Femeie din Cluj condamnată azi la aproape patru ani de închisoare în regim de detenție după ce a încercat să-și omoare concubinul, în urmă cu câteva luni, cu două lovituri de cuțit
Actualitate by Actual de Cluj - nov. 22, 2024 0 27
O femeie din Cluj a fost condamnată azi la aproape patru ani de închisoare în regim de detenție după ce a încercat să-și omoare concubinul, în urmă cu câteva luni, cu două lovituri de cuțit.
Decizia a fost luată azi de Tribunalul Cluj, femeia a fost condamnată trei ani și șase luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familiei sub forma tentativei la omor și la un an și trei luni pentru tulburarea liniștii publice. Cele două pedepse au fost contopite, instanța aplicând pedeapsa cea mai grea și o treime din cealaltă, rezultând 3 ani și 11 luni de închisoare în regim de detenție.
Conform actelor de la dosar, în urma unui relaţii tensionate dintre inculpată şi concubinul acesteia, victima în proces, pe fondul manifestările de gelozie şi a consumului frecvent de băuturi alcoolice de către persoana vătămată, în 18 martie în jurul orei 22.20, în timp ce inculpata se afla pe pe stradă, în satul Negreni, i-a aplicat persoanei vătămate două lovituri de cuţit, prima în zona hemitoracelui stâng, iar cea de-a doua în zona umărului stâng, producându-i leziuni traumatice care au necesitat 18 – 20 zile de îngrijire medicală, fapta fiind săvârşită în public şi având ca urmare tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Inculpata, persoana vătămată şi cei doi cinci copii minori ai inculpatei locuiau împreună, în locuinţa persoanei vătămate din Negreni, unde se iscau numeroase scandaluri ca urmare a consumului frecvent de băuturi alcoolice de către persoana vătămată, dar şi pe fondul infidelităţii inculpatei şi a geloziei manifestată de către persoana vătămate. Un astfel de scandal a avut loc la domiciliul celor doi concubini şi în seara respectivă, când inculpata a spart o farfurie şi pe fondul fricii – se aştepta ca persoana vătămată să o lovească – inculpata a vrut să părăsească locuinţa, persona vătămată a prins-o de mână şi a oprit-o să iasă din casă, cei doi au continuat să-şi adreseze injurii, după care inculpata a fugit din casă, iar persoana vătămată a urmat-o cu intenţia de a o prinde şi de a o aduce înapoi acasă. După ce au părăsit locuinţa, inculpata i-a cerut de mai multe ori persoanei vătămate să o lase în pace, după care, văzând că persoana vătămată o urmăreşte, în timp ce avea un cuţit în mână, s-a întors din drum şi i-a aplicat persoanei vătămate două lovituri de cuţit, prima în zona hemitoracelui stâng, iar cea de-a doua în zona umărului stâng, producându-i leziuni traumatice, după care persoana vătămată s-a îndreptat spre casă, sângerând abundent.
Un vecin a declarat că a văzut-o pe inculpată cum îl fugăreşte pe concubin având un cuţit în mână, auzind-o pe inculpată când i-a zis persoanei vătămate ”Du-te, că te omor!”, după care martorul a văzut cum inculpata l-a lovit cu un cuţit, apoi inculpata a aruncat cuţitul înspre albia râului şi s-a deplasat cu fiul ei minor spre drumul principal, îndepărtându-se. Acest incident i-a creat martorului şi familiei sale o stare de indignare, martorul afirmând ”Am rămas cu şocuri şi traume în urma celor întâmplate”.
Se reţin următoarele aspecte favorabile inculpatei: integrarea în familiei, lipsa antecedentelor penale, faptul că are în îngrijire cinci copii minori. Nu poate fi ignorat nici contextul anterior săvârşirii infracţiunii – relaţia conflictuală cu persoana vătămată ce dura de aproximativ un an de zile, faptul că cei doi obişnuiau să provoace scandaluri, temerea pe care inculpata o resimţea în prezenţa persoanei vătămate, aşteptându-se ca aceasta din urmă să devină agresivă şi să o lovească, faptul că persoana vătămată a urmărit-o pe inculpată în afara locuinţei şi apoi pe strada din sat în încercarea de a o determina pe inculpată să nu părăsească domiciliul comun, aspecte care au dus la exacerbarea conflictului dintre inculpată şi persoana vătămată. Se ţine cont şi de mediul în care trăiesc inculpata şi persoana vătămată, în care de cele mai multe ori persoanele îşi fac singure dreptate, fără a apela la protecţia instituţiilor statului.
În defavoarea inculpatei se reţine: a ales să-şi înjunghie concubinul de două ori – deşi ar fi putut să îşi continue drumul şi să se îndepărteze de inculpat, folosind un obiect apt de a suprima viaţa – un cuţit cu lamă metalică de aproximativ 8 cm lungime, gravitatea leziunilor suferite de victimă, dar care nu i-au pus viaţa în pericol, persoana vătămată având nevoie de o singură zi de internare, faptul că după aplicarea loviturii inculpata şi-a continuat drumul, nu a solicitat intervenţia salvării sau a poliţiei la faţa locului, nefiind interesată de soarta victimei, faptul că acest incident a creat o stare de temere şi de indignare în rândul mai multor persoane care au susţinut că au fost traumatizate, şocate de cele văzute.
”O pedeapsă uşor peste limita minimă este adecvată şi suficientă pentru a atrage atenţia inculpatei, dar şi a membrilor societăţii asupra importanţei respectării dreptului la viaţă, fiind totodată suficientă pentru a duce la reeducarea inculpatei. O pedeapsă peste limita minimă este un prilej pentru inculpată şi pentru membrii comunităţii din care face parte de a reflecta cu privire la necesitatea unei sancţiuni adecvate, pentru a se conştientiza că se impune apelarea la intervenţia autorităţilor statului, iar nu apelarea la diverse metode de a-şi face singuri dreptate”, a motivat instanța.
Decizia, luată azi de Tribunalul Cluj, e atacabilă cu apel în zece zile de la comunicare.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Amenzi pentru deszăpezire neconformă a unui drum județean circulat din Cluj, între Ciurila și Sălicea
nov. 22, 2024 0
-
Adela Mîrza: Reforma administrativă, singura care poate opri risipa din sistemul public, dar și depolitizarea urgentă a instituțiilor statului, precum și reducerea fiscalității aberante sunt principalele obiective pentru care voi lupta din postura de senator
nov. 22, 2024 0