Închide

Exemple de inovare pentru Cluj. Din Barcelona și din comuna Ciugud, Alba

ActualitateEconomie by Actual de Cluj - mart. 29, 2016 0 346

Barcelona a lansat proiecte pentru un serviciu de tele-medicină, sistem integrat de semnalizare rutieră, trasee de circulație pentru școli, dar și un sistem de irigație controlat digital.  O localitate din Alba are la rândul său exemple de proiecte „smart” de dat Clujului: drumurile agricole sunt asfaltate, există internet wireless gratuit, piste pentru biciclete și iluminat public din energie verde. Aceste două exemple, dar și alte proiecte vor fi prezentate în cadrul unei întâlniri la Cluj Innovation Days.

Dezvoltarea comunităților locale prin inovare și aplicarea conceptului de „teritorii inteligente” („Smart Territories”) vor fi dezbătute prin exemple în cadrul panelului organizat de Fundația Cluj Innovation City joi, 31 martie 2016, la forumului regional Cluj Innovation Days. Vor prezenta soluțiile aplicate în alte orașe Eduard Martin Lineros, directorul pentru Inovație și Societatea Cunoașterii din cadrul municipalității din Barcelona; Madlen Șerban, directorul Fundației Europene de Training (ETF); Gheorghe Damian, primarul localității Ciugud din județul Alba, iar din perspectiva mediului financiar și investițional Marius Lazăr, directorul regional NV al Eximbank.

Barcelona se situează pe locul 1 la nivel mondial ca oraș inteligent, potrivit cercetării Juniper 2015, și este considerată capitala europeană a inovării. „Printre proiectele dezvoltate aici se numără rețeaua transport în comun, serviciul de tele-medicină, sistemul integrat de semnalizare rutieră, trasee de circulație pentru școli, sistemul de irigație controlat digital, guvernare participativă și altele. Eduard Martin Lineros va prezenta provocările cu care s-a confruntat municipalitatea catalană și soluțiile găsite de spanioli, urmând ca în cadrul atelierului să se identifice modalitatea de aplicare a acestora în regiunea transilvană”, au transmis organizatorii.

Madlen Șerban va explica (prin tele-conferință) cum poate contribui Fundația Europeană de Training la dezvoltarea teritoriilor inteligente prin îmbunătățirea potențialului capitalului uman. Agenție a Uniunii Europene, fundația sprijină țările în dezvoltare în demersurile de reformă a educației și a pieței muncii.

Un exemplu de folosire inteligentă a banilor europeni aduce Gheorghe Damian, primarul localității Ciugud din județul Alba. Aici, drumurile agricole sunt asfaltate, există internet wireless gratuit, piste pentru biciclete și iluminat public din energie verde. Primarul va explica cum a reușit modernizarea comunei cu aproximativ 3.200 de locuitori, de ce dificultăți s-a lovit și cum le-a depășit.

Atelierul „Inovare în cadrul comunităților – teritorii inteligente”, organizat de Fundația Cluj Innovation City, cu sprijinul Eximbank, se desfășoară joi, 31 martie, de la ora 14.30, în cadrul panelului de administrație digitală de la Cluj Innovation Days, forum regional anual ajuns la cea de-a patra ediție.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu