Închide

EXCLUSIV: AUR este asul din mâneca lui Boc / Simion își boicotează propriul candidat la Cluj, având un parteneriat solid cu Boc / Vezi care oameni din gașca lui Boc sunt acum membri „de vază” în AUR

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - apr. 03, 2024 2 1792

George Simion nu face deloc campanie anti-Boc la Cluj Napoca și în niciun caz nu se expune la nivelul în care o face în orașe precum Timișoara, Iași, București, Alba sau oricare alt oraș din țară, mai ales acum în pre-campanie electorală. Grav este că Simion își sabotează propriul candidat la Primăria Cluj Napoca și nici nu se ferește să o arate, tocmai pentru a permite electoratului AUR să înțeleagă că de fapt e firesc ca Emil Boc să rămână primar al Clujului, pentru că „oricum n-ar avea cine să-l bată”.

Chiar dacă a ajuns la Cluj, Simion a avut grijă să nu se afișeze la conferința AUR, în care s-a lansat oficial candidatura lui Călin Cozma la Primăria Cluj Napoca. S-a dus în schimb la o emisiune radio („Someș Dej”), unde a fost întrebat despre soluția pe care o are partidul său AUR pentru Primăria Cluj. El a oferit repede un răspuns viclean, cum că „n-are nicio soluție pentru Primăria Cluj”, deși informația privind candidatura colegului său de partid apăruse în presa locală clujeană chiar dinainte de vineri, când a avut loc conferința în care a fost anunțat candidatul AUR pentru Primăria Cluj Napoca.

„N-am. N-am soluții, până în momentul acesta. Că s-a pus monopol și pentru că frica de Boc este atât de mare și pentru că efectiv controlează presă, judecători, controlează orice înseamnă din viața publică clujeană… Nu am variantă la Cluj. Sigur că vom avea liste la consiliile locale și la consiliile județene și ne vom bate de acolo cu ei. Dar nu pot să vin acuma și să fiu ipocrit și să spun că o să-l bat pe Boc”, a spus Simion la Radio Someș.

Același Simion n-a avut însă vreo problemă să fie „ipocrit” la Târgu Mureș, două zile mai târziu, unde a participat la prezentarea fastuoasă a candidaturii la Primărie a doctorului Cristian Vântu. Pe scenă la Târgu Mureș, Simion n-a mai simțit nevoia să fie realist și să-i transmită candidatului AUR că n-are nicio șansă de câștig, mai ales în orașul care în 2020 vota cu o majoritate largă un reprezentant al formațiunii maghiare UDMR. Nici nu i-a spus Simion candidatului AUR că e prea grea competiția cu PNL și PSD, care de asemenea au aruncat în cursa pentru Primăria Târgu Mureș un „independent”, tot medic și el, și încă unul care e cotat foarte bine în sondaje. Dimpotrivă, Simion a făcut la Mureș exact ceea ce se cădea să facă un lider politic, respectiv l-a încurajat pe candidatul Cristian Vântu și a declarat război actualei conduceri administrative mureșene.

Doar la Cluj mimează George Simion opoziția, având mereu grijă să nu-i deranjeze lui Emil Boc scheleții din dulap. Nu l-ați văzut/auzit pe Simion să dea buzna prin Primăria Cluj cu ortacii AUR-iști, așa cum a procedat la Timișoara, Iași, București, Giurgiu, Bacău, Piatra Neamț și lista poate continua. Nici nu l-ați văzut să defileze la Cluj cu ample proteste, să scandeze împotriva lui Emil Boc sau a lui Alin Tișe (președintele Consiliului Județean Cluj). În ultimii 4 ani, Simion a regizat la Cluj Napoca cel mult o mișcare de opoziție, și aceea prea firavă și țintită contra PNL-ului nu direct împotriva lui Emil Boc. A mai fost o scenetă anul trecut prin vară, cu doi activiști de prin Constanța, membri AUR, și aceea lipsită de substanță, fără continuitate și fără să-l clintească un milimetru pe Boc. În rest, membri AUR parcă nici nu există la Cluj Napoca, și nu pentru că ei nu există fizic, sau pentru că la Cluj Napoca n-ar fi o mulțime de probleme pe care opoziția să le semnaleze. Nu.

Lipsa opoziției din partea AUR la Cluj are la bază un raționament simplu și anume că membri marcanți ai vechiului PDL – oameni crescuți politic de Emil Boc – sunt acum membri ai AUR. Și nu vorbim de niște persoane la întâmplare, ci de cei care s-au ocupat de afacerile unor lideri grei din PDL, apropiați ai primarului Emil Boc, oameni care au avut funcții importante pe vremea când Emil Boc și partidul său conduceau Clujul și România. Vorbim de oameni care deși au schimbat partide, au rămas conectați între ei ca o mare familie, în primul rând prin afaceri, iar primul care necesită a fi amintit este clujeanul Adrian Gurzău, în prezent secretar general adjunct al AUR. El este omul pe care Boc l-a făcut – dintr-un simplu angajat la RAAPS – consilier local și mai apoi de două ori deputat, postură din care Gurzău a și fost condamnat penal pentru trafic de influență. Însă condamnarea penală nu l-a speriat pe omul lui Boc, care a intrat mai apoi într-un parteneriat de afaceri cu Elena Udrea (fostă ministru al Dezvoltării), de asemenea o apropiată a lui Boc.  Un alt clujean din gașca lui Boc, fost PDL-ist, care conduce de facto AUR Cluj, este Mihai Curteanu, și el prieten bun cu Gurzău, lipit de asemenea de afacerea imobiliară pe care Udrea a încercat să o perfecteze la Cluj cu ajutorul lui Emil Boc și prin intermediul omului de afaceri Ștefan Berciu.

Vorbim de afacerea „Transilvania Smart City”, lansată spre finele anului 2021 într-o amplă campanie de publicitate la care a fost părtaș Emil Boc. Primarul Clujului lăuda în spațiul public, la momentul respectiv, ”marea investiție” care va revitaliza o zonă neconstruită din municipiul Cluj Napoca (câteva zeci de hectare din dealul Borzaș-cartierul Someșeni, strada Moș Ion Roată), zonă cu vedere spre groapa de gunoi Pata Rât, proiectul cu care s-a identificat Elena Udrea (fost ministru în Guvernul Boc), personaj care în prezent se află în închisoarea, condamnată pentru fapte de corupție. Adrian Gurzău, amicul și finul Elenei Udrea a fost cel care s-a ocupat de afacere, împreună cu partenerul de viață al Elenei Udrea, afaceristul Alexandru Alexandrov, și cu ajutorul amicului său Mihai Curteanu. Nu vom detalia aici cum a decurs acest proiect, pentru că în prezent există mai multe acțiuni în instanță ale omului de afaceri clujean Ștefan Berciu, acesta din urmă acuzându-i pe cei din gașca lui Boc, acum membri AUR, că l-ar fi tapat de 4,5 milioane de euro.

Revenind la AUR și la faptul că formațiunea se află într-un parteneriat tacit cu Emil Boc la Cluj, trebuie subliniat că după alegerile din 9 iunie se preconizează crearea unor alianțe politice la nivelul forurilor administrative, Consiliul Local și Consiliul Județean, cu atât mai mult cu cât PNL nu va reuși să scoată o majoritate de peste 50% la Cluj, cum n-a scos nici la alegerile din 2020. AUR, partidul lui Simion este primul pretendent în privința formării unei majorități cu PNL-ul lui Boc&Tișe, în forurile administrative clujene, și avem cinci argumente importante în sensul acesta:

1. Primarul Emil Boc are nevoie în primul rând de o monedă de schimb puternică în negocierile pe care le va purta cu liderii PSD de la centru, pentru poziția înaltă pe care dorește să o ocupe la nivel european (de președinte al Comitetului European al Regiunilor sau de Comisar european), ori pentru șefia Curții Constituționale. În acest context, AUR este asul din mâneca lui Emil Boc, mai ales dacă formațiunea George Simion reușește un scor electoral de circa 10%, adică mai mult decât a obținut PSD pe municipiu la ultimele alegeri locale. Evident, liderii PSD nu și-ar dori ca la conducerea Clujului să rămână un viceprimar AUR cu o majoritate în Consiliul Local formată din oamenii lui Boc (cei din PNL) și oamenii lui Boc (cei din AUR).

 2. În cazul în care liderii viitorului Guvern nu vor răspunde solicitărilor lui Emil Boc, lui îi va fi la îndemână să facă o alianță cu AUR, având în vedere că membrii acestei formațiuni îl servesc pe Boc. Aici trebuie să țineți cont că noile structuri administrative își încep mandatele de abia în septembrie, chiar dacă alegerile locale au loc în 9 iunie. Așadar din 9 iunie și până în septembrie se vor purta negocieri politice care să fie în interesul primarului ales.

3. AUR împreună cu George Simion le pot ține piept USR-iștilor, PSD-iștilor etc., în eventuale confruntări politice, altfel spus, Boc își câștigă liniștea și poate fi degrevat de o sarcină care în ultimii 4 ani i-a cam dat destul de multă bătaie de cap.

4. Discursul politic al lui Emil Boc nu e aproape cu nimic diferit de discursul pe care-l are de obicei George Simion, pe linie naționalistă, singura diferență ar fi că Simion își asumă să fie agresiv.

5. Dacă nu primește ceea ce va cere de la Guvern, Boc ar face mai degrabă o majoritate cu AUR în Consiliul Local, pentru că la Cluj nu există oricum o tradiție în privința unei alianțe a liberalilor cu PSD. Chiar dacă au mai existat mici înțelegeri între liderii celor două mari partide, pentru diferite obiective, un protocol oficial de cooperare n-a existat niciodată. Cele două bazine electorale, cel al PNL și cel al PSD, sunt bine determinate la Cluj Napoca, în special cel al social-democraților care deși nu depășește 10-12% rămâne fidel politicilor de stânga. În 2012, când la nivel național s-au pus bazele alianței PSD-PNL (cunoscută sub USL- Uniunea Social-Liberală), Boc a fost printre puținii primari din țară care a preferat ca la Consiliul Local Cluj Napoca să rămână în alianță doar cu UDMR. La Consiliul Județean Cluj în schimb s-a creat majoritatea între PSD și PNL, dar aceasta, cum era de așteptat, n-a funcționat, social-democrații devenind în scurt timp principalii opozanți ai președintelui liberal Horea Uioreanu, care se afla atunci în funcție.

 

2 comentarii

  1. alianta PNL -AUR la Cluj ? pai doamna aia Ciubancan, traseista politic, care acum candideaza pentru AUR, cum sa se alieze cu Boc, cand vorbeste atat de urat despre el? Cum sa o accepte Boc in alianta ?n-a facut nimic ca si consilier local in 4 ani , doar comenteaza ce fac si ce nu fac altii. AUR va avea soarta partidului lui Dan Diaconescu, doar rebuturi au in partid, profitori, oameni dorinici sa ajunga la ciolan.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.