Închide

Eveniment anual semnificativ pentru Martorii lui Iehova în 15 aprilie: Comemorarea morții lui Isus Cristos

ActualitateCulturăIstorie by Actual de Cluj - apr. 13, 2022 1 988

Mii de persoane din România, aparținători ai cultului Martorii lui Iehova, comemorează în 15 aprilie moartea lui Isus Cristos. Eveniment de referință pentru acest cult religios, comemorarea morții lui Isus Cristor este considerată cea mai importantă sărbătoare religioasă pentru Martorii lui Iehova.

Astfel, vineri 15 aprilie se împlinesc 1989 de ani de la moartea și învierea lui Isus Cristos, această dată corespunzând celei de 14 nisan din vechiul calendar ebraic, când evreii din secolul I celebrau Paștele. 

Paștele este o sărbătoare evreiască prin care se comemorează eliberarea evreilor din sclavia egipteană, eveniment care, potrivit Bibliei, a avut loc în anul 1513 î.e.n. Potrivit Legii Mozaice, israeliții trebuiau să comemoreze anual acel eveniment important în a 14-a zi a lunii evreiești abib, numită mai târziu nisan. Cuvântul tradus în limba română prin Paște înseamnă „a trece peste” și face referire la momentul dezlănțuirii celei de-a zecea plăgi peste Egiptul antic. Cu ocazia mesei de Paște, israeliții mâncau, pe lângă miel (sau ied), turte nedospite și ierburi amare. În zilele lui Isus Cristos, cu ocazia Paștelui se consuma vin și chiar se cântau imnuri religioase.

Ce este Cina cea de taină?

În ziua de 14 nisan a anului 33 e.n., cu ocazia Paștelui, Isus Cristos a instituit pentru creștini o sărbătoare nouă numită în prezent Cina cea de taină sau Cina Domnului. Aceasta nu a fost o simplă coincidență, deoarece în Sfintele Scripturi, moartea de jertfă a lui Isus în folosul întregii omeniri este comparată cu sacrificarea mielului pascal. Așa cum Paștele se ținea o dată pe an, creștinii din secolul I au ținut Cina cea de taină, prin care comemorau moartea lui Isus, tot o dată pe an. Data sărbătoririi Comemorării morții lui Isus Cristos, 14 nisan, este stabilită numărând 13 zile din momentul în care luna nouă cea mai apropiată de echinocțiul de primăvară se vede la Ierusalim. În general, Comemorarea cade în prima zi cu lună plină de după echinocțiul de primăvară. Anul acesta, ea cade la 15 aprilie. 

Cu această ocazie, Martorii lui Iehova din România și de pe întregul pământ se vor întruni în lăcașurile lor de cult pentru a comemora sacrificiul suprem făcut de Isus Cristos dându-și viața ca jertfă în folosul tuturor oamenilor. Conferința care va fi prezentată în cadrul acestui serviciu religios va prezenta detalii despre motivul pentru care Isus a fost dat morții, despre împărtășanie, despre Împărăția, sau Regatul, lui Dumnezeu și despre ceea ce ne rezervă viitorul. 

La evenimentul de anul trecut, ținut online, celor peste 8,6 milioane de Martori li s-au alăturat peste 12,6 milioane de invitați, la eveniment asistând în întreaga lume în total peste 21 de milioane de persoane, cu aproximativ 20% mai multe față de numărul din 2020. În România, anul trecut au asistat la acest eveniment peste 100 000 de persoane.

 Cine sunt Martorii lui Iehova? 

Martorii lui Iehova sunt o religie creștină internațională. În România ei ființează încă de la 1911 și sunt unul dintre cele 18 culte religioase recunoscute de Statul Român. Martorii lui Iehova îi aduc închinare lui Dumnezeu, iar prin lucrarea lor de instruire biblică îi ajută pe oameni să înțeleagă Biblia. Denumirea Martorii lui Iehova are legătură cu Dumnezeu, pe care ei îl reprezintă, precum și cu lucrarea de instruire biblică pe care o desfășoară în numele său, fără să fie plătiți.

Un comentariu

 1. Bună ziua.
  Scriu acest comentariu pe data de 18.09.2022, după cca. un an și 5 luni de la editarea articolului dvs., fiindcă în această zi l-am citit din întâmplare.
  Bănuiesc că articolul dvs. este o prelucrare după JW.org Romania fiindcă acest vector mediatic nu recunoaște decât martorii lui Iehova afiliați cultului cu sediul central în București ( cu mare probabilitate din motive legate de politica vectorului mediatic privind persoana juridică Organizația religioasă „Martorii lui Iehova” din România ).
  Din câte cunosc, Clujul este leagănul practicării religiei martorii lui Iehova pe teritoriul României.
  Și tot din câte cunosc, mulți practicanți ai religiei martorii lui Iehova (și nu numai din Cluj ! ) au evitat afilierea la cultul condus din București și, de aceea, practică credința religioasă în cadrul grupărilor religioase recunoscute de stat prin textul Art. 5 alin. (1) – (4) și Art. 6 alin. (1) din Legea nr. 489/2006. Consider că trebuie să înceteze campania de denigrare a acestora (li se atribuie calificativul „martori ai lui Iehova mincinoși”) doar pe motivul real că sunt săraci : neavând personalitate juridică, gruparea religioasă este lipsită de patrimoniu, este lipsită de dreptul de a primi donații, etc.
  Vă mulțumesc.
  București 18.09.2022 Tudor Gheorghe, e-mail : tudor_xv@yahoo.ro

Scrie un comentariu