Închide

 Factură de 26.000 de lei/lună la gaz, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Directorul Tompa Gabor: „Instituția riscă suspendarea activității”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 04, 2022 0 1411

Directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, regizorul Tompa Gabor a spus în prima conferință de presă din 2022, că prețul gazului a crescut pentru această instituție de 8 ori, astfel că factura a ajuns la suma imensă de 26.000 de lei luna. Tompa a precizat că a avut negocieri cu furnizorul de gaze care i-a comunicat că pe viitor situația nu se va schimba, sugerând că speră că se vor găsi soluții pentru subvenționare acestor costuri.

„Suma este o lovitură enormă pentru bugetul nostru. Ne aflăm în pericol de a suspenda activitatea”, a avertizat cunoscutul regizor clujean.

Întrebat cum s-a ajuns la acestă sumă imensă, Tompa Gabor a făcut o comparație cu un episod din anii 80, când a montat „Hamlet” la Teatrul Bulandra din București, pe un ger imens.

„Stătea Victor Rebengiuc cu căciula și haina pe el, la fel și Ion Besoiu (care atunci era directorul teatrului)… Besoiu le-a spus spectatorilor să stea cu hainele pe ei că este frig, iar apoi l-a certat partidul.. Era comunism atunci și acum am ajuns și noi tot într-un fel de comunism”, a relatat Tompa Gabor, citat de clujulcultural.ro.

Regizorul a explicat că în urma negocierilor a semnat un contract de amânare la plată, pentru o lună, dar după această perioadă speră să existe soluții pentru ca instituția să își poată continua activitatea.

De asemenea, Tompa arată că situația este valabilă pentru toate instiutuțiile de cultură din țară.

„Cred că este o problemă generală a instuțiilor de cultură. Aș fi curios cum e situația la Teatrul Național din Cluj și la Opera Română, dar cred că tot la fel”, a spus Tompa Gabor citat de clujulcultural.ro

Prima premieră în 2022, la Teatrul Maghiar, va avea loc în 8 ianuarie, 2022, cu spectacolul „Călător sub clar de lună”, după romanul lui Szerb Antal, adaptare de Kali Agens si Botond Nagy.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu