Închide

Faința la care visau românii în comunism, în noua eră de piață: fabrică clujeană de 45 de ani, preluată de austrieci și „înverzită” cu bani norvegieni

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - apr. 28, 2016 1 427

În urmă cu 30 de ani (în vara lui ’86), suporterii echipei de suflet a orașului aveau motiv de sărbătoare: U Cluj juca acasă un meci restant din campionat cu echipa Steaua, proaspăt câștigătoare de Cupă a Campionilor Europeni. Meciul aproape amical (care nu mai conta în vreun clasament) s-a jucat cu un stadion arhiplin și s-a încheiat atunci cu un miraculos egal: 2-2. În acest timp, în folclorul vremii circulau și altfel de informații: „Ce le pasă lor? S-au dus să își ia faianță de la Sanex”. „Sanex era o companie care lucra pentru export, era calitate bună, nu ca prin alte locuri unde se producea în serie. Erau produse pe care le voiau și „potentații” vremii, care aveau acces la ele”, ne povestește un contemporan, chiar în incinta fabricii clujene care e acum în altă eră. Compania intrată din 2004 în grupul austriac Lasselsberger are acum ca piață principală piața internă (acum au acces clujenii la produsele lor fără să fie neaparat „potentați”), iar centrul de producție trece printr-un proces de retehnologizare de ceva vreme și tocmai și-a inaugurat o investiție „verde” de aproape 2 milioane de euro.

Afară, în incinta fabricii, stau în stive cutiile cu „biscuiți” (așa se numesc, intern, plăcile ceramice), iar lângă sala de conferințe sunt expuse mostre din cele mai noi modele: poate vrei o ceașcă de cafea desneată pe un perete în bucătărie sau dungi turcoaz în baie? În halele din incintă e forfotă de producție și, printre urme ale trecutului fabricii (un „TRĂIASCĂ” iese în basorelief pe un stâlp de beton), se întrezăresc schimbări – o parte din investițiile pregătite sunt încă în derulare, altele tocmai intră în piață.

Proiect de „industrie verde”, cu bani norvegieni

Cunoscută în România de 45 de ani, compania care produce plăci ceramice (faianţă, gresie şi decoruri) a fost integrată din 2004 în portofoliul grupului austriac Lasselsberger, unul dintre cei mai mari producători de plăci ceramice din Europa. La Cluj, cei de la Sanex au încă în derulare un proces de investiții și tocmai au finalizat noua infrastructură din cadrul unității de producție, după 10 luni de lucrări. Aici se găsește acum un nou atomizor (instalație folosită în procesul de pulverizare fină a unui lichid), ce permite îmbunătăţirea performanţei ecologice a companiei şi creşterea competitivităţii producţiei. Achiziția și implementarea noului echipament fac parte din proiectul „Greener production and management processes in the ceramic tiles industry in Romania – Green industry – Romania” („Responsabilitatea faţă de mediu în producţie şi managementul proceselor în industria de plăci ceramice din România – Industrie Verde – România”), proiect co-finanţat din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, în cadrul domeniului de finanţare Inovare Verde în Industria din România. Potrivit companiei, valoarea totală a proiectului s-a ridicat la aproximativ 1,9 milioane de euro, din care asistenţa financiară nerambursabilă contractat – 690.000 de euro. Pe parcursul primelor patru luni de lucrări, compania s-a axat pe construirea infrastructurii necesare montării utilajului și a fundației ce suportă clădirea care îl adăpostește, ultimele șase luni din proiect fiind alocate montării efective a corpului atomizorului, precum și construcției clădirii care îl înconjoară. În pământ sunt rezervoare subterane, iar deasupra structura are o înălțime de aproximativ 25 de metri. Reprezentanții companiei spun că, datorită noului atomizor, consumul de gaze naturale în procesul de uscare prin pulverizare va fi redus cu până la 18%, în timp ce capacitatea de uscare se va majora cu 40%. Astfel, va crește eficiența resurselor și se diminuează amprenta ecologică, susțin reprezentanții companiei. „Avem în derulare și alte investiții la liniile de producție”, spune Sergiu Apolzan, director de vânzări și marketing.

Cifrele Sanex. Unde e piața

Compania are acum 470 de angajați, dintre care 350 implicați direct în producție. Sanex a încheiat anul 2015 cu o cifră de afaceri de 32 de milioane de euro și a ajuns acum la o capacitate de producție de 6,5 milioane de mp de plăci ceramice. Pentru 2016 conducerea companiei estimează o creștere de 5% a afacerilor, bazându-se pe noile investiții realizate sau aflate în derulare și în acord cu creșterea pieței. Afacerile legate de construcții și imobiliare au revenit pe trend bun, costată reprezentanții companiei. „Estimăm o creștere de 5% a pieței de construcții în România. Din 2010 până acum am văzut o evoluție pozitivă, mai sănătoasă”, spun oficialii grupului. Piața internă este acum cea mai importantă pentru Sanex: peste 90% din vânzări se realizează în România. „Fiecare piață e importantă pentru noi, la nivel de grup. Sunt foarte importante piețele vestice, Germania, Franța, dar și cele unde avem activitate de producție, România, Cehia, Rusia”, spune Peter Molnar, director general al Sanex. Veniturile aduse de compania din România în cadrul grupului sunt comparabile cu cele generate de „firma soră” din Ungaria, încep să se apropie de cele ale firmei rusești, dar sunt încă semnificativ sub cele contabilizate în Cehia, unde capacitatea de producție e mult superioară.

DSC_1388

Ce e Programul Inovare Verde în Industria din România şi Innovation Norway

Programul Inovare Verde în Industrie este un program de dezvoltare a afacerilor cu scopul de a creşte competitivitatea întreprinderilor verzi, inclusiv ecologizarea industriilor existente, inovare verde şi antreprenoriat verde. Programul Inovare Verde în Industria din România este administrat de către Innovation Norway, o companie publică norvegiană cu sediul în Oslo, deţinută de Ministerul Norvegian al Comerţului şi Industriei şi de municipalităţile judeţene norvegiene. Innovation Norway este cel mai important instrument al Guvernului Norvegian pentru inovare şi dezvoltare a întreprinderilor şi a industriei norvegiene. În România, Innovation Norway are un birou de proiecte situat la Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti şi este Operator de Program pentru două din programele incluse în Granturile Norvegiene şi SEE 2009 – 2014. 

Prin Acordul pentru Spaţiul Economic European (SEE), trei state nonmembre ale Uniunii Europene, respectiv Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, fac parte din Piaţa Internă Europeană şi contribuie la coeziunea regională prin intermediul unor programe precum Granturile SEE şi cele Norvegiene. Dintre acestea, Norvegia este principalul donator, contribuind cu 97% din suma totală. Granturile SEE şi norvegiene sunt de asemenea menite să consolideze relaţiile bilaterale dintre Norvegia şi România. 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare