Închide

Explicațiile profesorului Mircea Miclea despre votul de la alegerile prezidențiale: „Hai să nu-i judecăm pe oameni, hai întâi să înțelegem!”/ Când crește neliniștea, oamenii susțin lideri foarte autoritari sau dogme rigide

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 26, 2024 0 334

Mircea Miclea, profesor de științe cognitive aplicate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, spune că trebuie analizat și înțeles votul de duminică, în urma căruia candidatul cu discurs pro-rus și neolegionar Călin Georgescu a obținut peste 2 milioane de voturi și a intrat în turul 2 al alegerilor prezidențiale, transmite Edupedu.ro: „Hai să nu-i judecăm pe oameni, hai întâi să înțelegem, să explicăm și după aceea să evaluăm”, a spus Miclea. Acesta explică votul prin teoria din anii ’50 a psihologului Eric Fromm: „Atunci când crește incertitudinea și starea de neliniște pe care o trăiește o populație, indiferent care este ea, atunci crește foarte mult și nevoia de a avea siguranță și siguranța e dată de un lider autoritar sau de doctrine foarte rigide”, a spus Miclea la matinalul Rock FM.

Călin Georgescu, un candidat independent pro-rus și discurs neoleginar s-a situat pe primul loc în turul 1 al alegerilor prezidențiale, cu 22,94% din voturi, potrivit numărătorii finale de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Niciunul dintre exit-poll-urile publicate după închiderea urnelor nu a previzionat un astfel de rezultat.

Turul doi al alegerilor are loc pe 8 decembrie, între Călin Georgescu și Elena Lasconi

„Atunci când crește incertitudinea și starea de neliniște pe care o trăiește o populație, indiferent care este ea, atunci crește foarte mult și nevoia de a avea siguranță și siguranța e dată de un lider autoritar sau de doctrine foarte rigide. Lucrul acesta nu-l spun eu acum, l-a spus prin 1950 Eric Fromm a scris o carte Fuga de libertate“, spune Miclea.

„Ce trebuie învățat de aici este să nu-i condamnăm pe acești tineri, să-i înțelegem, să înțelegem că e un fenomen care are legătură cu nivelul de anxietate și că ceea ce ei exprimă este o modalitate de a reduce din neliniștile pe care le au. Al doilea lucru pe care trebuie să înțelegem este ca noi să nu mai tot comunicăm în fiecare zi pericole peste pericole. Sunt unele pericole care sunt reale, dar exagerarea lor, prezentarea oricăror lucruri într-o cheie de pericol excesiv îi face pe oameni să aibă un nivel general de anxietate din ce în ce mai mare și efectul este că ei vor susține lideri autoritari și ideologii dogmatice”, mai explică psihologul Mircea Miclea.

El a arătat că atunci când oamenii intră în criză, crește neliniștea lor și când crește neliniștea, susțin lideri foarte autoritari. „Uitați, în 1929-1933 a fost criză economică, oamenii pierdeau locuri de muncă, își pierdeau casele, banii etc. După 1933, în toată Europa aproape au apărut regimuri autoritare Mussolini, Franco, Hitler. De ce? Pentru că din nou, atunci când ești în stare de neliniște și anxietate, una dintre modalitățile de a-ți reduce din anxietatea pe care tu ai este de a căuta lideri autoritari, o ideologie autoritară. Al doilea lucru care se întâmplă: devii mai compliant, mai supus. Acum, care e morala pe care trebuie să o învățăm? Nu să dăm vina pe acești tineri și să ne gândim oare mai merită să cultivăm cu fiecare ocazie frica în oameni? Tot timpul să le arătăm în fiecare zi că ziua e plină de pericole, că o ploaie zdravănă de vară are cod roșu și că trebuie să ne fie teamă de asta, că o să vină apocalipsa climatică, că o să vină nu știu ce Covid și altele? Pentru că, cu cât cultivăm mai mult fricile în oameni, cu atât ei vor fi mai dispuși să susțină lideri autoritari și dictatori. Pentru că e o reacție, repet, de diminuare a anxietății și vor deveni mai complianți, mai supuși unor astfel de lideri. Așa că la asta trebuie să ne gândim și nu să acuzăm oamenii aceștia de ce exprimă o reacție care psihologic, are o rădăcină foarte clară, pe care n-o stabilesc eu acum. A stabilit-o deja Eric Fromm din 1950”, a spus Miclea.

„Hai să nu-i judecăm pe oameni, hai întâi să înțelegem, să explicăm și după aceea să evaluăm: să spunem, domnule, sunt proști, nu sunt proști, habar n-au. Nu facem asta pentru că e foarte ușor să te repezi cu judecățile înainte de a înțelege. Întâi să înțelegem, apoi să judecăm. Iar înțelegerea este acest mecanism de reacție la criză. Uitați-vă și în Europa acum, la noi încă nu e un regim de dreapta foarte puternic. Dar uitați-vă în Europa. Acum e o ascensiune a liderilor de dreapta, a mișcărilor de extremă dreaptă, care au din ce în ce mai multe voturi. De ce? Că s-au tâmpit toți? Nu. Ci pentru că starea de anxietate, criza care se induce parțial, real, parțial artificial. Pentru că mereu ni se spune că trăim într-o lume de pericole și că mâine va fi și mai rău decât azi”, a spus Miclea.

„Apar ideologii radicale, tranșante, dogmatice, care prin natura lor, având aceste caracteristici, te fac să nu mai ai neliniștea că nu știi ce să alegi. Nu. Vin ele și spun asta, trebuie să legi, asta, trebuie să înțelegi. asta trebuie să faci. Și oamenii ca să-și reducă din liniști, susțin ideologii dogmatice și lideri dictatoriali”, a spus Miclea.

„Ce trebuie învățat de aici este să nu-i condamnăm pe acești tineri, să-i înțelegem, să înțelegem că e un fenomen care are legătură cu nivelul de anxietate și că ceea ce ei exprimă este o modalitate de a reduce din neliniștile pe care le au. Al doilea lucru pe care trebuie să înțelegem este ca noi să nu mai tot comunicăm în fiecare zi pericole peste pericole. Sunt unele pericole care sunt reale, dar exagerarea lor, prezentarea oricăror lucruri într-o cheie de pericol excesiv îi face pe oameni să aibă un nivel general de anxietate din ce în ce mai mare și efectul este că ei vor susține lideri autoritari și ideologii dogmatice. Și asta nu face bine nimănui. Deci hai să nu ne mai speriem ploile de vară și să le punem neapărat coduri de toate felurile și de vântul care este normal, dar are cod de nu știu care și prezentăm totul încheie de pericol”, a mai spus Miclea.

Declarațiile integrale pot fi citite AICI

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare