Închide

Fată de 16 ani răpită și dusă la munte pentru a fi cerută de nevastă. Pețitorul și ajutoarele lui au ajuns la mâna judecătorilor din Dej

Actualitate by Actual de Cluj - mai 14, 2024 0 108

Judecătorii din Dej au trebuit să dea verdictul într-un caz mai aparte: o fată de 16 ani a fost băgată cu forța într-o mașină și dusă la munte. Pe drum i s-a cerut să se mărite cu un tânăr, care pusese ochii pe ea.

Într-o seară din ianuarie 2023, în timp ce se afla în fața unui magazin din localitatea Urișor, în comuna Cășeiu, județul Cluj, fata a fost împinsă de doi bărbați într-o mașină apărută la fața locului. În autoturism se afla un tânăr, care a tras-o pe fată pe banchetă. Fata a țipat și a refuzat să urce în mașină, dar nu s-a putut opune, fiind împinsă cu forța în autovehicul. Apoi cel din mașină a întrebat-o dacă vrea să se mărite cu el. Cei doi se cunoșteau anterior, mai vorbiseră la telefon și făcuseră plimbări împreună prin parc. Mașina a pornit din loc și pe tot parcursul drumului, fata a spus că nu vrea să se mărite și că vrea sa plece acasă. La un moment dat, i s-a făcut rău, din cauza mirosului din maşină și a vitezei. După aproximativ o oră-două, mașina a ajuns în localitatea Poienile de Sub Munte, în județul Maramureș, aproape de granița cu Ucraina. Un telefon primit de cei din autoturism a schimbat toate planurile. Au făcut rapid cale întoarsă, iar fata a fost lăsată în fața Poliției din Dej, unde a fost preluată de tatăl său.

Tânăra a declarat că pe tot parcursul drumului nu a fost atinsă de cineva, că nu a fost amenințată, că s-au schimbat doar replici, respectiv a fost întrebată dacă vrea să se mărite, iar ea a susținut că nu dorește acest lucru.

Pentru lipsire de libertate în mod ilegal au fost cercetați trei bărbați, dintre care doi, inclusiv ”pețitorul”, erau minori. În cursul judecăţii, inculpații au recunoscut săvârşirea faptei. La proces, instanța a reținut că, la momentul în care vinovații și-au dat seama de gravitatea faptelor lor, au dat dovadă de o atitudine corectă, iar când au aflat că organele de poliție au fost alertate, s-au întors acasă.

La termenul din 6 mai, judecătorii din Dej au dat pentru cei doi minori pedeapsa supravegherii pe o durată de 6 luni, pentru săvârşirea infracţiunii infracțiunii de lipsirea de libertate în mod ilegal. Pe durata executării măsurii educative, ei sunt obligați să se prezinte la serviciul de probaţiune la datele fixate de către acesta. Pentru aceeași faptă, șoferul a primit pedeapsa de 2 ani și 6 luni de închisoare, dar executarea a fost suspendată, sub supraveghere, pe un termen de 3 ani, relatează gherlainfo.ro.

Sentința poate fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare. ”În ceea ce privește conduita inculpaților pe parcursul infracțiunii, instanța reține că, la momentul în care inculpații și-a dat seama de gravitatea faptei sale, au dat dovadă de o atitudine corectă, având în vedere că după ce au ajuns în localitatea Poienile de sub Munte și au aflat că organele de poliție au fost alertate, s-au întors și au mers la Poliția Municipiului Dej, de unde persoana vătămată a fost preluată de tatăl său”, a arătat instanța în decizie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu