Închide

EXCLUSIV Tișe, afaceri imobiliare cu un vechi PNL-ist din Mehedinți pe care l-a adus la Cluj punându-l, cu tupeu, director peste deșeurile județului / Marius Bălu, prieten cu Tișe și partener în afaceri, direct responsabil de contractul dezastruos semnat cu Supercom

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - mai 22, 2023 1 1738

Vă întrebați cum de e tolerat haosul în sistemul deșeurilor la Cluj, haos întreținut de firma dubioasă Supercom, care continuă să aibă un contract cu județul Cluj deși încalcă toate condițiile pe care și le-a asumat prin licitație? Trebuie să știți că unul dintre principalii responsabili este Marius Bălu, individ al cărui nume deși nu spune multe e foarte important în ecuația pe care o semnalăm. Acest Bălu, lider PNL din Mehedinți, a fost numit director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj (ADI Eco Metropolitan), structură înființată de Consiliul Județean Cluj pentru a gestiona întreg sistemul deșeurilor de pe tot teritoriul județului Cluj, respectiv colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor.

Director executiv al Eco Metropolitan, Marius Bălu este membru PNL, fost președinte al  Consiliului Județean Mehedinți, fost prefect de Mehedinți și fost senator de Mehedinți (în perioada în care și liberalul Alin Tișe era senator de Cluj). El e cel care a semnat la Cluj ordinul de începere a serviciului de colectare a deșeurilor cu firma Supercom, deși această firma patronată de controversatul mason Ilie Ciuclea încalcă toate condițiile angajate prin licitație publică.

Întrebarea evidentă este ce caută un politician de Mehedinți să gestioneze deșeurile Clujului, cum a ajuns Marius Bălu în acest punct și de ce nimeni nu ia nicio măsură în privința sancționării abaterilor firmei Supercom, mai ales că avem o situație identică de încălcare contractuală în județul Mureș, unde autoritățile au decis, fără drept de apel, să anuleze contractul încheiat cu firma de salubrizare Brantner.

Așadar, de ce la Mureș s-a putut, dar la Cluj nu? Din cauza rețelei de afaceri pe care președintele Consiliului Județean Cluj Alin Tișe o întreține de la nivelul său de lider administrativ, el fiind de fapt un veros dezvoltator imobiliar, cu conexiuni prin obscure fonduri de investiții și legături prin subteranele vechilor securiști.

Revenind la politicianul de Mehedinți Marius Bălu, adus la Cluj să păstorească deșeurile din întreg județul, trebuie semnalat că acesta nu e doar un simplu amic cu Alin Tișe, de pe vremea când tăiau împreună frunze la câini prin Parlament, ci mai ales parteneri de afaceri imobiliare.

Marius Bălu figurează ca „investitor” în proiectul imobiliar din localitatea Sălicea (comuna Ciurila), al cărui beneficiar este nimeni altul decât Alin Tișe, prin intermediul firmei Central Investment Plaza. Din poziția de director executiv al Eco Metropolitan (structură fondată de Consiliul Județean), Bălu este în același timp și parte din proiectul imobiliar al președintelui Consiliului Județean, Alin Tișe.

În cea mai recentă declarație de interese (singura disponibilă, din 2021 –  depusă la Ministerul Apărării, unde pentru o scurtă perioadă a fugit prin transfer în funcție de secretar de stat), Marius Bălu nu declară deloc că are vreo legătură cu proiectul imobiliar din Sălicea, Ciurila. Totuși, la categoria bunuri imobiliare are trecută o suprafața de teren de circa 700 de mp, în comuna Ciurila, fără nicio referire  la proiectul imobiliar derulat de firma Central Investment Plaza (controlată de președintele Consiliului Județean Alin Tișe). Prezența lui Bălu în proiectul lui Tișe a fost trădată de demersul inițiat în Comisia de Urbanism a Consiliului Județean.

În documentația proiectului imobiliar depusă la Comisia de Urbanism a Consiliului Județean Cluj, prin care se propunea introducerea în intravilanul comunei Ciurila a unei suprafețe de peste 6000 mp (dintr-un total de 8.200 mp),  Marius Bălu figurează printre investitori. Beneficiarul proiectului, așa cum am subliniat mai sus, este Alin Tișe, prin firma Central Investment Plaza (asociat unic Alin Tișe, administrator Eleonora Hudrea).

Și supriza nu se oprește aici, pentru că Marius Bălu nu e singurul angajat de la Eco Metropolitan implicat în afacerea imobiliară a lui Tișe. Mai există un individ, Cornel Pantelimon, și el angajat ca „inspector” în cadrul Asociației Eco Metropolitan. Pantelimon este cel care a și făcut parte din comisia de licitație care i-a atribuit firmei Supercom, contractul de colectare a deșeurilor menajere. Prin urmare și acest Cornel Pantelimon, „inspector” în cadrul Eco Metropolitan, apare ca „investitor” în proiectul lui Tișe, fiind totodată direct responsabil de atribuirea contractului de deșeuri firmei Supercom ( asupra acestui personaj vom reveni într-un articol viitor).

Să mai spunem că interesele președintelui Consiliului Județean Alin Tișe pentru zona imobiliară au devenit vizibile din momentul în care s-a numit el președinte peste Comisia de Urbanism din cadrul Consiliului Județean, având grijă să-i marginalizeze pe cât posibil rolul arhitectului șef al județului. Liberalul Tișe nu e deranjat că poate ridica suspiciuni în privința unui conflict de interese, pentru că, nu-i așa, miza afacerilor sale e mult mai relevantă decât prevederile legii care l-ar putea inoportuna.

Marius Bălu e plătit în funcția de director executiv al Eco Metropolitan cu aproximatv 9000 de lei/lună (net). De asemenea, tot în cadrul Asociației a beneficiat de o poziție de „expert” (posibil pe partea de implementare a proiectului deșeurilor, care i-a adus în plus 36.000 de lei/an. Iar de la Tișe a mai primit o sinecură, de membru în CA la Compania de Apă Someș, de unde a încasat 23.000 de lei/an. Datele sunt din declarația de avere depusă la Ministerul Apărării Naționale, cea din 2021, pentru că alta mai recentă nu este de găsit.

În prezent, Bălu (foto jos) se declară „secretar general  regional al PNL”. A fost presedinte de Consiliu Județean Mehedinti; decembrie 2007 – iunie 2008, Deputat PDL, pe vremea când și Tișe era senator PDL. A fost apoi Prefect de Mehedinti , Subprefect de Mehedinti; secretar de stat Minusterul Apărării – și din această postură a beneficiat de alte sinecuri prin societăți ale Armatei. A fost șef Birou Mentenanta în cadrul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare din Drobeta Turnu Severin, și tot în această structură a ocupat ulterior diferite posturi.

Firma Central Investment Plaza, pe care Tișe o raportează și în declarația sa de avere (cu obiect de activitate – cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii) nu a avut angajați în 2021 și a raportat un profit net de 243.450 lei. În 2020, potrivit termene.ro, compania a avut o cifră de afaceri de 151.819 lei, cu un profit de 106.434 lei, după 3 ani ani de activitate.

Vom reveni cu informații pe marginea acestui subiect

sursa foto MApN

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.