Eurodeputatul clujean Daniel Buda despre investigația privind lobby-ul Huawei: „Nu am avut niciodată vreo legătură cu lobbyiști chinezi” / Autoritățile judiciare belgiene suspectează lobbyiști ai firmei chineze Huawei că ar fi mituit aproximativ cincisprezece deputați europeni
ActualitatePoliticaTop News by Actual de Cluj - mart. 14, 2025 0 246


Numele a trei foști europarlamentari români apar în investigația presei belgiene despre lobby-ul făcut pentru compania chineză Huawei. E vorba despre clujeanul Daniel Buda (președinte PNL Cluj, dar și despre un alt liberal cu state vechi, Cristian Bușoi (PNL), plus eurodeputatul AUR Tudor Ciuhodaru, relatează G4Media.ro. Cei trei ar fi semnat, în 2021,o scrisoare de susținere pentru compania chineză, confirm publicației Follow the Money. E vorba despre o scrisoare prin care opt europarlamentari, inclusiv cei trei români, cereau Comisiei Europene să modifice legislația extrem de restrictivă care îngreuna accesul Huawei la rețelele de telecomunicații 5G din UE.
Autoritățile judiciare belgiene suspectează lobbyiști ai firmei chineze Huawei că ar fi mituit aproximativ cincisprezece deputați europeni, potrivit publicațiilor Le Soir, Knack și Follow The Money. Poliția judiciară federală a efectuat 21 de percheziții joi dimineața, a confirmat Parchetul federal pentru Le Soir.
Întrebat dacă a semnat această scrisoarea, eurodeputatul Daniel Buda a spus: „Nu am avut niciodată vreo legătură, întâlnire sau contact cu autorități, lobbyiști, reprezentanți chinezi sau orice alte persoane asociate cu acest subiect. Scrisoarea la care faceți referire a fost primită de la europarlamentarul Martusciello pentru a fi semnată, ceea ce reprezintă o practică obișnuită în Parlamentul European. Menționez ca nicăieri nu apare în cuprinsul scrisorii vreo referire la Huawei sau China”.
Cum s-a ajuns la această scrisoare? În ianuarie 2020, UE a făcut un anunț care amenința viitorul Huawei în Europa. Vicepreședinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager, și comisarul pentru piața internă Thierry Breton au declarat atunci că statele membre au convenit să ia măsuri pentru a exclude furnizorii „cu risc ridicat” din rețelele lor 5G. Vestager, un politician danez responsabil cu politica digitală și de concurență, a subliniat că acest lucru nu „vizează nicio țară sau companie specifică”. Dar mesajul a fost bine înțeles în capitalele UE: eliminarea companiei Huawei din rețelele 5G. Motivul? Acuzațiile de spionaj pentru guvernul Chinei.
Câteva luni mai târziu, în iulie 2020, Franța a luat măsuri pentru a elimina treptat rolul companiilor chineze în rețelele sale 5G – ceea ce echivalează cu o interdicție de facto până în 2028. În octombrie 2020, Suedia a interzis în totalitate Huawei și alți furnizori chinezi să își extindă rețelele mobile și a declarat că echipamentele deja instalate de aceștia trebuie eliminate până în 2025. Și Marea Britanie, care a părăsit oficial UE la două zile după anunț, a urmat la scurt timp – stabilind un termen limită de 2027 pentru ca echipamentele Huawei să fie eliminate din rețeaua 5G.
În scrisoarea semnată de 41 de membri ai Parlamentului s-a solicitat Comisiei să excludă complet Huawei și concurentul său chinez ZTE din rețelele 5G din Europa. Scrisoarea a insistat să interzică orice finanțare UE pentru utilizarea tehnologiei de la furnizorii cu risc ridicat din China. Dar un grup mic și vocal s-a opus, scrie ”Follow the Money”, printre care și eurodeputatul clujean Daniel Buda.
Vezi mai jos ce răspunde Daniel Buda:
Aș dori să clarific în mod categoric câteva aspecte esențiale:
1. Nu am avut niciodată vreo legătură, întâlnire sau contact cu autorități, lobbyiști, reprezentanți chinezi sau orice alte persoane asociate cu acest subiect.
2. Scrisoarea la care se face referire a fost primită de la europarlamentarul Martusciello pentru a fi semnată, ceea ce reprezintă o practică obișnuită în Parlamentul European. Menționez ca nicăieri nu apare în cuprinsul scrisorii vreo referire la Huawei sau China.
În ceea ce privește acordul meu asupra scrisorii, trebuie să subliniez că mi-a fost adusă în atenție printr-un rezumat “summa summarum” pregătit de echipa mea, care m-a informat că și alți membri ai Comisiei AGRI au semnat-o.
În mod cert, acordul meu față de această scrisoare a fost dat având în vedere referințele la necesitatea accesului la internet de bandă largă în zonele rurale. Fermierii se confruntă cu dificultăți majore în procesul de digitalizare din cauza lipsei conectivității la internet. De fapt, în timpul dezbaterilor din Comisia pentru Agricultură pe tema revitalizării zonelor rurale, principala condiție evidențiată a fost accesul la internet. Citește mai mult pe G4Media.ro