”Fenomenul este unul obișnuit, în vestul țării există o zonă seismic activă cunoscută în partea vestică a României, controlată de fracturi adânci care mărginesc Bazinul Panonic spre est la contactul acestuia cu Carpații. De-a lungul acestei structuri tectonice, apar din când în când cutremure cu magnitudine mijlocie, în general, de până în 5,6 (cea mai intensă înregistrată până în prezent). Au mai fost și în trecut astfel de cutremure, deoarece sunt forțe care acționează în interiorul scoarței terestre, unde se acumulează tensiuni care, din când în când, se descarcă sub formă de activitate seismică”, a explicat Alexandru Szakács.

Cutremurul de marți a avut o magnitudine de 5,3 pe scara Richter și a provocat pagube materiale în Arad. Mai multe replici au avut loc până în acest moment, din care cea mai intensă a avut magnitudine de 3,2.

Sute de case au fost avariate în comuna arădeană Ghioroc, de cutremurul de 5,3 grade produs marţi seara, între care şi clădiri publice, precum spitalul local, iar în cinci case au căzut tavane sau pereţi. Primarul comunei Ghioroc, Corneliu Pop-Morodan, a declarat a convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, un alt cutremur cu magnitudinea de 4,9 și câteva replici au fost resimțite în aceeși arie.

Cutremurul din 6 iunie a fost resimțit și în județul Cluj. „M-am mișcat un pic pe scaun, impresia a fost de amețeală, vertij, și un soi de ”zgomot surd”… Ora 20:26:52”, sunt mărturii ale celor care spun că seismul s-a simțit și în Cluj.

Gorj, o altă zonă seismică reactivată

În luna februarie se produceau mai multe cutremure în Gorj, o altă zonă seismică mai puțin cunoscută care s-a reactivat. Totuși, cel mai important a fost cel produs în Oltenia, pe 14 februarie, cu o magnitudine de 5,7 pe scara Richter. Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) anunța acum trei luni că, în zece zile, adică între 13 și 23 februarie 2023 au fost localizate în zona Gorj nu mai puțin de 960 de cutremure cu magnitudini locale pe Richter între 0,2 și 5,7.

Dintre acestea, 15 seisme au avut peste 3,5 – magnitudine de la care cutremurele pot fi resimțite de către populația aflată în zona epicentrală.

Cercetătorii de la INFP spuneau în februarie că Gorj este o zonă seismică cunoscută, dar cu activitate slabă până la episoadele din a doua lună a anului. Atunci, aparatele au înregistrat cea mai mare intensitate seismică din ultimii 200 de ani din zonă. Tot despre Gorj, reprezentanții INFP spuneau că este limitată capacitatea acelei zone de a produce cutremure cu magnitudine mare.

Sursă Foto: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului