Închide

Evită capcanele chiriilor. Imobiliare.ro atenționează asupra drepturilor și obligațiilor proprietarilor 

ActualitateEconomieSocial by Actual de Cluj - iul. 07, 2023 0 318

Imobiliare.ro primul şi cel mai accesat portal imobiliar din România, avertizează frecvent utilizatorii asupra capcanelor pe care le întâmpină atât chiriașii, cât și proprietarii. Pentru a preveni posibilele neplăceri, 

În cazul în care locuiești în chirie, în Cluj Napoca, sau în orice altă parte a țării, trebuie să cunoști termenii și condițiile de închiriere ale unei proprietăți, înainte de a semna orice contract.

Termenii de închiriere reglementați dintre un proprietar și un chiriaș trebuie să fie scriși într-un contract. Acesta este unul dintre cei mai importanți pași, spun specialiștii Imobiliare.ro, care atenționează că doar un contract poate salva atât chiriașul, cât și proprietarul în cazul unor neînțelegeri.

După ce au fost negociate o serie de aspecte, precum data efectuării plății, termenii agreați în cazul unei întârzieri la plata chiriei sau clauza cu privire la accesul tău la proprietate, contractul poate fi redactat. Descarcă un model de contract de închiriere 

Înainte de a semna orice contract, ascultă ce are de spus chiriașul și apoi încearcă să găsești un compromis alături de el pentru a te asigura că, în final, contractul de închiriere este favorabil pentru ambele părți.

Drepturile și obligațiile proprietarului 

Orice proprietar care dă o locuință în chirie are dreptul să rezilieze contractul de închiriere în cazul în care condițiile incluse în acesta sunt încălcate de către chiriaș, subliniează specialiștii Imobiliare.ro. Totuși, această clauză trebuie să fie precizată în contract. Aparte de această clauză ce trebuie să fie descrisă cât mai clar evită să treci utilitățile pe numele chiriașului. Și mai important, pentru a te asigura că în cazul unor neplăceri există un buget alocat pentru posibilele daune, este important să negociezi termenii garanției. 

În ceea ce privește starea imobilului, proprietarul este cel care trebuie să predea locuința în stare bună chiriașului, intrând în responsabilitatea proprietarului realizarea lucrărilor de reparație și de menținere a acesteia pe parcursul contractului de închiriere. De asemenea, proprietarul este cel care trebuie să se asigure că instalațiile funcționează corespunzător și că nu există probleme cu elemente de structură ale imobilului, precum acoperișul sau fațada, în special în cazul caselor.

În cee ace privește onorariul, trebuie să știți că aveți dreptul de a solicita garanții. Puteți cere chiriașului să furnizeze o garanție, cum ar fi o sumă de bani depusă în avans sau o scrisoare de garanție bancară, pentru a proteja împotriva deteriorărilor sau a plăților de întârziere.

Un alt dreptul este cel legat de reguli și restricții. Aveți dreptul de a stabili reguli și restricții în contractul de închiriere, cum ar fi politici privind animalele de companie, fumatul sau utilizarea anumitor spații comune.

Nu în ultimul rând, aveți dreptul de a inspecta proprietate și de a efectua inspecții periodice asupra proprietății pentru a vă asigura că este menținută în stare bună și pentru a verifica conformitatea cu termenii contractului.

Obligațiile proprietarului atunci când închiriați un apartament:

  1. Furnizarea unui loc sigur și funcțional: Aveți obligația de a furniza chiriașului un apartament în stare bună, sigur și funcțional, respectând toate standardele de siguranță și de sănătate aplicabile.
  2. Menținerea și reparațiile necesare: Aveți obligația de a efectua reparațiile necesare și de a menține apartamentul în stare bună pe parcursul perioadei de închiriere. Acest lucru include, de exemplu, repararea defecțiunilor tehnice, a instalațiilor sanitare și a sistemelor de încălzire.
  3. Respectarea confidențialității chiriașului: Aveți obligația de a respecta confidențialitatea chiriașului, inclusiv confidențialitatea datelor personale și a informațiilor despre chiriaș și viața sa privată.
  4. Respectarea drepturilor chiriașului: Aveți obligația de a respecta drepturile chiriașului în conformitate cu legea și termenii contractului de închiriere. Acest lucru include, de exemplu, respectarea dreptului la intimitate și dreptul de a utiliza în mod pașnic proprietatea închiriată.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare