Închide

Fața neștiută a poveștii clujeanului care a stat 8 ani într-o închisoare din China pentru o schemă de fraudare

Actualitate by Actual de Cluj - mai 10, 2022 0 136

Marius Balo, 41 de ani, este profesorul clujean, absolvent de teologie, care a revenit recent în țară, după ce a intrat în 2014 în închisoare. Din discuția cu el, dar și din cea cu alți oameni care l-au întâlnit în această perioadă petrecută în Shanghai, ziarul reconstituie istoria condamnării și a întemnițării sale.

Marius Balo a ajuns acasă purtând aceiași papuci dintr-o închisoare de pe alt continent, pentru că în Shanghai nu a găsit niciun magazin deschis din care să-și cumpere încălțăminte. Românul a ieșit din penitenciar în 27 martie, după 2.922 de zile petrecute în spatele gratiilor în China. Pe 1 aprilie, Shanghai a intrat într-un lockdown draconic, așa că Balo a trebuit să mai petreacă aproape o lună într-o cameră de hotel. O perioadă pe care acum o numește „folositoare”, pentru că s-a odihnit, a mâncat, a scris și s-a mai „pus pe picioare”.

Cotidianul Libertatea s-a întâlnit cu el în București, în duminica de Paște, chiar înainte de a pleca mai departe, spre Cluj. Îl urmăm și-l întrebăm cum i se pare România, chiar și văzută printre gene. „Am avut o senzație că doar farurile la mașini au primit un fel de face lift, telefoanele sunt un pic mai mari. În rest, mi se pare totul la fel”, observă Marius Balo la întoarcerea acasă, după 8 ani în închisoare. A făcut trei zile până aici, din Shanghai.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare