Închide

Festivalul Produsului Tradițional la universitatea de agricultură din Cluj, cu parada portului popular, jurizări și degustări de bunătăți tradiționale, cu rețete culese de studenți din 12 județe

Educaţie by Actual de Cluj - mai 09, 2025 0 110

Festivalul Produsului Tradițional la universitatea de agricultură din Cluj, cu parada portului popular, jurizări și degustări de bunătăți tradiționale, cu rețete culese de studenți din 12 județe.

Festivalul are loc în 14 mai la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, a ajuns la a 18-a ediție și e susținut de studenții din anul IV de la Ingineria mediului, în cadrul cursului de Controlul și Certificarea Produselor. Festivalul are loc în data menționată înter orele 10 și 18 la Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate din campus, unde studenții își vor prezenta porturile populare, dar și produsele tradiționale din locurile natale, inclusiv rețetele, care vor fi jurizate de profesori, alături de specialiști în gastronomie și tradiții populare.

”Festivalul nostru este deja o tradiție, care readuce în prim-plan rețetele locale ale bucătăriei românești, rețete care sunt culese chiar de către studenți”, spune coordonatorul Avram Fițiu de la Facultatea de Agricultură. Vor fi prezentate spre jurizare și degustare rețete tradiționale, culese din județele Mureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Maramureș, Alba, Sibiu, Cluj, Harghita, Suceava, Neamț, Argeș, între care celtă șvăbească, urdoici dulci, vărzar de Maramureș, mălai dulce cu prune uscate, virșli de oaie, cici fierți în zeama de fasole, aranygaluska, găină umplută de nuntă, alivencă de Bilbor, zacuscă de Tihău, sfinți (mucenici moldovenești), chișcă de porc cu păsat, carne de porc în cir sau magiun de prune din Topoloveni.

”Prin rețetele autentice și caietele de sarcini riguroase, studenții devin ambasadori ai unui patrimoniu alimentar viu”, adaugă Fițiu.
Program detaliat:
10:00 – 10:15 Deschidere oficială eveniment
10:15 – 11:00 Parada portului popular, urmată de jurizarea acestuia de către specialiști în domeniu;
11:00 – 12:00 Jurizare produse;
12:00 – 18:00 Degustare de produse de către invitați și vizitatori; prezentare de caiete de sarcini; spectacol muzică populară.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu