Închide

Eveniment de amploare în Viena, 23 țări implicate, România e reprezentată de doi clujeni

Cultură by Actual de Cluj - apr. 18, 2017 0 298

Eveniment de amploare în Viena, cu nu mai puțin de 23 de țări implicate, iar din România reprezentanți sunt doi clujeni.

E vorba de o expoziție ce evocă personalități ce au trăit între secolele XV și XVIII care au avut un rol determinant în evoluția Europei; în total expun 23 de țări, pe panouri de mari dimensiuni, câte două personalități ce au trăit în această perioadă. „La originea Europei de astăzi, a idealurilor Uniunii Europene, stau concepte şi valori născute în timpul Renașterii. Expoziția evocă rolul unor umaniști mai puțin cunoscuți şi al unor personalităţi feminine remarcabile, rămase în umbră”, explică organizatorii expoziției din Viena.
România îi prezintă pe Johannes Honterus (1498-1549) şi Nicolaus Olahus (1493-1568). Materialele de descriere a umaniştilor transilvăneni sunt realizate academicianul Ioan-Aurel Pop, rector al Universităţii „Babeş-Bolyai“, membru al Academiei Române şi director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române din Cluj, şi Alexandru Simon, cercetător la Academia Română în cadrul Centrului de Studii Transilvane.

Expoziția „Europa ‒ moştenirea umaniştilor“ e organizată de European Union National Institutes for Culture (EUNIC) Austria, în parteneriat cu Universitatea din Viena, Academia Austriacă de Științe și Büchereien Wien (Bibliotecile Municipale), la Biblioteca Centrală din Viena. Se deschide în 20 aprilie și poate fi vizitată până în 27 mai.

Să mai spunem că în cadrul unui program de evenimente conexe desfăşurat timp de două luni în Viena sunt programate dezbateri pe teme precum colaborarea și relațiile dintre națiuni, fenomenul migraţiei, toleranța în societatea de azi, moştenirea culturală şi lingvistică. În acest context, rectorul UBB Cluj Ioan-Aurel Pop susţine pe 21 mai la sediul Institutului Cultural Român de la Viena conferința „Mărturii străine despre limba română la începuturile epocii moderne“. E singurul eveniment românesc anunțat în acest interval.

EUNIC Austria reuneşte 27 de institute culturale şi ambasade care dezvoltă proiecte comune, cu rolul de a promova înţelegerea şi diversitatea culturală europeană în societate. Din septembrie anul trecut Institutul Cultural Român de la Viena deţine preşedinţia clusterului.

AIci pagina de Facebook a evenimentului

Displaying Europa-Erbe der Humanisten.jpg

Nici un comentariu

Scrie un comentariu