Închide

Eveniment cu muzicieni, actori, artiști vizuali la Cluj, pentru a trimite sprijin înspre Ucraina. Natalia, autor de podcast cu mărturii despre război, partener de eveniment: „Trăim fiecare zi cu teama că o rachetă ne-ar putea lovi orașele, în orice moment”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - apr. 19, 2022 0 185

Dintr-un adăpost de război, dintr-un oraș asediat, dintr-o gară, dintr-un oraș străin ori din casa unei rude primitoare – ucrainenii prinși în mașinăria de război își spun poveștile și ele sunt date mai departe printr-un podcast botezat „Ziua în care am supraviețuit”. În colaborare cu cei din țara vecină care relatează despre experiențele din Ucraina asediată, românii de la Niște Oameni au construit la Cluj un eveniment de ajutorare. Muzicieni, actori, artiști vizuali, ingineri, tehnicieni, luminiști, instituții, o asociație lucrează de câteva săptămâni și pun în scenă marți la Cluj un eveniment creat pentru a trimite sprijin: We Rock for Ukraine. Este  vorba despre un eveniment construit de cei de la asociația Niște Oameni, împreună cu parteneri din Ucraina, atât ca program, cât și ca imagine. Fondurile obținute vor fi direcționate înspre achiziționarea de produse necesare pentru supraviețuirea civililor din regiunile grav afectate de război, spun organizatorii. În pragul evenimentului, Natalia Patrikieieva, editor la Urban Space Radio, implicată în pregătirea spectacolului de la Cluj, a povestit pentru Actual de Cluj despre experiența sa și munca în țara bombardată.

Evenimentul

„Pe acorduri de rock simfonic și prin vocile unor actrițe cunoscute din Cluj, publicul va primi mesajele emoționante ale celor care încă luptă și rezistă în Ucraina”, sintetizează organizatorii. Toate aceste mesaje provin direct de la cei implicați, prin parteneriatul direct cu Urban Space Radio din Kiev, stația care a lansat podcastul ”The Day thet we Survived”. Mesajele cuprind mărturii adevărate ale situației din Ucraina, de la începutul războiului și până în aceste zile.

„Jurnaliști ucraineni s-au unit pentru a crea UA: The day that we survived (Ziua în care am supraviețuit. Podcastul spune adevărul despre războul Rusiei împotriva Ucrainei. Le-am cerut ucrainernilor din diferite coluțu ale țării să își înregistreze audioa poveștile despre evenimente care se întâmplă în orașele și satele lor, emoțiile și sentimentele, rutine zilnice, viața în adăposturi și felul în care luptă ei împotriva inamicului”, spun reprezentanții Urban Space Radio.

 

Kateryna Lytvinchova, Nadiia Hulchuk, Roman Korva, lucrând la podcast. Foto: Geanina Simion, Facebook

 

 

Pentru a sprijini cauza Ucrainei, toți artiștii implicați în evenimentul de la Cluj participă în nume propriu și pro bono. În acest fel, toate fondurile obținute din vânzarea de bilete și din donațiile suplimentare vor putea fi direcționate înspre achiziționarea de produse necesare pentru supraviețuirea civililor din regiunile grav afectate de război.

”Inclusiv Ilustrația (evenimentului de la Cluj) a fost creată special pentru eveniment de către Elena Chereshnya, o artistă din Ucraina, care a conceput vizual aceste mesaje ca pe niște păsări de hârtie care ajung la noi, dinspre țara ei. Elena Chereshnya a postat acum o lună un mesaj pe pagina ei de Facebook, prin care și-a oferit serviciile tuturor celor care doresc să-i dea de lucru și să o ajute să reziste acolo unde e. Am contactat-o și am rugat-o să intre în acest proiect. În cadrul evenimentului, vom licita această ilustrația, iar suma pentru care o vom adjudeca va fi donată direct artistei”, a mai menționat Geanina Simion, coordonator al evenimentului.

 

Natalia Patrikieieva, Urban Space Radio, Ucraina. „Noi nu vrem să dispărem, vrem să trăim!”

Podcastul UA: The day that we survived are doi autori principali și ambele jurnaliste lucrează acum departe de casele lor, pe care au fost nevoite să le părăsească după începerea războiului, ne povestește Natalia Patrikieieva, editor Urban Space Radio. Înainte de atacul rușilor, Natalia locuia în Kiev, dar a fost nevoită să își părăsească locuința „din cauza constantelor amenințări de lovituri de rachete”. Tânăra stă departe de casă de două luni.  „Locuiesc cu niște rude, în vestul Ucrainei”, ne spune ea. „Colega mea, Kateryna Litvynchova, locuiește în Ivano-Frankivsk, dar provine din Mariupol (una dintre cele mai dure scene de război din țară, n.red.). Suntem amândouă în locuri relativ sigure și continuăm să lucrăm”, spune Natalia.
„De la începutul războiului și de când am început să lucrăm la podcast, am auzit zeci de povești ale ucrainenilor și multe dintre aceste înregistrări și relatări au fost oribile și trise. Am primit înregistrări de la oameni din localități aflate sub ocupație, dar și de la oameni care și-au părăsit casele, sub lovituri de război. Pentru publicul nostru e o oportunitate nu doar să citească știri despre războiul din Ucraina, dar să și audă oameni adevărați, cu povești adevărate”, spune editorul de la Urban Space Radio.
Episoadele de podcast se pot găsi AICI

Grafic: Urban Space Radio, Facebook

Despre colaborarea pentru evenimentul de la Cluj, ucraineanca spune că a fost ideea celor de la Niște Oameni și că echipa sa a îmbrățișat-o fără rezerve. „Partea română ne-a cerut cooperarea și desigur că am fost de acord. Suntem recunoscători tuturor țărilor pentru atenția pe care o au pentru acest război, pentru că acest conflict nu privește doar țara noastră”, spune Natalia.
„Noi nu vrem să dispărem, vrem să trăim!” – e mesajul pentru publicul evenimentului de la Cluj și pentru românii care urmăresc ce se întâmplă în țara vecină.  „Nu vreau să caut scuze, pentru că toată lumea știe deja ce se întâmplă. Dar vreau să spun în primul rând că noi nu am dorit acest război. Nu sunt naziști în Ucraina și nu înțelegem de ce rușii vorbesc despre ei, nu avem nevoie să fim salvați de acești mitici naziști. Până în 24 februarie, duceam vieți normale: lucram, ieșeam la cafea cu prieteni, ne plănuiam vacanțele. Și acum trăim fiecare zi cu teama că o rachetă ne-ar putea lovi orașele, în orice moment. Mor oameni, civili obișnuiți, mor militari care ne protejează și presa rusească publică articole în care spune că națiunea ucraineană rebuie să dispară. Dar noi nu vrem să dispărem, vrem să trăim! Și le suntem recunoscători tuturor celor care ne sprijină și înțeleg că rușii sunt criminali brutali. Sper că vom câștiga în curând acest război teribil și că această teroare zilnică va înceta”, ne spune Natalia Patrikieieva. Sora sa a plecat din țară, la fel cum au făcut milioane de cetățeni din Ucraina, dar tânăra spune că vrea să încerce să aștepte sfârșitul războiului în țara sa.

Natalia, în Mariupol, cu câțiva ani în urmă. Orașul ucrainean a devenit în 2022 scenă cruntă de război. Foto: Natalia Patrikieieva, Facebook

 

Cine participă, ce se aude și cum puteți sprijini Rock for Ukraine

Program, artiști, organizatori:

Bilete au fost puse în vânzare pe Entertix și, în limita locurilor disponibile, la intrarea în eveniment. Prețul unui bilet (donație) e de 100 lei

Cei care vor să se implice pot dona prin achiziționarea de bilete pentru eveniment; prin POS – la eveniment va exista posibiltatea de a plăti cu cardul bancar sau cu aplicații mobile, în cazul în care dorești să donezi mai mult decât prețul biletului. Doritorii pot sprijini cauza prin transfer bancar (astfel de donații se pot face și după eveniment), în contul Asociației ”Niște Oameni” sau prin contract de sponsorizare, dacă ești donator corporate.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.