Închide

Expert în sănătate publică, profesor universitar în SUA și la Cluj: „Numărul cazurilor din România se poate dubla în următoarele două săptămâni. Guvernul a greșit”

ActualitateSinteză știri naționaleTop News by Actual de Cluj - iul. 11, 2020 0 1465

Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică şi profesor universitar în SUA, a acordat un interviu în Adevărul și de spune că  autorităţile române sunt vinovate într-o mare măsură pentru creşterea numărului cazurilor de COVID-19 de la o zi la alta şi spune că România s-ar putea confrunta şi cu alte probleme.

„La nivel naţional (…) ar trebui ca focarele să fie carantinate. Ţara nu o mai poţi închide în totalitate, dar îi poţi convinge pe oameni să fie mai responsabili, iar focarele, acolo unde ele totuşi mai apar, să le izolezi la timp şi să le stingi”, spune Cherecheș, care conduce și departamentul de sănătate publică din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

El crede că Guvernul a greșit și n-a fost capabil să le transmită oamenilor încredere sau să-i informeze corect.

„Avem o creştere considerabilă a numărului de cazuri, dar eu spun că această creştere nu se va opri aici. Şi merg şi mai departe şi spun că există riscul ca situaţia să fie scăpată de sub control, iar numărul de cazuri să se dubleze în următoarele săptămâni. Pentru că ceea ce vedem azi este rezultatul deciziilor luate acum două săptămâni, iar rodul hotărârilor luate azi îl vom vedea peste alte 10-14 zile(…) Guvernanţii nu au ştiut să transmită un mesaj populaţiei, n-au fost în stare să ajungă la oameni şi să le transmită un mesaj clar, ba chiar au lăsat în unele momente să se înţeleagă că epidemia e ca şi învinsă (…) Acela a fost un gest profund de iresponsabilitate prin care domnul Orban (episodul cu ziua de naștere) şi colegii săi au transmis populaţiei mesajul că măştile nu sunt atât de importante. Apoi, guvernul ar fi trebuit să ia măsurile care se impun, ne trebuie legi bine făcute, fără niciun cusur şi care să treacă de Parlament şi să nu poată fi atacate de nimeni, legi prin care măştile să fie obligatorii. Dar cel mai important, ar fi trebuit să poarte campanii serioase prin care să-i informeze pe oameni cât de important este să se respecte acele reguli, purtatul măştilor în spaţiile închise, distanţarea socială, precum şi respectarea unor măsuri elementare de igienă.”

În privința unui posibil vaccin, specialistul în sănătate publică spune că: „La modul cel mai optimist, undeva la jumătatea anului care urmează. Dacă totul ar merge perfect, am putea să avem acest vaccin undeva prin martie-aprilie şi să poată fi deja distribuit, dar numai categoriilor vulnerabile. Apoi, până la sfârşitul anului, am putea fi toţi vaccinaţi.”

Interviul complet îl puteți citi pe adevarul.ro.

Răzvan Cherecheș este profesor universitar la Iowa University, în SUA, dar şi la Universitatea Babeş Bolyai Cluj, unde este şi director al departamentului de sănătate publică şi cercetător.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu