Închide

Festival cu spectacole în curți de clădiri, în centrul Clujului peste câteva zile, în vreme de pandemie, accesul e gratuit. Care e programul

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 13, 2020 0 174

Arta intră în curțile din centrul Clujului, într-un festival inedit în vreme de pandemie de coronavirus.

E vorba de Art in the Street – Courtyard edition, festivalul de artă stradală organizat de asociația care pune pe roate festivalul de jazz din parcul central, Jazz in the Park – și cum acesta din urmă s-a restrâns și s-a mutat în parcul etnografic în acest an, și festivalul de artă stradală va avea loc în acest an în … curți de imobile, în centrul Clujului.

Evenimentul e programat peste doar câteva zile, în 18 octombrie. ”Proiectul este structurat astfel încât să permită adaptarea perfectă a actului artistic la condițiile actuale, dând posibilitatea publicului să participe în siguranță la toate activitățile pregătite. În acest sens, organizatorii au concentrat cea mai mare parte din program în câteva curți din zona centrală a orașului, fapt ce dă ocazia artiștilor să se exprime într-un context nou și inedit și, în același timp, asigură controlul necesar impus de pandemie”, spun organizatorii. ”Încă de anul trecut, am pus ochii pe curțile interioare din oraș. Atât Cluj-Napoca, dar și multe alte orașe din țară, au multe curți interioare care nu sunt folosite la capacitatea lor maximă. Multe din ele nu sunt accesibile deloc pe parcursul anului, unele sunt folosite drept parcări. La fel cum am crezut și în Jazz in the Park că are puterea să schimbe Parcul Central, credem că evenimentele speciale pot deschide ochii comunității locale și pot pune în valoare curțile din oraș. Desigur, condițiile sunt vitrege și, la începutul anului, când am planificat acest eveniment, ne raportam la total alte reguli. Dar e important să nu ne oprim. E important să dăm măcar o mostră, o dovadă din ce poate fi acest proiect despre curțile din oraș.
Legat de regulile de participare, cred că ne-am creat deja reputația de a fi foarte atenți și serioși cu privire la regulile de distanțare și măsurile de precauție ce trebuiesc luate. Nu avem emoții din acest punct de vedere’’, a spus Alin Vaida, directorul asociației organizatoare.

Astfel, curțile în care va avea loc această ediție a Art in the Street sunt cele de la Facultatea de Teatru și Film, Liceul Teologic Reformat, Casa Vaida Voievod, Centrul de Creație Maidan, Centrul Cultural Francez, Teatrul de păpuși Puck și Casa TIFF, unde sunt organizate concerte acustice și pe instrumente electrice ale Musspell, Blue Velvet, Mihail, Andrei Petru & Forró Erik, Satellites, Vizi, recitalul pianistului Bogdan Vaida, concertul de canțonete al artiștilor Operei Naționale Române din Cluj, piesele de teatru pentru adulți în interpretarea actorilor Filip Odangiu și Diana Ioana Licu, spectacolele pentru copii susținute de Florin Suciu – Magic Puppet și artiștii colectivului Mini Reactor și expozițiile artiștilor Angyalosi Béata și Liviu Bulea.

”O atenție aparte în cadrul proiectului va fi acordată artelor vizuale. Astfel, fotografia va face obiectul expozițiilor care vor avea loc la Turnul Croitorilor, în Piața Unirii și pe strada Regele Ferdinand, iar pictura va evolua live în diferite puncte din centrul Clujului unde tineri artiști ai Universității de Arte și Design vor putea fi văzuți la lucru.
Nu vor lipsi din cadrul acestei ediții deja familiarele statui vivante și artiștii pe piciorange, care vor colora și anima strada Eroilor și Piața Unirii”, explică organizatorii.

”Anul acesta o să facem lucrurile puțin altfel, dar încercăm să menținem vibe-ul evenimentului Art in the Street la fel ca în anii trecuți: un eveniment care animă orașul și care în oferă acea efervescență aparte. Anul acesta ne e mai dor ca niciodată de evenimente și de publicul nostru; nouă și multor altor inițiative culturale implicate în acest proiect. Din acest motiv, instalația luminoasă <Mi-e Dor de Tine>, creată de Asociația Daisler, va fi expusă într-un loc aparte din Cluj-Napoca, într-una din instituțiile în care, de astăzi, nu mai putem intra: Opera Națională Română. Pentru că vrem să oferim performance-uri publicului nostru, aducem în acest an în Art in the Street conceptul de scenă ON/OFF, cu ajutorul partenerului nostru oficial: Raiffeisen Bank. Aceste două curți o să prezinte concerte ON & OFF – amplificate și acustice. Scena ON este găzduită de Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai, iar scena OFF este găzduită de curtea Liceului Tehnic Reformat Cluj-Napoca”, detaliază Denisa Dan, project manager al Art in the Street.

Spectacolele și concertele au loc după-masa, între orele 16 și 20. Iată programul:

Câteva condiții: accesul e cu rezervări prealabile, pe enterix.ro, de astăzi la amiază. Rezervarea își pierde valabilitatea în cazul în care persoana care a rezervat bilet nu se prezintă cu cel puțin un sfert de oră înainte de spectacol. La intrarea în curțile cu spectacole se va efectua un triaj observațional și nu va fi permis accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie. Persoanele care refuză verificarea temperaturii sau a căror temperatură depășește 37,3 grade Celsius nu vor avea acces în perimetru. Purtarea măștii va fi obligatorie pe tot parcursul evenimentului. Organizatorii vor pune la dispoziția participanților dezinfectant.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu