Închide

Fii tu schimbarea ta! (P)

ActualitateDezvoltareEducaţie by Actual de Cluj - dec. 21, 2018 0 196

Am fost educați și crescuți că existența nu este decât un șir neîntrerupt de începuturi și sfârșituri. Așa și eu, până când ceva în mine s-a revoltat și m-a făcut să exclam: nu, nu e chiar așa. Și nu pentru că, oricum, e cumplit de monoton, ba chiar plictisitor. Știu, în luna decembrie, invariabil, anul se termină. După petrecerea de Anul Nou, reîncepe altul, pe care-l dorim ”mai bun și mai frumos”. Mai contează că peste an realizăm că totul e doar în mintea noastră? Că de fapt, suntem aceiași, cu relele și bunele noastre dintotdeauna. Înțelepți destui spun că e bine să îți dorești un sfârșit, ca să ai de unde să o iei de la capăt.

Dar, oare chiar așa e?

Nu neg că trebuie să desăvârșești ceea ce ai început, altfel suntem demni să revendicăm un pat într-o încăpere cu pereți albi capitonați. NU, doar că ar fi timpul să ne gândim mai puțin la noi începuturi, cu atât mai puțin la sfârșituri. Până la urmă, este vorba despre găsirea echilibrului care ne ține departe de aceste repetate încercări și renunțări, ce, în definitiv, nu au decât darul de a ne afecta stima de sine. Și de multe ori, pe nedrept. Pentru că faci ceea ce face toată lumea. Sigur, viața nu e decât o luptă permanentă, dar ce uităm tot mai des, este că e una pe care o duci cu tine în primul rând. Eșuăm ades pentru că multe din ce ne înconjoară nu depind exclusiv de noi. Avem frustrări, și ne dorim să dăm timpul înapoi, dar astfel nu facem decât să ne trezim față în față cu sfârșitul, nicidecum cu începutul.

Ne risipim energiile și forța creatoare între începuturi și sfârșituri, când alternativa ne este la îndemână. Ajunge, uneori, doar să privești în jur, apoi în interiorul tău. Am învățat să nu mai trag cu ochiul înspre alții, și să am încredere în forțele proprii. Am renunțat la aruncatul privirii peste umăr și m-am aplecat mai mult asupra ceea ce știu să fac. Am decis să o iau pe un drum anume, și am încetat să mă mai gândesc la sfârșituri. Pe acest drum, nu e loc de invidie, dar nici de regrete. Dar e mult de învățat și de perfecționat, și totul se reglează din mers, iar mașinăria nu se oprește. Rateuri, depresie, iz de zadarnic și neputință, toate astea nu vor dispărea. Doar că, cred cu tărie că stă în putința noastră să reușim, să devenim mai buni prin noi înșine, astfel încât în cele din urmă să ne scoatem din minte noțiunea de sfârșit, ca definiție a eșecului. Trebuie doar să continuăm, nu doar să începem, ca să sfârșim. Începuturile seamănă între ele, și nu știi mereu dacă poți schimba finalurile.

Totul depinde numai de noi, deși asta înseamnă și o ieșire vremelnică din zona de confort. Majoritatea dintre noi nu facem niciodată ceea ce ne-am dorit. Și cauzele pot fi destule: frica de nou, de schimbare, de confruntare cu propria persoană sau chiar de teama de succes. Poate sună desuet, dar chiar poți, dacă vrei cu adevărat.

Așadar, în loc de sfârșituri și alte începuturi, eu îți propun să continui. Fii tu schimbarea ta, poate e molipsitor.

Și pentru că acum e momentul, împarte gânduri frumoase și, negreșit, deschide ușa colindătorilor, urătorilor și copilului din tine.

La mulți ani!

Camelia Lung,

manager IC Consulting Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu