Închide

Expoziție inedită de șahuri la Biblioteca Central Universitară. Profesorul clujean care a inițiat-o caută un spațiu în Cluj-Napcoa pentru a o transforma într-una permanentă și interactivă

ActualitateCultură by Actual de Cluj - ian. 22, 2023 0 818

Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca găzduiește până în 31 martie expoziția ”Ocolul Pământului în 150+ șahuri” ce va permite publicului clujean să admire vasta colecție de peste 170 de șahuri a profesorului de matematică clujean Emil Sitaru, care le-a adunat în călătoriile sale din ultimii 30 de ani, arată servuscluj.ro. Colecționarul vrea să tra sforme expoziția într-una permanentă și interactivă.

” Această expoziție este la cea de-a 6-a ediție. Am mai organizat-o de trei ori în Cluj și de alte trei ori în afara Clujului. Ultima oară expoziția a avut loc în 2019 la Muzeul Brukenthal din Sibiu iar în perioada pandemiei expoziția itinerantă a fost întreruptă. De atunci, toate seturile expuse au fost împachetate iar numărul acestora a tot crescut și am ajuns astfel la 170 de șahuri. Sper să pot continua colecția respectând condiția ca noile adăugări să nu fie asemănătoare cu acestea pe care le vedeți. Mesajul acestei expoziții este unul de diverse feluri. Prima parte a acestuia constă în emoția artistică pe care ne-o transmite un lucru frumos realizat și fascinant prin aspectul său. Apoi avem mesaje istorice, civilizații antice reprezentate la nivelul pieselor de șah: Egiptul, Grecia Antică, Roma Antică sau chiar Civilizația Incașă. Avem unele din celebrele bătălii ale istoriei transpuse în jocuri de șah: Bătălia de la Termopile, Războaiele Napoleoniene, chiar și din istoria noastră, avem Războiul dintre Daci și Romani.Toată colecția în ansamblu transmite un mesaj cât se poate de clar: Învățați să jucați Șah! De la copii mici până la oamenii maturi. Șahul aduce numai avantaje copiilor în ce privește formarea și dezvoltarea capacităților intelectuale și a caracterului. Este un joc care se adresează tuturor vârstelor și categoriilor sociale. Este un joc ieftin, care se poate practica în orice anotimp și îți menține mintea ageră!” a informat curatorul expoziției, Profesorul Emil Sitaru, citat de aceeași sursă.

El dorește să permanetizeze expoziția în Cluj-Napoca și să o transforme într-una interactivă.  „Îmi doresc să devină un centru de atracție al Clujului dar nu doresc să fie doar o sală “moartă”, ci vreau ca sala expoziției să fie legată de o sală de joc, unde copii să joace șah, să țină cursuri și să desfășoare competiții de șah iar cu aceste ocazii să viziteze expoziția atât ei, cat și adulții. Acesta este proiectul pentru care voi lucra în continuare iar oricine dorește să mă ajute în vreun fel este binevenit să o facă”, a mai arătat Emil Sitaru, fondator al Academiei de Șah SITAS, citat de servuscluj.ro.

 

 

sursă fotografii: servuscluj.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu