FOTO Filmul românesc turnat la Cluj, cu Emil Hossu, Mircea Albulescu și Iurie Darie. Protagonistă – clujeanca Eniko Szilagyi Dumitrescu, după câteva luni fugea din țară
ActualitateTop News by Actual de Cluj - nov. 09, 2024 0 829
Un film românesc din 1987 a fost turnat parțial la Cluj, la barajul Floroiu.
E vorba de ”Cale liberă”, filmul comunist unde capete de afiș au fost cunoscuții actori Emil Hossu, Mircea Albulescu și Iurie Darie. De altfel, primele cadre din film prezintă stadiul, de la acea vreme, a barajului din Cluj. Este povestea tehnică a construirii primei magistrale de metrou dintre Semănătoarea (azi Petrache Poenaru) și Timpuri noi.
Filmările din prima parte a filmului ”Cale liberă” au fost realizate la Barajul Floroiu, cunoscut și ca Barajul Drăgan-Floroiu, care la acea vreme se afla încă în șantier. Barajul Floroiu, situat în Munții Apuseni, pe râul Drăgan, este unul dintre cele mai impunătoare baraje din România, cu o înălțime de 120 de metri și o arhitectură impresionantă. Barajul Floroiu este un loc relativ izolat, dar accesibil, ceea ce permite filmările într-un cadru natural fără prea multe intervenții din partea lumii exterioare. Este un baraj artificial, terminat în anul 1987, în același an cu premiera filmului. Barajul permite retenția apelor râurilor Drăgan și Sebeșel, fiind amplasat imediat în aval de confluența celor două râuri. Apa lacului este folosită pentru producerea de energie electrică, pentru atenuarea viiturilor și pentru irigații. În condiții normale, lacul are o suprafață de 292 de hectare și 112 milioane metri cubi de apă.
Lacul de acumulare Drăgan se află la 25 de km de la drumul E60 prin Bucea și la 20 km între Ciucea și Poieni.
În Istoria filmului românesc, de Călin Căliman, aflăm că Nicu Stan, operator de imagine, a debutat în 1982 cu filmul ”Un echipaj pentru Singapore”. Nicu Stan va mai realiza doar două filme ca regizor – ”Furtună în Pacific” în iunie 1986 şi ”Cale liberă” în noiembrie 1987, colaborând, în acest din urmă film, împreună cu scenaristul Romulus Lal, cu câţiva actori de prim-plan precum Emil Hossu, Eniko Szilagyi-Dumitrescu, Mircea Albulescu, Iurie Darie și Dorel Vişan.
Pentru actrița Eniko Szilagyi-Dumitrescu, născută la Cluj – tatăl său a fost artist liric la Opera din Cluj – urma să fie ultimul film turnat în regimul comunist, căci după câteva luni fugea din țară; filmografia sa, bogată până atunci, continuă cu un vid timp de aproape două decenii: următorul rol – în anul 2000, o producție maghiară, ”Soarele apune la stânga” (Balra a nap nyugszik), proiectată și la festivalul de film Transilvania de la Cluj în 2002.
Filmul a fost vizionat de 1,22 milioane de spectatori în cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31 decembrie 2014 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei.
În final, o cronică a filmului din presa vremii, în limbaj specific: