Închide

Eșecul răsunător al unui proiect finanțat de stat cu multe milioane de euro

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 19, 2017 1 1062

O clădire importantă care trebuia finalizată încă din 2015 e abandonată la stadiul de șantier, pentru că proprietarul, Inspectoratul Județean Școlar (IȘJ), nu a mai reușit să angajeze un alt constructor.  Primul constructor, firma Construdava, a intrat în faliment de anul trecut, din noiembrie, iar de atunci și până în prezent, proiectul a rămas blocat.  „De opt luni suntem în această situație, din păcate. Stăm cu banii în cont pentru că nu am reușit să semnăm un contract cu un nou constructor. Fiecare procedură de licitație s-a terminat prost”, a mărturisit șeful IȘJ Cluj, Valentin Cuibus.

Clădirea de pe strada Argeș (foto sus) ar trebui să adăpostească noul sediu al IȘJ, fiind finanțată în totalitate de Ministerul Educației. În afara clădirii de birouri, proiectul implică și o sală de sport multifuncțională. Chiar dacă lucrările au început încă din 2012, Construdava n-a apucat până anul trecut să realizeze decât 65% din clădirea de birouri și 7% din sala de sport. Cuibus a precizat că noul contract pentru finalizarea acestui proiect se ridică la peste 18 milioane de lei. Ultima licitație pentru atribuirea contractului a rămas blocată la nivelul Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor, astfel că șansele ca lucrările să mai poată fi demarate anul acesta sunt infime. Cuibus se numără printre mulți alți lideri de instituții publice care au criticat, în ultima perioadă, procedurile stufoase privind achizțiile publice, apreciind că în România a devenit aproape imposibil să mai reușești să realizezi vreun proiect, chiar dacă dispui de fonduri.

Odiseea clădirii de pe strada Argeș

Lucrările la viitorul sediu al IȘJ Cluj au fost antamate chiat din 2011, urmând să se finalizeze în 2013. Când s-au efectuat primele săpături, s-au descoperit niște vestigii, astfel că pe amplasament a fost instituit un șantier arheologic  (s-au descoperit un zid roman şi mai multe obiecte de ceramică din perioada romană). Apoi a apărut o cerere de revendicare de amplasament, din partea Parohiei Reformate din Cluj, care a susţinut că terenul de aproape 5000 de metri pătraţi, pe care în trecut exista un teren de sport şi un patinoar, i-ar fi aparținut. Parohia a pierdut procesul de revendicare, iar IȘJ a demarat contrucția. În noiembrie, 2016, firma Construdava a intrat în faliment, iar de atunci șantierul stă părăsit.

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare