Închide

Expoziție inedită de table de șah inspirate din Star Trek ori din marmură de Carrara și cristal de Boemia placat cu aur, la Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 15, 2015 0 2936

Admirați de joi o expoziție inedită de jocuri de șah, la Muzeul de istorie a Transilvaniei.

Expoziția „Ocolul Pământului în 80 + de Şahuri, Colecţia SITAS de Şahuri Tematice de Pretutindeni” va fi vernisată joi la ora 13 și aduce în atenţia publicului 88 de jocuri de şah, piese care fac parte din colecţia particulară a profesorului Emil Sitaru.

Piesele sunt aduse de profesorul Sitaru din zeci de ţări vizitate de-a lungul turneelor la care a participat împreună cu jucătorii Academiei SITAS şi reprezintă, fiecare, o parte din tradiţiile sau specificul ţării respective, fie prin materialul din care sunt confecţionate – de exemplu piese de şah din marmura de Carrara, din cristal de Boemia placat cu aur şi argint, din aur de Toledo – sau prin motivele tradiţionale ale tablei sau ale pieselor – cu motive maure din Alhambra sau incaşe din Peru.

O altă caracteristică o reprezintă tematica istorică a pieselor: piese şi tabla cu motive din Egiptul antic, cu motive mitologice greceşti, sau ilustrând bătăliile dintre Napoleon şi austrieci, sau cea de la Grunwald dintre polonezi şi cavalerii teutoni, ori altele.

O altă sursă de inspiraţie pentru jocul de şah o reprezintă literatura, astfel că puteți găsi în expoziție tabla şi piesele reprezentându-i pe Robin Hood sau Don Quijote de la Mancha, ori tabla şi piese inspirate din filme ca Star Trek ori Familia Simpson. O altă categorie o reprezintă piesele ce folosesc “simboluri” de epocă modernă- (ale clubului Real Madrid, piese de la Muzeul Mercedes din Stuttgart. Din colecţie nu lipsesc nici şahurile cu tematică specifică pentru copii: şah cu păpuşi Matrioshka sau o tablă de şah din Lego.
Expoziţia aduce în atenţia publicului şi o colecţie de ceasuri de şah, de la cele mai vechi până
la cele digitale, precum şi cărţi de şah deosebite. „Evenimentul se doreşte a fi şi o pledoarie pentru învăţarea şi practicarea jocului de şah, cunoscute fiind beneficiile pe care acest sport al minţii le are în dezvoltarea personalităţii copiilor şi în îmbunătăţirea performanţelor şcolare. În acest scop, exponatele vor fi însoţite şi de postere care să prezinte beneficiile învăţării şi practicării şahului, povestea şahului, proiecţii cu micuţii jucători de şah la competiţiile Academiei SITAS sau în taberele internaţionale organizate de aceasta”, explică reprezentanții muzeului.

Expoziţia este dechisă publicului între 17 septembrie și 16 octombrie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu