Cluj avertizează azi că proprietarii de locuințe care le închiriază – pe sute de euro pe patru zile – pe durata festivalului Untold trebuie să declare veniturile din cedarea folosinţei bunurilor imobile din patrimoniul personal „ca urmare a evenimentelor culturale care vor avea loc în municipiul Cluj-Napoca”. Contractul trebuie declarat în termen de 30 de zile de la data încheierii iar o dată cu înregistrarea contractului se depune şi declaraţia privind venitul estimat.Sunt considerate venituri din cedarea folosinţei bunurilor şi veniturile obţinute de către proprietar din închirierea camerelor situate în locuinţe proprietate personală, cu o capacitate de cazare în scop turistic cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv.

În cazul în care bunul închiriat este deţinut în comun, contractul se va înregistra de către fiecare coproprietar la organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul.

Documentele se vor prezenta în copie şi original.

Documentele necesare pentru înregistrarea contractului de închiriere:

contractul de închiriere ( un exemplar în original se va păstra de către organul fiscal) ;

declaraţia privind venitul estimat/ norma de venit – Formular 220, în 2 exemplare pentru fiecare proprietar,coproprietar, uzufructuar sau alt deţinător legal, după caz;

actul de proprietate/deţinere legală, copie şi original; împuternicire ( în cazul în care nu se prezintă proprietarul) însoţită de actul de identitate al împuternicitului, după caz.

 

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu