Închide

Festival cu produse tradiționale la Cluj, a ajuns la a 17-a ediție, cu gulaș secuiesc, zamă de șelate, păstrăv afumat în cobză de brad de Bucovina sau mălai dulce, le pregătesc studenții.

Educaţie by Actual de Cluj - mai 24, 2024 0 192

Festival cu produse tradiționale la Cluj, a ajuns la a 17-a ediție, cu gulaș secuiesc, zamă de șelate, păstrăv afumat în cobză de brad de Bucovina sau mălai dulce, le pregătesc studenții.

Festivalul Produsului Tradițional are loc la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca și a ajuns la a XVII-a ediție. E susținut de studenți și are loc, în acest an, în 27 mai între orele 10 și 18, la Centrul de Cercetare pentru Biodiversitate, din campusul universității. Studenții vor prezenta rețete de produse tradiționale din județele din care provin, inclusiv caietele de sarcini ale rețetelor, care vor fi jurizate de profesori, alături de specialiști în gastronomie și tradiții populare.

”Festivalul nostru este deja o tradiție, care readuce în prim-plan rețetele locale ale bucătăriei românești, rețete care sunt culese chiar de către studenți”, spune coordonatorul Avram Fițiu, de la facultatea de agricultură a universității.”Obiectivul acestei activități pedagogice vizează scoaterea din uitare a gastronomiei tradiționale țărănești, dar și formarea unui absolvent USAMV Cluj-Napoca ca specialist în construcția de demersuri de marketing agricultural”.
Vor fi prezentate spre jurizare și degustare următoarele rețete tradiționale: Poale-n brâu moldovenești de Nicolae Bălcescu (comuna Nicolae Bălcescu, jud. Bacău), Dalauzi de Gherla (jud. Cluj), Învârtituri din Vale (comuna Aluniș, jud. Cluj), Varză a la Cluj (jud. Cluj), Mălăieș de Florești (comuna Florești, jud. Cluj), Virșli de Șoimuș (jud. Sălaj), Tochitură dobrogeană (jud. Constanța), Gulyas de Satu Mare (jud. Satu Mare), Sarmale de Cătina (comuna Cătina, jud. Cluj), Balmoș de Răchițele (comuna Mărgău, jud. Cluj), Gulaș secuiesc de Sâncrăieni (jud. Harghita), Zamă de șelate de Corușu (comuna Baciu, jud. Cluj), Păstrăv afumat în cobză de brad de Bucovina (Vatra Dornei, jud. Suceava), Gulaș de oaie de Bobâlna (comuna Bobâlna, jud. Cluj), Supă de fasole de Jichiș (comuna Jichișu de Jos, jud. Cluj), Cozonac Secuiesc de Dănești (jud. Harghita), Mălai dulce de Sânmihai (jud. Sălaj), Cornuri cu sare/Sóskifli de Pericei (comuna Pericei, jud. Sălaj), Scorușe de Țagu (comuna Budești, jud. Bistrița-Năsăud), Sărățele cu brânză și chimen de Geaca (comuna Geaca, jud. Cluj).

Festivalul va fi deschis la ora 10 de către conducerea universității, după care membrii juriului vor degusta și evalua produsele prezentate de către studenți, iar apoi vor fi prezentate caietele de sarcini ale rețelor tradiționale. Degustarea de către vizitatori a preparatelor prezentate de către studenți va avea loc după ora 12, când se încheie jurizarea.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare